Balticconnector boru hattı 6 ay daha kapalı

Balticconnector boru hattı en erken Nisan 2024'te tekrar faaliyete alınacak

Google Haberlere Abone ol
Balticconnector boru hattı 6 ay daha kapalı

Finlandiya gaz iletim sistemi operatörü Gasgrid, Finlandiya ile Estonya arasında doğal gaz taşıyan Balticconnector boru hattının, en erken Nisan 2024'ün başında faaliyete geçeceğini bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada, söz konusu boru hattında 8 Ekim'de olağan dışı basınç düşüşü yaşandığı anımsatıldı.

Arızanın tespitinin ardından vanaların kısa sürede kapatıldığı belirtilen açıklamada, incelemelerin tamamlandığı ve sonuçların analiz edildiği kaydedildi.

Boru hattının ayrıntılı onarımı için çalışmaların başlayacağı belirtilen açıklamada, "Onarım çalışmalarının planlanması, gerekli su altı ekipmanlarının seferber edilmesi ve onarılan boru hattının incelenmesi ve işletmeye alınması da dahil olmak üzere, fiili onarım önlemlerinin en az beş ay süreceği varsayılabilir. Dolayısıyla Balticconnector boru hattının mümkün olan en erken işletmeye alınma tarihi, Nisan 2024'ün başı olacaktır." ifadelerine yer verildi.

- BORU HATTINA DIŞ ETKENLERİN MÜDAHALESİ GÜNDEME GELDİ

Finlandiya gaz iletim sistemi operatörü Gasgrid, Finlandiya ile Estonya arasındaki boru hattında meydana gelen hasar nedeniyle gaz transferinin durdurulduğunu açıklamıştı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, boru hattındaki hasarın "dış faaliyetler" nedeniyle gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu kaydetmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de NATO'nun konu hakkında ilgili müttefiklerle bilgi paylaşımı içinde olduğunu, Finlandiya ve Estonya'ya desteğe hazır olduklarını bildirmişti.

Son olarak 26 Ekim'de açıklama yapan Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, boru hattının "dış etkenler" nedeniyle zarar gördüğünü belirterek "Hasar meydana geldiği sırada bu bölgede Çin gemisi bulunuyordu. Şimdi bu geminin rolünü bulmak için Çin ile işbirliği yapıyoruz. Bizimle iyi bir işbirliği yapacaklarına söz verdiler." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar