"Balık"la anılmak Türkiye'nin ilk "Su Bilimleri Fakültesi'ni doğurdu

- Yaklaşık 35 yıldır su ürünleri alanında eğitim veren İÜ Su Ürünleri Fakültesi, öğrenciler ve halk arasında "balık fakültesi" olarak algılanması nedeniyle istenen ilgiyi göremeyince, 2 yıllık çalışmanın ardından isim değişikliğine gitme kararı aldı ve Su Bilimleri Fakültesi'ne dönüştü - İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Albay: - "Su ve ürünleri dünyanın en önemli konularından. Ancak öğrenciler tarafından yeterli ilgiyi görmüyor. 2 yılda yaklaşık 200 liseyi ziyaret ettik, çalışma yaptık. Sokağa çıkıp, halka da sorduk. 'Ürün' deyince hepsi balık anlıyor. Gördük ki halkımız bunu bilmiyor" - "Dünyadaki örneklerini inceledik, görüşmeler yaptık. Görüşmelerde bize, 'Balıkla daralmışsınız. Değişikliğe giderseniz genişleyeceksiniz' dediler. Böylece, ufkumuzu ve alanımızı genişletecek bir karar aldık"

Google Haberlere Abone ol
"Balık"la anılmak Türkiye'nin ilk "Su Bilimleri Fakültesi'ni doğurdu

İSTANBUL (AA) - HALİL İBRAHİM BAŞER - Yaklaşık 35 yıldır su ürünleri alanında eğitim veren İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi, öğrenci ve halk arasında "balık fakültesi" olarak algılanmasından dolayı istenen ilgiye göremeyince, 2 yıllık çalışmanın ardından isim değişikliğine gitme kararı aldı ve Su Bilimleri Fakültesi'ne dönüştü.

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1983'te Su Ürünleri Yüksekokulu olarak kurulan fakültenin, 1992'den bu yana Su Ürünleri Fakültesi adıyla eğitim ve öğretime devam ettiğini söyledi.

Meriç, fakültenin kurulduğu tarihten bu yana balıkçılık başta olmak üzere su ürünlerinin biyolojik, genetik ve tür çeşitliliğinin ortaya çıkarılması, korunması, hizmete sunulması, doğa dostu balık üretim tekniklerinin geliştirilmesi ve balık hastalıklarının teşhisi ve tedavisi konularında önemli çalışmalar yaptığını anlattı.

Fakültenin çalışmalarına bundan sonra daha başka bir kimlikle devam edeceğini dile getiren Meriç, "Su ve ürünleri dünyanın en önemli konularından. Ancak öğrenciler tarafından yeterli ilgiyi görmüyor. 2 yılda yaklaşık 200 liseyi ziyaret ettik, çalışma yaptık. Sokağa çıkıp, halka da sorduk. 'Ürün' deyince hepsi balık anlıyor. Halbuki biz yalnız balığı anlatmıyoruz. Balık sadece konulardan birisi. Fakültemizde suyu, su ürünlerini anlatıyoruz. Su çok geniş bir alan. Gördük ki halkımız bunu bilmiyor. Balık başımıza bela olmaya başladı. Balığa sıkışmak bize zarar vermişti. O yüzden balıktan suya geçelim istedik." dedi.

- "Balıkla daraldık, suyla genişledik"

Prof. Dr. Albay, fakülteyi ve yaptıkları işi doğru yansıtan bir algı oluşturmak istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu durumu tespit ettikten sonra kolları sıvadık. Dünyadaki örneklerini inceledik, görüşmeler yaptık. Görüşmelerde bize, 'Balıkla daralmışsınız. Değişikliğe giderseniz genişleyeceksiniz' dediler. Böylece, ufkumuzu ve alanımızı genişletecek bir karar aldık. Sonra da Gıda Tarım ve Hayvancılık, Sağlık, Orman ve Çevre ve Şehircilik bakanlıkları, belediyeler ve başka kurumları da ziyaret ederek, görüşmeler yaptık. Hepsinden olumluk, destekleyen yazılar geldi. Üniversite Senatosu kararıyla isim değişiliği için YÖK'e başvurduk. Onlar da onay verdi. Son olarak da Bakanlar Kurulu kararıyla adımız değişti. Bu sadece bir isim değişikliği değil. Çalışma ve istihdam alanımız da genişledi. Önceden sadece tek bir bakanlıkla iş yapıyorduk. Şimdi buna başka bakanlıklar, belediye, belediye kurumları da eklendi. Mezun arkadaşlarımız artık buralarda da istihdam edilecek. Ayrıca dünya ile de entegre olduk."

Kamu ve özel sektörle gerçekleştirildikleri ürün bazlı projelerin yanında çok sayıda Avrupa Birliği projesine devam ettiklerini dile getiren Albay, bu değişiklikten sonra da yeni ve farklı alanlarda projeler hayata geçirebileceklerini aktardı.

- "Geniş bir yelpazede insan yetiştiriyoruz"

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, yüzmeden, su altı teknolojisine, akuatik mikrobiyoloji ve biyoteknolojiden hidroloji, su kimyası, kalitesine kadar oldukça geniş bir alanda ders vereceklerini vurguladı.

Fakülte hakkında da bilgi veren Albay, şunları kaydetti:

"Bu özelliğinden dolayı yüzme sularında kullanılan birçok kimyasal maddenin testleri fakültemizde yapılabiliyor. İçme sularında ortaya çıkan algal toksinler, koku ve tat ölçümleri de yapan ülkemizdeki tek akademik birimdir. Araştırma gemilerimizle hem deniz hem de iç sularımızın fauna, flora tespiti yapılmakta, biyolojik çeşitliliği ortaya çıkarılmakta, sularda iklim değişiminin yarattığı ekolojik sorunların etkileri araştırılmaktadır. Su altı akustiği çalışmaları ile yunuslar izlenmekte, Antarktika'da ekolojik temelli projeler yürütülmektedir. Ayrıca, fakültemizin eğitiminin yüzde 30 İngilizce derslerden oluşması mezunlarımızın yurt dışında bir çok ülkede çalışmalarına olanak tanımaktadır."

Yorumlar