Bakırı iplik gibi örerek tarihi canlandırıyor

- İzmirli bakır tel işleme sanatçısı Sema Kansu, tarihi zırhlardan esinlenerek iplik gibi ördüğü binlerce bakır halkayla 26 parçalık giysi koleksiyonu hazırladı - Kansu: - "Telleri önce örgü şişlerine takıp, tek tek kesip birleştirip zincir haline getiriyoruz. Bir kişi tek başına günde ancak 1 metre civarında zincir yapabilir. Ben 60 metreden bahsediyorum. İğne oyası gibi işliyoruz bakırı"

Google Haberlere Abone ol
Bakırı iplik gibi örerek tarihi canlandırıyor

İZMİR (AA) - AHMET BAYRAM - İzmirli bakır tel işleme sanatçısı Sema Kansu, geleneksel savaş zırhlarından esinlenerek 26 parçalık giysi koleksiyonu oluşturdu.

İzmir'de bankacılık yaparken 2002'de işten ayrılarak bakır tel işlemeciliği kursuna başlayan Kansu, bu zanaatta kendisini hızla geliştirdi.

Türk tarihinde kullanılan savaş zırhlarına ilgi duymaya başlayan Kansu, zırhları günümüz modasıyla yorumlamayı tasarlayarak 4 kişilik ekibiyle çalışmaya başladı.

Bakır telleri karga burun, pense ve Antep makası gibi aletleri kullanarak kolye, giysi, gelinlik ve damatlıktan oluşan 90 kilogram ağırlığında 26 parçalık bir koleksiyon oluşturan Kansu, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcıları listesine alındı.

- "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sergilemek istiyorum"

Sema Kansu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13. yüzyıl savaş zırhlarını günümüze uyarlamak üzere çıktıkları yolda oldukça zorlandıklarını, 26 parçalık koleksiyonu 4 kişinin 1,5 yıl çalışarak tamamlayabildiğini aktardı.

Kansu, şunları dile getirdi:

"Bir bluzu 4 kişi 3 ayda bitirdi, üzerinde yaklaşık 60 metre uzunluğunda bakır zincir var. Gördüğünüz her malzeme tek tek elle yapılıyor. Biz sanayide, inşaatta ve elektrik tesisatlarında kullanılan kaplamasız ham bakır tel kullanıyoruz. Telleri önce örgü şişlerine takıp, tek tek kesip birleştirip zincir haline getiriyoruz. Bir kişi tek başına günde ancak 1 metre civarında zincir yapabilir. Ben 60 metreden bahsediyorum. Bunlar bittikten sonra tasarımıma göre birleştirip zırhtan uyarlanmış kıyafet haline getiriyorum. Çalışması zor ama zevkli bir sanat. Sonuçta ortaya benzersiz bir ürün çıkıyor. İplik ve iğne oyası gibi işliyoruz bakırı."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu tür geleneksel sanatlara büyük önem verdiğini, tek arzusunun koleksiyonunu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sergilemek olduğunu anlatan Kansu, görenlerin koleksiyonuna büyük ilgi gösterdiğini, satın almak isteyenlerin bulunduğunu ancak uzun bir süre bunu düşünmediğini sözlerine ekledi.



Yorumlar