Asal'dan 'Barış Pınarı Harekatı' yorumu: Suriye'deki terör faaliyetleri önemli oranda ortadan kaldırılacak

Barış Planı Harekatı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr. Uğur Yasin Asal, "Suriye’deki otorite boşluğunun bir parçası olarak gelişen terör faaliyetleri, Türkiye’nin Fırat Kalkanı, Zeytindalı ve Barış Pınarı harekâtıyla önemli oranda ortadan kaldırılacaktır." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Asal'dan 'Barış Pınarı Harekatı' yorumu: Suriye'deki terör faaliyetleri önemli oranda ortadan kaldırılacak

Dünya kamuoyunun yakından takip ettiği ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hazırlıkları uzun bir süredir devam eden Fırat’ın doğusuna yönelik Barış Pınarı Harekâtı, Çarşamba günü başladı.

Harekâtın amaçlarını, Türkiye’nin 911 km’lik Suriye sınırı boyunca topraklarının güvenliğini sağlama, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması amaçlanan terör koridorunu bertaraf etme ve Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönebilmelerine imkân sağlama olarak ifade etmek mümkündür.

Söz konusu amaçların yerine getirilmesinde öncelikli hedef, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölgenin inşası ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyeset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Uğur Yasin Asal, konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Barış Pınarı Harekâtının planlama ve icra aşamalarının tümünde, Türkiye’nin güçlü bir diplomasi pratiğini yerine getirdiği görülmektedir. Harekâtın gerekçeleri, Birleşmiş Milletler Şartı başta olmak üzere ilgili uluslararası hukuk sözleşmelerinin Türkiye’nin toprak bütünlüğünü koruma ve sınırları ötesinde terörle mücadele gerçekleştirmesine sağladığı meşruiyet çerçevesinde, tüm uluslararası paydaşlarla paylaşılmıştır. Öte yandan, Suriye sorununa dâhil olan ülkeler başta olmak üzere birçok ülke diplomatik misyonu harekât öncesinde Türkiye tarafından bilgilendirilmiştir." dedi. 

Barış Pınarı Harekâtı ile birlikte Suriye sorununun geleceğine yönelik geliştirilen çözüm aşamalarının daha müspet bir görünüme kavuşacağını öngörmenin mümkün olduğunu belirten Dr. Asal, "Suriye’deki otorite boşluğunun bir parçası olarak gelişen terör faaliyetleri, Türkiye’nin Fırat Kalkanı, Zeytindalı ve Barış Pınarı harekâtıyla önemli oranda ortadan kaldırılacaktır. Söz konusu harekâtın Türkiye, Rusya Federasyonu ve İran ortaklığında geliştirilen Astana çözüm süreci başta olmak üzere, Suriye’nin geleceğinin terör örgütlerinin etkisinden arındırılmış bir şekilde oluşturulmasına önemli bir katkı sağlayacağı öngörülmektedir." şeklinde konuştu. 

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar

yusuf turk aslanlareı Allah sızınle olsun