Arjantin, Brezilya'dan "Falkland" açıklaması istiyor

- İngiliz savaş uçaklarının son iki yılda 18 kez Brezilya'dan kalkarak Falkland Adaları'na inmesi Arjantin'in tepkisine neden oldu - Brezilya'nın uçuşlara izin vererek uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini savunan Arjantin bu ülkeden açıklama istedi

Google Haberlere Abone ol
Arjantin, Brezilya'dan "Falkland" açıklaması istiyor

ANKARA (AA) - İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait uçakların son iki yılda 18 kez Brezilya'dan kalkarak İngiltere ile Arjantin arasında egemenlik tartışmalarına yol açan Falkland Adaları'na inmesi Arjantin hükümetinin tepkisine neden oldu.

Arjantin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklama, geçen yıl 6 kez, 2015 yılında da 12 kez uçuş yapan İngiliz uçaklarının Brezilya'dan havalandığı belirtilerek, Arjantin hükümetinin bu konuyla ilgili endişe duyduğu ve Brezilya hükümetinden açıklama beklediği ifade edildi.

Açıklamada, Brezilya'nın bu uçuşlara izin vererek Güney Amerika Ulusları Birliği (UNASUR) ve Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) üyelerinin, "egemenliği tartışmalı adalarda İngiliz uçakları ve savaş gemilerine izin verilmemesi" yönünde varılan anlaşmayı ihlal ettiği bildirildi.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise uçuşlardan haberdar olmadıklarını öne sürerek, Arjantin hükümetine Falkland Adaları sorunu konusunda verdikleri desteği yineledi.

Arjantin, İspanya'dan kazanılan bağımsızlık sonrasında "Malvinas" olarak adlandırdığı Falkland Adaları'nın dolaylı olarak kendilerine miras kaldığı konusunda ısrar ediyor. İngiltere ise uzun süredir yönettiği ada halkının kendi kaderini tayin etme hakkı bulunduğunu öne sürüyor.

Adada 2013 yılında yapılan referandumda nüfusun yüzde 98'i İngiltere'ye bağlı kalmayı tercih etmiş ancak referandum sonuçları Arjantin yönetimi tarafından tanınmamıştı.

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, Falkland Adaları'ndaki egemenlik iddialarını sürdürse de İngiltere ile ilişkilerin bazı alanlarda ortak iş birliği düzeyine çıkarılabileceğini dile getirmişti.

Yorumlar