Apple'a haksız kazanç suçlaması

Apple'ın bazı ürünlerindeki uygulamalar nedeniyle kullanıcılarından haksız kazanç sağladığı ileri sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Apple'a haksız kazanç suçlaması

Dünyanın en büyük teknoloji markalarından Apple'ın bazı ürünleri üzerinden kullanıcılarından haksız kazanç sağladığı iddia ediliyor. İddiaya göre Apple, iPhone ve iPad kullanıcılarından App Store faturalandırılmasında manipülasyonlar yaparak fazla ücret aldı. 

İddiaların sahibi Sensor Tower, herkes gibi bu konu hakkında Apple ’dan bir açıklama gelmesi gerektiğini belirtti. 

İddiaya göre 3.6 milyon kez indirilen uygulamaların büyük bir kısmı fotoğraf düzenleme, yüz filtresi, QR kod okuma, fal bakma ve astroloji uygulamalarından oluşuyor. Bu uygulamalar direkt olarak ana uygulamadan vurgun yapmıyor. Kullanıcılara haftalık, aylık veya yıllık üyelik sistemi sunup fark ettirmeden kasasını dolduruyor.

Bu tip uygulamalar App Store’da maalesef ki yer alıyor. Örneğin; duvar kağıdı uygulamasını ücretsiz olarak indiriyorsunuz. Uygulamayı açtığınızda size 7 günlük deneme süresi sunacağını ancak daha sonra “haftalık” 69,99 TL ücret keseceğini belirtiyor. İnsanlar tam okumadan bu tip uygulamalara abonelik onayı verdiği için bu tip sorunlar ortaya çıkıyor.

Aboneliklerin kullanıcının iradesine bırakılması doğru gibi görünebilir. Ancak Apple’ın uygulamaların abonelik sistemleri ile ne sunduğuna bir göz atması gerekiyor. Yani haftalık 69,99 TL ödeyerek ne gibi duvar kağıdına sahip olabilirsiniz ki? Bu tamamen kullanıcıyı yasal olarak dolandırmak.

Peki, fark etmeden başlattığınız abonelikleri nereden göreceksiniz ve iptal edeceksiniz? Sürpriz faturalar ile karşılaşmamak için; iPhone veya iPad’den aşağıdaki adımları uygulayarak aboneliklerinizi görüntüleyebilir ve iptal edebilirsiniz.

App Store Abonelik nasıl iptal edilir?

- iPhone veya iPad’den Ayarlar’ı açın.

- Profilinize tıklayın.

- Abonelikler bölümüne tıklayın ve Apple ID’nizin şifresi ile giriş yapın.

- Abonelikler bölümünden üyelik başlattığınız uygulamaya tıklayın.

- Aboneliği İptal Et seçeneğine tıklayın.

APPLE'A BİR BAŞKA SUÇLAMA

Öte yandan Apple Türkiye'nin de ürünlerini Avrupa'dan daha fazla bir fiyatla Türkiye'de satışa sunduğu, haksız bir kazanç elde ettiği belirtiliyor.

TeknolojiOku sitesinde yer alan habere göre; Apple geçtiğimiz günlerde merakla beklenen uygun fiyatlı modelini satışa sundu. ABD’de 399 dolara raflardaki yerini alan telefon ülkemizde ise 5299 TL’lik etiketle kullanıcıların karşısına çıktı.

Aslında genel beklenti yeni iPhone modelinin gerçekten uygun bir etikete sahip olmasıydı. Yani Apple’ın iPhone SE modelini 4000 TL civarında bir fiyatla etiketlendirmesi bekleniyordu. Lakin bu olmadı. Apple Türkiye yine yüksekten uçtu.

Bizlerin en çok dikkatini çeken şey ise Apple’ın kendi sitesinde iPhone SE’yi tanıtırken kullandığı ifadeler oldu. Keza Apple iPhone SE fiyatının gerçekten çarpıcı olduğunu iddia ediyordu. Peki bu ne kadar doğru?

Dilerseniz lafımızı esirgemediğimiz iPhone SE videosuna aşağıdan göz atabilirsiniz. 

Gerçekten de Apple Türkiye bizleri kandırıyor olabilir mi? 5300 TL’lik uygun fiyat olur mu? Bizce olmaz. Açıkçası neresinden bakarsak bakalım 5300TL’de uygun fiyatlı bir durum göremedik.

Tamam vergilerin çok ağır olduğunun farkındayız. Lakin Apple’ın da Türkiye’ye özel bir fiyat uygulaması fena olmazdı. Zira Avrupa’da 400 euro olan telefonlar Türkiye’de 4000 TL ve altına satılabiliyor. Diğer markalar bunu başarıyorsa pekala Apple da başarabilir. Bu yüzden Apple Türkiye ekibinin bir an önce fiyatları tekrardan düzenlemesi gerekiyor. Yoksa bu gidişatın pek de iyi olmadığı söylenebilir.

Yorumlar