"Alzaymır ve demans" hastası yaşlılara yeni destek

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, binlerce alzaymır ve demans hastasına destek olacak yeni bakım modelini hayata geçirmek için harekete geçti - Bu kapsamda, Bakan Kaya'nın talimatları doğrultusunda ilerleyen süreçte bu hastalıklar konusunda ihtisaslaşmış yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri açılacak

Google Haberlere Abone ol
"Alzaymır ve demans" hastası yaşlılara yeni destek

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, binlerce alzaymır ve demans hastasına destek olmak amacıyla ihtisaslaşmış yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerini açacak.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın talimatıyla Türkiye genelinde yaşlı ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlara sunulan hizmet ve desteklerin çeşitlendirilmesi için yürütülen çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Daha önce maddi durumu yetersiz 4 binin üzerinde tüberküloz ve SSPE hastası için yeni bir sosyal yardım programını başlatma kararı alan Bakanlık, ayrıca ağır kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı yaşayan hastaların elektrik fatura bedelleri ile kesintisiz güç kaynağı ve jeneratör ihtiyaçlarını da karşılamayı kararlaştırmıştı.

Bakanlık Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, kurum bakım ve hizmetlerinin daha modern bir şekilde çeşitlendirilmesine yönelik başlatılan yeni çalışma kapsamında ise yaşlıların tüm yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyen alzaymır ve demans hastalıkları merkeze alındı.

- Alzaymır ve demans hastaları için özel bakım

Bu çalışmalar kapsamında son birkaç aydır uzmanların katılımıyla yürütülen model çalışmalarını tamamlayan Bakanlık, ilerleyen süreçte alzaymır ve demans hastaları için ihtisaslaşmış yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin açılmasını kararlaştırdı.

Söz konusu planlama, Bakanlığın 2018-2022 dönemini kapsayan stratejik planına da girdi.

- Huzurevlerinde 25 binden fazla yaşlıya bakılıyor

Bakanlığın verilerine göre, hali hazırda evde bakımı mümkün olmayan veya evde bakımı tercih etmeyen 25 bin 635 yaşlıya, devlet, özel sektör, dernekler ve azınlıkların işlettiği toplam 379 huzurevinde hizmet veriliyor.

Ayrıca 60 ve üzeri yaşta olan, sosyal ve ekonomik durumu yetersiz, günlük yaşam aktivitelerini kendi başına gerçekleştirebilen 164 yaşlı vatandaş da Bakanlıkça oluşturulan 47 yaşlı yaşamevinde kalıyor. Yaşlılar burada sosyal hayattan kopmadan, güvenli ve huzurlu bir ev ortamında hayatlarını sürdürme imkanı buluyor.

Yorumlar