Dolar yeni güne de düşüşle başladı

ABD'nin dün İran yaptırımlarıyla ilgili açıklamasından sonra Türk lirası değer kazanmaya başladı. Dolar Türk lirası karşısında aşağı doğru harekete başladı. Bugüne de dolar düşüşle başladı.

Google Haberlere Abone ol
Dolar yeni güne de düşüşle başladı

ABD'nin Türkiye'yi yaptırım listesinden muaf tutmasından sonra, zaten son günlerde değerlenmeye başlayan Türk lirasına daha da değer kattı. Dün Türk lirası dolar karşısında yükseliş trendini arttırdı. Dolar aylar sonra ilk kez 5.40 TL'nin altına düştü. Dolar bugün de yine aynı seviyelerde başladı, aşağı doğru direndini de sürdürdü.

Dolar fiyatları, 5.30 TL seviyelerine kadar gerileyerek 3 ayın en düşük seviyesini görürken, şu dakikalarda 5.32 TL'de bulunuyor. Euro fiyatları ise 6.08 TL'de hareket ediyor.

Dolar kuru, dün ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Türkiye'nin İran yaptırımlarından muaf olacağı açıklamasıyla sert gerilerken, yeni günde de düşüşünü sürdürüyor. Dolar Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatlerde Asya piyasalarında en düşük 5.3045 TL'yi görürken, saat 08.20 itibarıyla 5.3296 TL'de hareket ediyor. 6.0539 TL'ye kadar gerileyen Euro kuru ise aynı dakikalarda 6.0816 TL'de bulunuyor.

Doların dünyada en çok işlem gören 6 adet yerel para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi, yüzde 0.04 yükselişle 96.18 seviyesinde bulunurken; Euro/dolar paritesi 1.1404 seviyelerinde.

İSTANBUL SERBEST PİYASADA

 İstanbul serbest piyasada dolar 5,3350 liradan, avro 6,0880 liradan güne başladı. 

Kapalıçarşı'da 5,3330 liradan alınan dolar 5,3350 liradan satılıyor. 6,0860 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 6,0880 lira olarak belirlendi. 

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 5,4050 lira, avronun satış fiyatı ise 6,1590 lira olmuştu.

KÜRESEL PİYASALAR ABD SEÇİMLERİNE ODAKLANDI

Küresel piyasalar, ABD'de bugün gerçekleştirilecek ara seçimlere odaklanırken, son anketler, Demokratların ABD Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçireceğine ancak Cumhuriyetçilerin Senato'daki çoğunluğu koruyacağına işaret ediyor.

ABD'de bugün gerçekleştirilecek ara seçimler gündemin odağına yerleşti. Yapılacak ara seçimlerde ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nin tamamı, Senato'daki 35 sandalye ve 36 eyaletin valisi değişecek. Yapılan son anketlere göre, Demokrat Parti'nin Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmesi, Senato'da ise Cumhuriyetçi Parti'nin mevcut çoğunluğu koruması öngörülüyor. Seçime ilişkin ilk sonuçların yarın, sabahın ilk saatlerinde alınabileceği belirtiliyor. 

Dün başlayan İran'a yaptırımların ikinci adımına karşın petrol fiyatlarının yükseliş eğiliminin sınırlı kaldığı görüldü. ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'ın petrol ticaretine yönelik yaptırımları zamana yayarak uygulamaya geçireceklerini ve dünyada petrol fiyatlarının yükselmesini istemediğini söylemesi ile Suudi Arabistan başta olmak üzere artan üretimlerin petrol fiyatları üzerinde baskıya neden olduğu belirtiliyor. Geçen ay yaklaşık yüzde 10 gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, dünkü sınırlı yükselişe karşın düşüş trendi içinde kalmaya devam etti ve 72,90 dolar seviyesinde dengelendi.

PETROL 72 DOLAR

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 72,72 dolardan işlem görüyor.

Dün 72,77 dolardan güne başlayan ve gün içinde 73,89 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, bu sabah 72,75 dolardan açıldı. Brent petrolün varili saat 09.30 itibarıyla yüzde 0,04'lük azalışla 72,72 dolardan işlem görmeye başladı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 62,84 dolardan alıcı buldu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesi nedeniyle geri getirilen İran yaptırımlarının uygulanacağı ilk gün az da olsa artış gösteren fiyatlar, 8 ülkenin muafiyet kazanmasının ardından normal seyrine geriledi. Trump'ın petrol fiyatlarını yükseltmemek için yaptırımları aşamalı olarak uygulayacağını açıklaması, petrol fiyatlarındaki kısmi düşüşte etkili oldu.

Uzmanlar, küresel ekonomide yavaşlama ve arz fazlası beklentiler nedeniyle petrol fiyatlarındaki baskının devam edeceğine dikkati çekiyor.

Brent petrolde, teknik olarak 72,95 ile 73,03 dolar aralığının direnç, 72,79 ile 72,87 dolar aralığının destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Yorumlar