DOLAR kuru: Dolar ne kadar oldu - 7 Aralık 2018

Dün bir ara 5,36 liraya kadar çıkan dolar bugün yeniden düşüşe geçti. 7 Aralık 2018 Cuma sabahına serbest piyasada 5,32 liradan başlayan doların seyri ise aşağı yönlü.

Google Haberlere Abone ol
DOLAR kuru: Dolar ne kadar oldu - 7 Aralık 2018

Doların gün içinde de düşmesi bekleniyor. Avrada da sert bir düşüş söz konusu. Dün 6,10 liraya kadar yükselen Avro da düşüşe geçti. 7 Aralık 2018 Avra kuru güne düşüşle başladı. Avro bugün 6,06 seviyelerinde bulunuyor.

Bugün ABD'de açıklanacak kasım ayı istihdam raporundaki tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verisinin yatırımcıların odağında yer aldığını ifade eden analistler, ticaret savaşına ilişkin ABD ve Çin yetkililerinden gelecek açıklamaların da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını söyledi. 

Hafta başında ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı'nın G-20 toplantısında yaptığı görüşmeden sonra ticaret savaşlarına 3 ay ara verildiğine dair haber ile birlikte kasım ayı enflsayon rakamının yüzde 1.44 düşmesi sonucunda 5.1350 seviyesine kadar gerileyen Dolar/TL daha sonra 5.45'i aşmıştı. Bu yükselişe ise Trump ve ABD'li diğer yetkililerin anlaşmaya dair olumsuz açıklamaları ve Türkiye tarafında ise Merkez Bankası'nın düşük gelen enflasyon rakamının ardından erken faiz indirime gidebileceği haberleri neden olmuştu.

Ancak hem Merkez Bankası hem de Finansal İstikrar Komitesi yaptığı açıklamalar ile faiz indiriminin gündemde olmadığını belirtince Türk Lirası yeniden geri gelmeye başladı. Ancak bu kez ABD'de 2 yıllık faizlerin uzun vadeli tahvil faizlerinin üstüne çıkması ile oluşan durgunluk riski ve daha da önemlisi Çinli dev telefon üreticisi Huawei’nin CFO'su (Mali İşler Müdürü) Meng Wanzhou, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) iade edilmek üzere Kanada’da gözaltına alınması dün tüm piyasaları etkisi altına aldı.

Bu kadar Çin-ABD ticaret savaşlarının boyutlanarak devam edeceği şeklinde değerlendirildi. Borsalarda yüzde 3'leri geçen düşüşler görüldü. Aynı nedenle altın fiyatları da 1.249 dolara çıkmıştı. Bu gelişme özellikle uluslararası yatırımcılarda Türk Lirası'nın satılıp altın üreticisi olan Güney Afrika para birini Rant'ın alınması şeklinde yatırım stratejisi doğurmuş ve TL zayıflamıştı. 

7 ARALIK 2018 DOLAR KURU (SABAH SAATLERİ)

6 ARALIK 2018 DOLAR KURU SABAH SAATLERİ

Dolar kuru son iki gün içinde resmen zikzaklar çizmeye başladı. Bir inen bir çıkan dolar kuru bugün son olarak yükseliş trendine girdi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin hakkındaki son açıklamaları, petrol fiyatlarındaki ani artışlar dolar fiyatlarında yükselişlere neden oldu. Dolar kuru 6 Aralık 2018 sabahı itibariyle 5.37 TL'de hareket ederken, Euro fiyatları ise 6.10 TL seviyesinde bulunuyor. 

DOLARI KURU: 5 ARALIK 2018 AKŞAM SAATLERİ

Dolar kuru dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 5.42 TL seviyesinde hareket eden dolar kuru, yeni günde 5.38 TL seviyesinde hareket ediyor. Dolar kuru gün içerisinde en yüksek 5.3979 TL'yi görürken, saat 08.21 itibarıyla 5.3849 TL seviyesinde hareket ediyor. 6.1277 TL'ye kadar yükselen Euro kuru ise aynı dakikalarda 6.1017 TL seviyesinde bulunuyor.

Doların dünyada en çok işlem gören 6 adet yerel para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi, yüzde 0.18 yükselişle 97.08 seviyesinde bulunurken; Euro/dolar paritesi 1.1323 seviyelerinde.

Yorumlar