Alper Gezeravcı Dünya'ya sağ salim döndü

Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu kapsül sağlıklı bir şekilde okyanusa iniş yaptı. Gezeravcı'nın okyanusa inen kapsülden çıkarıldığı ilk anlara ait görüntüler de geldi.

Google Haberlere Abone ol
Alper Gezeravcı Dünya'ya sağ salim döndü

Alper Gezeravcı, Türkiye'nin uzaydaki gururu, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirdiği 14 günlük misyonun ardından Dünya'ya dönüş yaptı. Space X'in Axiom-3 kapsülü ile gerçekleştirilen dönüş, Türkiye için bir dönüm noktası oldu.

Gezeravcı ve ekibini taşıyan Axiom-3 kapsülü, ISS'den ayrılışının ardından 48 saat sonra ABD'nin Florida eyaletinin açıklarına iniş yaptı. Atmosfere 28 bin kilometre hızla giren kapsül, hızını azaltarak başarılı bir şekilde iniş için son aşamalara geçti.

İniş sırasında, kapsülün hızı birkaç yüz kilometreye kadar düşürüldü. Bu aşamada ilk paraşütlerin açılmasıyla birlikte, hız daha da kontrol altına alındı ve ikinci paraşütlerin açılmasıyla kapsül güvenli bir şekilde Dünya'ya iniş yaptı.

GEZERAVCI DÜNYA'YA AYAK BASTI

Kapsülün gemiye alınmasının ardından Alper Gezeravcı'nın da aralarında olduğu astronotlar teker teker kapsülden çıkarıldı.

SAĞLIK TARAMALARININ ARDINDAN BİR SÜRE KARANTİNADA KALACAKLAR

Astronotların gemide ilk muayeneleri yapılacak. Ekip gemiden helikopterle havaalanına, ardından da uçakla Houstan kentine götürülecek.

Alper Gezeravcı

Uçaktaki doktorlar da uçuş sırasında astronotların genel kontrollerini gerçekleştirecek. Astronotlar Houston'da kapsamlı sağlık taramasından geçecek ve bir süre karantinada kalacak.

ERDOĞAN: İNŞALLAH DAHA BİRÇOK ALPER GEZERAVCILARI UZAYA GÖNDERECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezeravcı'nın Dünya'ya inmesi ile ilgili, "Gezeravcı astronotumuz inişini yaptı. Güzel gitti, güzel geldi. Türkiye'ye gelişini bekliyoruz. İnşallah daha birçok Alper Gezeravcı'ları uzaya Türkiye olarak göndereceğiz" dedi.

Alper Gezeravcı

Ax-3 mürettebatı, ISS'den 7 Şubat'ta TSİ 17.20'de ayrılmıştı. Gezeravcı'nın da yer aldığı Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD yerel saatiyle 18 Ocak 16.49'da (19 Ocak TSİ 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatılmıştı. Yolculuğu yaklaşık 36 saat süren Ax-3 mürettebatı, 20 Ocak'ta ISS'ye ulaşmıştı.

Gezeravcı'nın yolculuğunun başlamasının ardından uzay aracında ilk mesajı "İstikbal göklerdedir" oldu. Gezeravcı istasyonda kaldığı süre boyunca 13 deney gerçekleştirdi.

Yorumlar