Alper Gezeravcı döndü mü üçüncü erteleme geldi, ne zaman dönecek?

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın 14 günlük uzay macerası planlanan takvim kapsamında resmi olarak sona erdi; ancak planlanan dönüş üçüncü kez ertelendiği için dönüş gerçekleşmedi. Peki, Alper Gezeravcı döndü mü ne zaman dönecek?

Google Haberlere Abone ol
Alper Gezeravcı'nın dönüşü üçüncü kez ertelendi

Alper Gezeravcı'nın uzaya çıkışı kadar dönüşü de merakla takip ediliyor. Uzay istasyonunda 14 gün kalması planlanan Gezeravcı'nın gökyüzündeki yolculuğu beklenenden uzun sürdü. Peki, Alper Gezeravcı döndü mü ne zaman dönecek?

ALPER GEZERAVCI NE ZAMAN DÖNECEK?

Türkiye'nin ilk astronotu olarak uzaya yolculuk eden Alper Gezeravcı ve beraberindeki astronotların Dünya'ya dönüşü, olumsuz hava koşulları nedeniyle bir kez daha ertelendi. SpaceX tarafından yapılan açıklamada, Florida kıyılarında yaşanan olumsuz hava koşullarının, Dragon kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılmasını geciktirdiği belirtildi.

SpaceX'in belirttiğine göre, Dragon kapsülünün istasyondan ayrılması en erken 6 Şubat Salı günü gerçekleşebilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, astronot Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Ax-3 ekibinin Dünya'ya dönüşü için biraz daha beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Dönüş planlaması, 6 Şubat saat 17.00 (Türkiye saati) için yeniden yapıldı, ve Dünya'ya varış zamanının 7 Şubat saat 02.25 (Türkiye saati) olması bekleniyor. Ekip, ISS'ten ayrıldıktan sonra Dünya'ya ulaşmak için yaklaşık 9 saat 25 dakika sürecek bir yolculuğa çıkacak.

ÜÇÜNCÜ KEZ ERTELENDİ

SpaceX, olumsuz hava koşulları nedeniyle Alper Gezeravcı ve beraberindeki astronotların dünyaya dönüşünün bir kez daha ertelendiğini duyurdu.

DÖNÜŞ SÜRECİ VE SAĞLIK KONTROLLERİ

Astronotlar, yolculuk boyunca Atlas Okyanusu ve Meksika Körfezi'ndeki potansiyel iniş noktalarından birine iniş yapacaklar. İnişin ardından astronotlar, sağlık kontrolleri için gemiye alınacak ve helikopterle havaalanına, oradan da uçakla Houston'a götürülecek. Uçuş sırasında doktorlar tarafından astronotların genel kontrolleri yapılacak.

Houston'da, astronotlar kapsamlı bir sağlık taramasından geçirilecek ve bir süre karantina altında tutulacaklar.

Yaşanan erteleme, Alper Gezeravcı ve ekibinin uzaydaki görev süresini biraz daha uzatırken, Türkiye'de büyük bir heyecan ve beklenti içinde olan halkın, astronotunu karşılamak için bir gün daha beklemesi gerekecek. Astronot Gezeravcı'nın sağlıkla ve güvenle Dünya'ya dönmesi, Türkiye'de uzay bilimleri ve teknolojisi alanında bir ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Yorumlar