Ali Rıza Binboğa kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Ali Rıza Binboğa, katıldığı Eurovision yarışmasının yeniden gündeme gelmesiyle birlikte tekrar hatırlandı. Eurovision yarışmasını sunan sunucunun hayatını kaybetmesi Binboğa'nın da gündeme gelmesini sağladı.

Google Haberlere Abone ol
Ali Rıza Binboğa kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Ali Rıza Binboğa kimdir, nerelidir, kaç yaşında, şarkıları, eserleri ve yaptıkları bu aralar yeniden gündem olmuş durumda. 

1975 ve 2012 yılları arasında aralıklarla Eurovision Şarkı Yarışması'nı Türkçe olarak sunmasıyla tanınan Bülend Özveren'in hayatını kaybetmesinden sonra onunla birlikte bu yarışmaların birinde sahne alan Ali Rıza Binboğa da yeniden gündem oldu. 

ALİ RIZSA BİNBOĞA KİMDİR?

Aslen Kayserili olan Ali Rıza Binboğa, 26 Şubat 1950 tarihinde doğdu. 

İlkokul eğitimini Ördekli, Sarız köyünde tamamladıktan sonra, orta eğitimine parasız yatılı olarak Mimar Sinan İlk öğretmen Okulu'nda devam etti.

Üçüncü sınıftan sonra Ankara İlköğretmen Okulu Müzik Semineri’ne devam etti. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu hazırlık sınıfını okudu. Yüksek öğrenimini, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi'nde 1973'te Yüksek Elektronik Mühendisi olarak tamamladı.

1975'te Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye ön elemelerine katılarak profesyonel müzik yaşamına başlamış, aynı yarışmada "Yarınlar Bizim" şarkısı ile halk oylamasının birincisi olmuş ancak elenmiştir.

Ali Rıza Binboğa kimdir, nerelidir, kaç yaşında?
Ali Rıza Binboğa kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

 

1987 yılında MESAM'a üye oldu.

Bugüne kadar on albüm, altı 45'lik plak çıkardı.

1999 yılından beri MESAM Yönetim Kurulu Üyesi olan sanatçı, evli ve 3 çocuk babasıdır.

ALİ RIZA BİNBOĞA ŞİMDİ NEREDE VE NE YAPIYOR?

72 yaşındaki Ali Rıza Binboğa, şimdilerde eşiyle beraber Edirne’de yaşıyor ve sanat üretimlerine devam ediyor:

“3 muhteşem genç yetiştirdim. Büyük oğlum Amazon’da çalışıyor bilgisayar mühendisi, küçük oğlum klinik psikolog, kızım da Amerika’da patoloji doktoru. Umudu aşılayacak muhteşem şarkılar yazdım. Onları kaydedip dijital platformlarda paylaşacağım. 2023 projem şu: Ali Rıza Binboğa’nın hayatı kitap oluyor. Sahneleri de özledim. Fakat şimdi sahneler sadece birkaç kişinin etrafında dönüyor. Yeni eserlerimi ortaya çıkardığımda tekrar sahneye çıkıp solo konserler vereceğim. Ayrıca hikayelerimi şarkılarla birleştireceğim.”

BÜLEND ÖZVEREN KİMDİR?

Bülend Özveren 1943 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Türk televizyon sunucusu ve spor spikeri. 1975 ve 2012 yılları arasında aralıklarla Eurovision Şarkı Yarışması'nı Türkçe olarak sunmasıyla tanınmaktadır.

Sultanahmet İlkokulu'ndan mezun olduktan sonra, orta öğretimini Saint Benoît Fransız Lisesi'nde, yüksek öğretimini ise Galatasaray Lisesi'nde tamamlamış, İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur.

1964 yılında TRT'nin açtığı ilk "prodüktörlük" sınavlarında başarılı oldu ve İstanbul Radyosu'ndaki kursu birincilikle tamamladı. 31 Temmuz 1965'te TRT'de çalışmaya başlamış, uzun bir süre televizyon sunucusu olarak çalıştıktan sonra, 1972'de spor spikerliği yapmaya devam etmiştir.


 

Yorumlar