Rabia Gülcan Kardaş

Rabia Gülcan Kardaş

Aile Bakanlığı'nın "okuma listesi"ne genel bakış

Son yıllarda çocuk kitaplarındaki artış, alanın ilgilisinin gözünden kaçmayacak bir artış gösteriyor. Talep de azımsanmayacak boyutta. Kitap okuma alışkanlığının da küçükken kazandırılması gerektiğine inanan ve bu şekilde çocuğun gelişimine de olumlu etki sağlamak isteyen ebeveynler çocuklarının kitapla tanışmasını geçe bırakmak istemiyorlar. Fakat gıda seçimi gibi, kitap seçimi de titizlik istiyor. Çünkü çocuklar için yazılmış, hazırlanmış kitaplarda bile epey sıkıntılı içerikler olabiliyor. Müstehcen çizimler, argo ifadeler gibi… Bu nedenle ‘Ne okutalım?’ sorusu gündeme geliyor ve alanda çalışan isimlerden tavsiye listeler isteniyor.

Geçtiğimiz günlerde Aile Bakanlığı da çocuklar için tavsiye kitap listesi yayınladı. 0-6 yaş kitap listesine genel olarak bakalım…

Listede 402 kitap yer alıyor. Hem telif hem tercüme eserlere yer verilmiş fakat çeviri kitapların çokluğu dikkat çekiyor. 0-6 yaş grubu geniş bir skala. Listede de hem ilk kitaplar olarak geçen kavram, şekil kitapları da görüyoruz; bir hikayesi, takip edilmesi beklenen bir kurgusu vs olan kitaplar da..

Velilerin, eğitimcilerin sevdiği setler de listedeki yerini almış. Özellikle değerler ve davranışlar üzerine yazılmış setlerde, her kitapta bir tema işleniyor.

Telif eserlerde Feridun Oral, Özkan Öze, Şermin Yaşar, Aytül Akal isimleri göze çarpıyor.

Yayınevlerinden 1001 Çiçek Kitapları, Kidz Red House, Pearson Kitapları dikkat çekiyor ki bu yayınevleri okul öncesi kitapları denilince ilk akla gelenlerden. Yine İş Bankası Yayınları, Çamlıca Çocuk, Doğan Egmont, Cezve Çocuk, Nesil Çocuk pek çok kitabı ile listede yer almış. Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınlarından çıkmış kitaplar da var listede. Diyanet’in bu alandaki kitapları kalitesi ve zengin içeriği ile alandaki özellikle dini içerikli yayın ihtiyacını karşılamak ister gibi görünüyor.

Yorumlar