Adana'da deniz var mı yok mu?

Adana'da deniz var mı yok mu bu iki soru yıllardır enteresan bir şekilde "tavuk mu yumurtadan çıktı yumurta mı tavuktan" meselesi gibi döndürülüp duruyor. Peki, nedir işin aslı? İşte Adana ve deniz meselesi:

Google Haberlere Abone ol
Adana'da deniz var mı yok mu?

Adana'da deniz var mı yok mu sorusunu soranlardan biri de sizseniz belli ki yıllardır devam eden tartışmanın tam ortasına düşmüş durumdasınız. Çünkü Adana'da deniz var mı yok mu sorusu hala net olarak cevap bulmuş bir soru değildir. Neden diye soracak olursanız; bu mesele "Tavut mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan" meselesine dönmüş de ondan. 

Aslında Adana'da deniz var mı sorusunu soranlar haklı bir şekilde soruyor. Çünkü Türkiye haritasında Adana Akdeniz'e uzunca kıyısı olan şehirlerimizden biri olarak biliniyor. Ancak gelin görün ki Adana'nın merkezinin Akdeniz'e maalesef sınırı yok. 

Adana'da deniz yok diyenler şöyle haklı: Adana'nın merkezi Seyhan ilçesinde bulunuyor. Seyhan ise denize sınırı olmayan bir ilçedir. Seyhan Barajı'nın kenarında kurulmuş bir ilçedir. Aslında Seyhan Barajı da denizi aratmayacak derecede büyük ve geniş bir alana kurulmuş durumda. Ancak yine de Adana'nın merkezinde deniz olduğu söylenemez. 

Adana'da deniz var diyenler ise şöyle haklı: Çünkü Adana'nın il sınırları Akdeniz'e dayanıyor. Üç ilçenin sınırı Akdeniz'e dayalıdır. Bunlar Karataş, Yumurtalık ve Ceyhan ilçeleridir. Ceyhan'ın az bir sınırı olsa da diğer iki ilçenin büyük bir kesimi sahildedir. Dolayısıyla Adana'da deniz var diyenler de bu açıdan haklı sayılabilir. 

Özetlersek; Adana Büyükşehir sınırları içerisinde deniz yoktur. Bununla birlikte Akdeniz’e sınırı olan yerleşim yerleri vardır. Bunlar Karataş, Bahçe beldesi, Yumurtalık ve Tuzla’dır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin doğal sınırları içerisinde kurulmuş olan Karataş, Adana’ya 48 km uzaklıktadır. Yanık Kilise (Karakilise Kalıntısı), Antik Magarsus Kilisesi, Menzil Hanı Kalıntısı ve Tarihi Han Kalıntısı görülesi, gezilesi tarihi yerleridir.

Adana'da deniz var mı?

Adana'nın ilçeler haritasından da görüleceği gibi 

üç ilçenin sınırı denize dayalıdır. 

 

Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı cümlesiyle çok sık duyduğumuz, eski adı Ayas olan Yumurtalık; Adana’nın deniz gören başka bir ilçesidir. Adana merkezine 80 km, komşu Ceyhan’a 30 km mesafededir.

Güney ve doğusu İskenderun Körfezi, kuzeyi Ceyhan ilçesi, kuzeybatısı Adana ili, batısı ise Karataş ilçesi ile çevrilmiştir. Yumurtalık’ta yat turizmi imkanı bulunmaktadır. Balıkçı barınağı sayesinde, yat yanaşma yeri olarak gerekli alt yapı bulunmaktadır. Yumurtalık sahilinde 5 km boyunca uzanan kumsal şeridi bulunmaktadır.

Yorumlar