ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

- Elazığ ile Diyarbakır'ın Çınar ve Şırnak'ın Silopi ilçesinde, ABD Başkanı Trump'ın aldığı karar kınandı

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

DİYARBAKIR/ŞIRNAK/ELAZIĞ (AA) - Elazığ ile Diyarbakır'ın Çınar ve Şırnak'ın Silopi ilçesinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı protesto edildi.

Silopi Belediyesi Kadın Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, ABD ve İsrail aleyhinde sloganlar attı.

Grup adına konuşan AK Parti Şırnak İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Atan, İslam ülkeleri liderlerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi kararlı duruş sergilemesini istedi.

"Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir, Efendimizin bize emanetidir." diyen Atan, şöyle konuştu:

"Biz sonuna kadar bu işin peşini bırakmayacağız. Kadınlar olarak sonuna kadar liderimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın arkasındayız. Bir kadın olarak bütün İslam ülkelerinin de liderlerinin Sayın Cumhurbaşkanımız gibi dik duruş sergilemesini istiyoruz."

Hatice Atan, Türkiye için Diyarbakır, Şırnak ve İstanbul ile Kudüs'ün aynı anlam ifade ettiğine işaret ederek, "Eğer ki Kudüs düşerse İslam ülkeleri kaybedecek. O yüzden İslam ülkelerinin dik durmalarını istiyoruz." dedi.

- Diyarbakır

Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Dörtyol Camisi önünde toplanan bir grup vatandaş yürüyüş düzenledi.

"Kahrolsun ABD, kahrolsun İsrail, Mescid-i Aksa onurumuzdur, Kudüs İslam'dır İslam kalacak, Müslüman uyuma Aksa'ya sahip çık" sloganları atan grup adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Tekdal, kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyetin, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlandığını söyledi.

Kudüs'ün İsrail toprağı olmadığını, Filistin'e ait olduğunu vurgulayan Tekdal, şöyle konuştu:

"Kudüs, ümmetin, direnişin, kardeşliğin toprağıdır ve başkentidir. Kudüs Müslümanların özlemi, sevdası, göz bebeği ve onurudur. Kudüs, bizim nazarımızda bir mihenktir. Bu emaneti bizden almaya ne ABD'nin ne de siyonist İsrail'in gücü yeter. Trump'ın bu hadsiz kararı hiçbir zaman tanınmayacak ve elbette karşılıksız kalmayacaktır. Kudüs sahipsiz değildir. Kudüs bize Hazreti Süleyman'ın, Hazreti İsa'nın, Hazreti Muhammed'in, Hazreti Ömer'in ve Selahaddin-i Eyyubi'nin emanetidir. Unutmamalıyız ki; Kudüs ümmetin onurudur. Bizler de onurumuza sahip çıkmalıyız."

İlçe Müftüsü Abdulhamit Turgut'un yaptığı duanın ardından grup dağıldı.

- Elazığ

Elazığ'da öğretmenevi önünde Elazığ İnsani Yardım Derneği öncülüğünde bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşları üyeleri, tekbirler getirerek "Aksa'ya selam, direnişe devam, katil İsrail ve siyonist ABD" şeklinde sloganlar attı.

Elazığ İnsani Yardım Derneği Başkanı Metin Kılıç, ABD'nin bu kararının İsrail'in bütün Filistin’i, başkenti Kudüs dahil işgal etme plan ve kararının bir parçası olduğunu ifade etti.

ABD ve İsrail'in bu girişiminin basit bir hareket olmadığını, siyonizm ve emperyalizm ortaklığının oldukça sistematik ve iyi planlanmış bir hareketi olduğunu işaret eden Kılıç, şunları söyledi:

"ABD, Filistin davasında 'görüntüde tarafsız olma' vasfını da bitirmiştir. ABD, İsrail ile aynı statüde işgalin tarafı olmuştur. İsrail'in Filistin ve Kudüs'te varlığı gayrimeşrudur. Varlık sebebi işgaldir ve işgal devam etmektedir. İsrail'in işgali ulusal ve uluslararası hiçbir hukukta onaylanmış değildir, onaylanması da mümkün olamaz. Görünen o ki ABD, BM başta olmak üzere kendi savundukları uluslararası hukukun ve sistemin kararlarına karşı koymuş İsrail gibi artık tüm dünyaya meydan okuyarak hukuku tanımayacağını beyan etmiştir."

Yorumlar