ABD-İran geriliminin kazananı Rusya oldu; Irak S-400 almayı planlıyor

İran-ABD arasında süren gerilimin artması bölgede bir savaş riskini tetikleyebilir noktaya geldi. Gerilimden en çok etkilenen Irak, savunmasını güçlendirmek için Rusya'dan S-400 almak istiyor.

Google Haberlere Abone ol
ABD-İran gerilimi sonrası S-400 alma kararı

Kasım Süleymani'nin ABD tarafından Bağdat'ta İHA'lı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından ülke arasındaki gerilim yerini savaş beklentisine bırakmıştı. İran, ABD'nin Süleymani'yi öldürmesinin ardından misilleme olarak ABD'nin Irak'taki üslerine füze saldırısı düzenlemişti. Saldırılarda kimse ölmemesine rağmen İran, 80 ABD askerinin öldüğünü iddia etmişti.

ABD ve İran'ın karşılıklı operasyonlarının ardından Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, "Ülkemizi savaş alanına çevirmeyin." diyerek tepki göstermişti. Irak parlamentosu ise gerilimin kaynaklarından biri olan ABD askerlerinin ülkeden çıkartılması için kararını almış ancak ABD kararı uygulamayacağını belirtmişti.

Saldırıların ardından Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi almak için harekete geçen Irak yönetimi daha öncede bu sistemlerden satın almak istemişti. isteyen 

GÖRÜŞMELER YAPILIYOR

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Iraklı milletvekillerinin açıklamalarına dayandırdığı haberine göre, Irak hükümeti, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın almak için görüşmelere başladı. 

ABD YAPTIRIM UYGULAYABİLİR

Rus yetkililerin daha önce Irak’a bu hava savunma sistemlerini satın almasını önermiş olduğunu aktaran WSJ, S-400’lerin satın alınması durumunda ise Washington’un Bağdat’a yaptırım uygulayabileceğine dikkat çekti.

WSJ, Irak Savunma Bakanlığı yetkililerinin yazıdaki iddialarla ilgili yorum yapmadıklarını ifade etti.

Yorumlar