5. Zırhlı Tugay Komutanlığındaki darbe girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimine yönelik, Gaziantep'te konuşlu 5. Zırhlı Tugay Komutanlığında yaşananlara ilişkin aralarında dönemin tugay komutanı eski tuğgeneral Murat Soysal'ın da yer aldığı 23'ü tutuklu 36 sanığın yargılanmasına tanıkların dinlenmesiyle devam edildi

Google Haberlere Abone ol
5. Zırhlı Tugay Komutanlığındaki darbe girişimi davası

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep'te Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığında yaşanan eylemlere ilişkin aralarında eski tuğgeneralin de yer aldığı 23'ü tutuklu 36 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Gaziantep 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edilen, dönemin tugay komutanı eski tuğgeneral Murat Soysal'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 36 sanık ile avukatları katıldı.

Başbakanlık ile TBMM adına katılan avukatların da hazır bulunduğu duruşmada, dönemin Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığında görevli, Erzincan İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Yıldırım Özbaş, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılarak, tanık sıfatıyla dinlendi.

Darbe girişimi sırasında Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı harekat eğitim şube müdürü olarak görev yaptığını ifade eden Özbaş, saat 22.30 sıralarında mesajla alaya çağrıldığını ve 23.00-23.30 civarında alaya girdiğini kaydetti.

Özbaş, alay komutanın odasına girdiğinde, komutanlığına vekalet eden dönemin komutan yardımcısı Albay Alper Kuşbaşoğlu'nun ve şube müdürlerinin bulunduğunu belirtti.

Mahkeme Başkanı Melik Durmaz'ın, 15 Temmuz darbe girişimindeki tutanakta imzasının yer aldığını hatırlattığı Özbaş, "Doğrudur katılıyorum, imzamı da kabul ediyorum." yanıtını verdi.

Özbaş, şu ifadeleri kullandı:

"Alper Albay, tugay komutanı Murat paşanın (tutuklu) aradığını söyleyerek sessiz olmamızı istedi ve telefonun megafonuyla görüştü. Murat Soysal, Kahramanmaraş Garnizon Komutanı Uzay Şahin'in (tutuklu) izinde olduğunu ve komutanlığa Alper Albay'ın vekalet edeceğini söyledi. Daha sonra mesajın gelip gelmediğini sordu. Alper Albay geldiğini söyleyince gereğini yapmamızı istedi. Bunun üzerine Alper Albay, 'Yurtta sulh konseyi kimdir?' diye sordu. Murat Soysal'ın, 'Emir komutanın başında Genelkurmay Başkanı var. Emri yerine getirmezseniz divanı harpte yargılanırsınız.' dediğini kulaklarımla duydum."

Söz alan tutuklu sanık Murat Soysal, tanık ifadelerini kabul etmediğini söyledi. Soysal, "Ben sadece Uzay Şahin izinde olduğu için, kendisi de rütbeli olduğu için aradım. Onun vekalet edip etmediğini sordum sadece. Benim kendisine emir verme yetkim yoktur. Ayrıca telefonun megafonu açık olsaydı ben fark ederdim. Böyle bir şey olmadı." diye konuştu.

Duruşmaya ara verildi.

Yorumlar