5 milyon kişinin GSS prim borcu silinecek

Genel Sağlık Sigortası’ndan, prim borcu olan 5 milyon kişinin faiz ve gecikme cezası silinecek.

Google Haberlere Abone ol
5 milyon kişinin GSS prim borcu silinecek

GSS’de uzun zamandır uygulanan sistemde değişiklikler yapılacağı belirtildi. 1 Ocak 2012’den itibaren uygulanmaya başlayan sistem birçok vatandaş tarafından anlaşılamadı ve binlerce kişi bir anda devlete borçlu duruma düştü. Borçlu olan vatandaş sağlık hizmetlerinden de faydalanamadı. Bir önceki çıkan düzenleme ile 25 yaş altı kişilerin prim borçları silinmiş ve lise ve üniversite öğrencilerine mezun olduktan 2 yıl süre ile prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanı sunulmuştu. Bu değişiklikler de ortaya çıkan mağduriyeti düzeltemeyince farklı bir değişiklik yoluna gidilme kararı alındı.

Herhangi bir işte aktif şekilde çalışanlar, emekliler ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetleri Sosyal Güvenlik Kurumu olan SGK tarafından karşılanıyor. Sigortalı bir şekilde herhangi bir işte çalışmayan vatandaşlar ise re’sen Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınıyor. Bu kişilerin gelir testine girmeleri isteniyordu.

MECLİSTEN GEÇTİ

Yeni alınan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki torba yasayla, gelir testi zorunlu olmaktan çıkarılacak. Yeni düzenlemeye göre, herhangi bir işte çalışmayan ve “bakmakla yükümlü olunan” sıfatıyla annesinden, babasından, çocuğundan dolayı sağlık hizmeti alamayanlar GSS’li olarak tescil edilecekler. Bu durumdaki herkesten brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında aylık prim alınacak. Bu da 2017 yılı itibarıyla aylık 53.30 lira prim anlamına geliyor. Ödeme gücünün olmadığını belirtenler, SGK’ya başvurarak gelir testi talebinde bulunacaklar. Yapılacak gelir testinde hane içindekilerin kişi başına gelirinin brüt asgari ücretin 3’te 1’inden az olduğu tespit edilirse, prim ödenmeyecek.

Yorumlar