2 bin 545 engellinin kamuya yerleştirilmesi töreni

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: - "Engelli vatandaşlarımız için yapılanların hiçbirini asla bir lütuf olarak görmedik. Bunları bir yurttaşlık vazifesi ve sizlerin temel haklarınızın teslimi olarak gördüğümüzü belirtmek istiyorum. Engelli olmak asla bir özür veya kabahat değildir" - "15 Temmuz'da bir kez daha şahit olduk ki sizin bu vatan ve millet aşkınız, ülkenize sevdanız, demokrasiye bağlılığınız ve engellere meydan okuyan kararlılığınız karşısında biz size hangi hizmetleri gerçekleştirirsek gerçekleştirelim az"

Google Haberlere Abone ol
2 bin 545 engellinin kamuya yerleştirilmesi töreni

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Engelli vatandaşlarımız için yapılanların hiçbirini asla bir lütuf olarak görmedik. Bunları bir yurttaşlık vazifesi ve sizlerin temel haklarınızın teslimi olarak gördüğümüzü belirtmek istiyorum. Engelli olmak asla bir özür veya kabahat değildir." dedi.

Kaya, engelli vatandaşların kamu kurum ve kurumlarına Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı (EKPSS) ve kura yöntemiyle yerleştirilmesi için ATO Congresium'da düzenlenen törene katıldı.

Kurban Bayramı yaklaşırken engellilere erken bayram sevinci yaşatmanın heyecanı içinde olduklarını dile getiren Kaya, lisans, ön lisans, lise ve ilköğretim düzeyinden 2 bin 545 engellinin atamasının gerçekleştirileceğini belirtti.

Kaya, 2002'de 5 bin 777 olan engelli memur sayısının 51 bin 492'ye çıkarılacağını, böylece kamudaki engelli istihdamının AK Parti hükümetleri döneminde 9 kat artırılmış olacağını bildirdi.

Engellilerin toplumda aktif şekilde yer almaları, çalışma hayatına katılmaları, kendi emekleriyle ayakta durabilmelerinin kendileri için önemli olduğunun altını çizen Kaya, özellikle çalışabilir genç nüfusun, kamu ve özel sektörde istihdamına yönelik çabaların sonuç verdiğini görmenin ayrıca bir gurur vesilesi olduğunu ifade etti.

- "İnancın önünde hiçbir engelin duramayacağını anlatıyorsunuz"

Kaya, "Engelli vatandaşlarımız için yapılanların hiçbirini asla bir lütuf olarak görmedik. Bunları bir yurttaşlık vazifesi ve sizlerin temel haklarınızın teslimi olarak gördüğümüzü belirtmek istiyorum. Engelli olmak asla bir özür veya kabahat değildir. İnsanların engellerinden dolayı ayrımcılığa tabi tutulması, açıkça bir insanlık suçu ve büyük bir insanlık ayıbıdır. Asıl tehlikeli ve sorunlu olansa zihinlerdeki engellerdir." diye konuştu.

Zihinler ve kalplerin engeli olmadığı müddetçe aşılamayacak hiç bir engel, çözülemeyecek hiç bir sorunun kalmayacağına değinen Kaya, engellilerin gözleri olup da görmeyenlere, kulakları olup da duymayanlara, kalpleri olup da kavrayamayanlara çok güzel dersler verdiğini vurguladı.

Engellilere, "İnancın, azmin, kararlılığın önünde hiç bir engelin duramayacağını sizler anlatıyorsunuz." diye seslenen Kaya, yaşama sevinci oldukça, hayata sımsıkı sarıldıkça, gönül dünyası engellerle kaplanmadıkça fiziksel engellerin anlamsızlaşarak engel olmaktan çıkacağına işaret etti.

Dünyaca ünlü besteci Beethoven'ın kulaklarının duymadığını ama 9. senfonisiyle bütün dünyaya kardeşlik çağrısı yaptığına dikkati çeken Kaya, ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in de görme engelli olduğunu ama felsefesi ve insan sevgisiyle bu topraklara yıkılmaz bir çınar bıraktığını aktardı.

Kaya, engellilerin başarı hikayelerine imza attığını belirterek görme engelli bir anne olan Şeyma Sevim Saleh'in ilkokulu bitirdikten sonra 1996 yılında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesini kazandığını, ortaokul ve liseyi burada başarıyla tamamladığını anlattı.

Daha sonra görme probleminin başladığını, buna rağmen okulunu başarıyla bitirdiğini belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Ama milletime karşı zihinleri ve kalpleri engellerle körelmiş olanlar onun üniversite okumasına müsaade etmiyorlar. Boğaziçi Üniversitesini kazanacak puan alıyor ama katsayı problemi nedeniyle Boğaziçi Üniversitesine yerleşemiyor. Ne zaman ki Türkiye'de bütün engellerin üzerindeki perdeler bir bir kalkıyor, o zaman Şeyma yeniden sınava giriyor ve 2012 yılında Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümüne yerleşiyor. Bu sırada evleniyor ve pırıl pırıl yavrusu dünyaya geliyor. Şeyma bütün mücadelelerinin sonunda Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesinden birinci olarak mezun oluyor. 'Hayatımda hiç yıldızların köşelerini görmedim onları hep top gibi yuvarlak sandım.' diyordu Şeyma, belki yıldızların köşelerini hiç göremedi Şeyma ama adeta kendisi bütün engelli kardeşlerimize kutup yıldızı oldu."

Engellilerin tüm dünyada dışlandığı dönemlerde özellikle vakıflar aracılığıyla engellilerle dayanışmayı güçlendiren onlara el uzatmayı bir insanlık vazifesi olarak gören bir medeniyete sahip olunduğunu belirten Kaya, "(Allah sizin ne biçimlerinize ne de bedenlerinize bakar fakat o sizin yüreklerinize bakar.) diyen bir Peygamberin ümmetiyiz. İnsanların engeline bakmadan hiçbir ayrım yapmadan yaratılanı Yaradandan ötürü seviyoruz. Engellilerle ilişkilerini bedene değil, kalbe ve akla bakarak inşa eden geleneğimiz, böyle bir güzel medeniyet birikimimiz var." ifadesini kullandı.

- "Engellilerin her türlü hizmete kolayca erişimini sağladık"

Kaya, hükümet olarak bu medeniyet birikimini yeniden canlandırma, engellilerin sorunlarına cesaretle ve kararlılıkla el atma ve çözümler üretme noktasında çok büyük mesafe kaydedilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.

Engellilerin sağlık, eğitim olmak üzere her türlü hizmete kolayca erişimini sağladıklarını anlatan Kaya, bakım ve rehabilitasyon alanında getirilen yeniliklerle hizmet kalitesinin standartlara uygun düzeye kavuşturulduğuna değindi.

Kaya, mevzuat reformlarıyla engellileri yok sayan anlayış yerine engelliye her alanda pozitif ayrımcılık kazandıran bir anlayışın getirildiğini belirterek, bakıma muhtaç engellilerin kurumsal bakım yerine ev ortamında ailelerinin yanında bakımını sağlamak için önemli tedbirlerin hayata geçirildiğine dikkati çekti.

Atılan adımlar neticesinde 495 bin vatandaşın evde bakım aylığı aldığına işaret eden Kaya, 15 yılda hayata geçirilen bu adımların öncüsünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ifade etti.

Bakan Kaya, Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde bir zihniyet devrimine öncülük ederek ilk defa Engelliler Koordinasyon Merkezini kurduğunu hatırlattı.

Bakan Kaya, "15 Temmuz'da bir kez daha şahit olduk ki sizin bu vatan ve millet aşkınız, ülkenize sevdanız demokrasiye bağlılığınız ve engellere meydan okuyan kararlılığınız karşısında biz size hangi hizmetleri gerçekleştirirsek gerçekleştirelim az. Bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da yeni projelerle hizmetlerle sizlerin huzurunuzda olacağız." dedi.

Kaya, her bir engellinin bu ülke için ortaya koyacağı değer ve kabiliyet bulunduğunu, kendilerine düşenin ise bunları ortaya çıkaracak ortamları oluşturmak olduğunu kaydetti.

Bakan Kaya, ataması yapılacak engellileri tebrik etti, çalışma hayatlarında başarılar diledi.

- Türkiye 11'incisi görme engelli Kılıç

KPSS'de 98 puan alarak Türkiye 11'incisi olan ve hakimlik sınavını dereceyle kazanarak geçen sene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı personeli olan görme engelli Sabit Kılıç ise engelli istihdamının bireyin hayatına doğrudan ve pozitif etki ettiğini dile getirdi.

Kılıç, hiçbir iş veya mesleğin engellilere kategorik olarak kapatılmaması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından, engellilerin kamuya atanması işlemi yapıldı. Saray Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi mehteran takımı da törende bir gösteri sundu.




Yorumlar