15 Temmuz'da Orhanlı Gişeleri'ndeki olaylara ilişkin dava

- FETÖ'nün darbe girişiminde Tuzla Orhanlı Gişeleri ve Mehmetçik Vakfı'nda meydana gelen olaylarda 6 kişinin şehit edilmesi ve 42 kişinin yaralanmasına ilişkin 184'ü tutuklu 187 sanığın yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
15 Temmuz'da Orhanlı Gişeleri'ndeki olaylara ilişkin dava

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Tuzla Orhanlı Gişeleri ve Mehmetçik Vakfı'nda meydana gelen olaylarda 6 kişinin şehit edilmesi ve 42 kişinin yaralanmasına ilişkin 184'ü tutuklu 187 sanığın yargılandığı davanın duruşması yarına ertelendi.


İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada bulunan büyük salonda görülen duruşmaya, 184 tutuklu sanık ile müştekiler ve avukatlar katıldı.


- "Binbaşı, 'Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koymuştur' dedi"

Eski Hava Harp Okulu öğrencisi tutuklu sanık Erkam Semiz savunmasında, 15 Temmuz’da Yalova Meydan Komutanlığı’nda kampta olduğunu, acil içtima alarmı verildiğini, içtimaya çıktığında olaylarda ölen Binbaşı Ferhat Günay’ın elindeki listeden isimler okuduğunu ve otobüse binmeleri emrini verdiğini söyledi.


Kendisinin birinci otobüse bindiğini ve nizamiyeden ayrıldıklarını anlatan Semiz, "Otobüste Ferhat Günay Binbaşı, Sabiha Gökçen Havalimanı'na gittiğimizi, orasının okuldan daha güvenli olduğu tarzında bir konuşma yaptı. Orhanlı Gişeleri’ne geldiğimizde yol tıkandı, orada bir süre bekledik. Ferhat Günay Binbaşı daha sonra elindeki MP5’i kaldırarak darbeyle alakalı birtakım konuşmalar yaptı. İçeriği de genel olarak şöyleydi. 'Türk Silahlı Kuvvetler’inin yayınlandığı resmi emri okuyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koymuştur.' dedi." ifadelerini kullandı.

Günay'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların tutuklandığını öne sürerek AK Parti'ye hakaret ettiğini aktaran Semiz, kendilerine katılmak istemeyenleri de "Şu anda bizimle birlikte olmak istemeyen varsa ayrılabilir. Hatta ben taksi tutup kendim göndereceğim. Yalnız şunu da bilin ki ayrılana mermi en yakınından gelir." diye tehdit ettiğini belirtti.

Semiz, Günay’ın Sabiha Gökçen Havalimanı’nda terör saldırısı olduğunu söylediğini savunarak, "Polis ve asker kıyafeti giymiş teröristler olabileceğini, bundan sonra emirlerine tam riayet edileceğini belirterek, 'Vur dersem vuracaksınız, öldür dersem öldüreceksiniz yoksa ben sizi vururum' dedi. Otobüs buz kesti." diye konuştu.


Daha sonra otobüsten indiklerini ve ateş sesi duyduklarını ifade eden Semiz, herkesin kendisini sağa sola attığını ve kendisinin de bir aracın arkasına kendisini attığını iddia etti. 
Semiz, daha sonra halkın üzerlerine geldiğini ve grup yaklaşmasın diye havaya iki kez ateş ettiğini ileri sürdü.


- “Havaya iki el ateş ettim"


Eski Hava Harp Okulu öğrencisi tutuklu sanık Ali Saklı da eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın 15 Temmuz günü Yalova Meydan Komutanlığı’na ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu ziyaret haricinde herhangi bir olağandışı olay olmadığını ifade eden Saklı, akşam saatlerinde acil içtima emri verildiğini anlattı.
 Binbaşı Ferhat Günay’ın emriyle öğrencilerin otobüslere dağıtıldığını kaydeden Saklı, kendilerine mermi verildiğini ve emirle mermiyi silahına sürdüğünü belirtti.


Otobüs seyir halindeyken okul yerine Sabiha Gökçen Havalimanı'na doğru gittiklerine değinen Saklı, Tuzla Orhanlı Gişeleri’ne geldiklerinde trafiğin sıkıştığını ve Ferhat Günay’ın burada bir konuşma yaptığını aktardı.


Otobüsten indikten sonra silah sesleri duyduğunu ve yere yattığını anlatan Saklı, “Bir süre hareket edemedim. İlk defa böyle bir şeyle karşılaşmıştım. Şok olmuştum. Sürünmeye başladım, mermiler üzerimden geçiyordu. Sürünerek sola geçtim.” diye konuştu.


Bu sırada Üsteğmen Emre Demirbilek’in vurulduğunu ifade eden Saklı, yanındaki arkadaşlarının Demirbilek’i araca taşıdığını, kendisinin de bu sırada havaya iki el ateş ettiğini ve bundan başka hiçbir zaman ateş etmediğini iddia etti.


Savunma yapan diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları reddetti.

Bugünkü duruşmada savunma yapan 22 sanıkla birlikte toplam 143 sanığın savunmasının alındığı davanın duruşması yarına ertelendi.

Yorumlar