Su Böreği Tarifi

Su Böreği, kıymalı veya peynirli yapılan bir börek türüdür. Su böreği İç Anadolu Bölgesi özellikle de Kırşehir yöresine ait bir börektir. Tüm ülkemizde yapılan ve sevilen bir börek olmuştur.

Google Haberlere Abone ol
Su Böreği Tarifi

Su Böreği, kıymalı veya peynirli yapılan bir börek türüdür. Su böreği İç Anadolu Bölgesi özellikle de Kırşehir yöresine ait bir börektir. Tüm ülkemizde yapılan ve sevilen bir börek olmuştur.

Su Böreği Tarifi    Su Böreği Malzemeleri   Hamuru İçin;
  • 5 tane yumurta (köy yumurtası tercih edebiliriz)
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 7-8 su bardağı kadar un
İçi için;
  • Yarım kg. beyaz peynir ( isteğe göre tam yağlı olabilir)
  • Bir küçük kase tereyağ ve sıvı yağ karışımı
Yufkalar İçin;
  • 4 litre sıcak su
  • 4 litre soğuk su
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Su Böreği Yapılışı Hamur yoğurma kabına yumurtaları kırıp, tuz ve unu da eleyerek ekleyelim. Bir su bardağı da ılık su ekleyerek karıştıralım. Hamuru iyice yoğuralım ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Yoğurulan hamur yaklaşık olarak avuç büyüklüğünde sekiz eşit parçaya bölünür ve beze haline getirilir. Tereyağ tava içinde kısık ateşte eritilip içine sıvı yağ da koyularak karıştırılır. Daire şeklinde fırın tepsisi bu yağ karışımından fırça yardımı ile yağlanır. İlk hamur bezesi tepsi büyüklüğünde açılır.   Geniş ve büyük bir tencerede 4 litre su kaynatılır ve kaynayan suyun içine sıvı yağ ile tuz ilave edilir. Tepsi büyüklüğünde açılan yufka kaynayan suyun içinde yaklaşık 2 dakika kadar haşlanır. Haşlanan yufka alınıp hemen diğer tenceredeki soğuk suyun içine atılır. Yufka soğuk sudan da çıkartılıp yağlanan tepsiye yerleştirilir. Yufkanın üzerine tereyağ ile sıvı yağ karışımından sürülür ve ufalanmış veya rendelenmiş beyaz peynir serpilir.   Bütün hamur bezeleri yufka açılır ve bütün yufkalar da aynı işlemden geçirilip tepsiye yerleştirilir. Son yufka yerleştikten sonra yufkaların üzerinden hafifçe bastırılıp düzeltilir ve üzerine tereyağ ile sıvı yağ karışımı sürülür. Tepsi ocağın üzerine yerleştirelim ve ocağın üç gözünü de birlikte açarak tepsiyi çevire çevire pişirelim. Bıçakla tepsiyi sürekli kontrol ederek, ara sıra tepsinin yerini değiştirerek tepsinin her yerinin pişmesini sağlayalım. Böreği ters çevirerek diğer bir tepsiye alalım ve böreğin yukarıda kalan tabanına 4 yemek kaşığı sıvı yağ sürelim. Ters yüz çevirdiğimiz böreğin çiğ olan tarafını da tepsiyi çevire çevire aynı şekilde kızartalım. Her iki tarafı da kızarınca su böreğimiz servise hazırdır. Su böreği sıcak veya ılık olarak servis edilir.    Afiyet olsun...

Yorumlar