Güneş ara ara Dünya'ya 'hapşırıyor'

Bilim adamları, Güneş yüzeyinde meydana gelen patlamaların Dünya'ya 'hapşırık' etkisiyle çarptığını tespit etti

Google Haberlere Abone ol
Güneş ara ara Dünya'ya 'hapşırıyor'

Sonhaberler | Haber Merkezi

Güneş yüzeyinde meydana gelen patlamalardan sonra çevreye yayılan bulutların Dünya'ya 'hapşırık' etkisiyle tesir ettiği belirlendi. 

Gökbilimciler şimdiye kadar, koronal kütle atmalarının bulut benzeri yapılarına bir bütün olarak baktılar. En son yapılan araştırma - Scientific Reports dergisinde ayrıntılı olarak - CME'lerin her biri bağımsız hareket eden milyonlarca bireysel plazma paketinden oluşan hapşırıklık veya toz bulutu gibi görünüyor.

İngiltere'nin Reading Üniversitesi'nde astrofizik profesörü olan Mathew Owens "Bu, CME'lerin güneş rüzgarından geçerken şekil ve hareketlerini önceden tahmin etmeye çalışmak çok zor hale geldiği anlamına geliyor" dedi . "Bu nedenle, eğer kendimizi güneş patlamalarından korumak istersek, güneş rüzgarı hakkında daha fazla şey anlamamız gerekir." dedi. 

Owens ve meslektaşları, çalışmalarının, güneş rüzgarlarının ve diğer dış faktörlerin CME'lerin davranışlarını nasıl etkilediğine ayrıntılı olarak bakan ilk araştırmacı olduğunu söylediler.

Bir CME'nin kesitinin kinetik analizini yaparak araştırmacılar, patlama bulutlarının hızla geçmişe ve bütünsel bir tavır sergilemeye başladığını gösterdi. Bu eşiğin aşağısında, bulutun içindeki plazma parselleri bilginin yayabileceğinden daha hızlı genişler. Böylece CME, tutarlı bir yapı olarak dış kuvvetlere tepki vermeyi durdurur.

Bilim adamları, yeni araştırmalar ışığında CME modellerinin yeniden biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

CME'ler uydulara, iletişim sistemlerine ve elektronik cihazlara zarar verebilir; insanların uçaklara ve yüksek rakımlara radyasyona maruz kalma riski taşır. CME'lerin rotasını öngörmek, zararlı etkilerini önlemek ve hazırlamak için gereklidir.

Yorumlar