Galaxy S'e Android 5.1 Lollipop Geldi

Samsung'un 2010 yılında çıkardığı Galaxy S modeline, özel ROM geliştiricileri Android 5.1 Lollipop sürümünü uyarladılar. Böylece Galaxy S'te de bile Lollipop'un çalıştığını gördük.

Google Haberlere Abone ol
Galaxy S'e Android 5.1 Lollipop Geldi

Galaxy S'e Android 5.1 Lollipop Geldi Android Samsung'un 2010 yılında çıkardığı Galaxy S modeline, hususi ROM geliştiricileri Android 5.1 Lollipop sürümünü uyarladılar. Böylece Galaxy S'te de dahi Lollipop'un çalıştığını gördük.17.03.2015 / 16:00

Bazı kullanıcılar için handikap oluştursa da, ortalama seviyenin üstündeki Android kullanıcıları için iri bir fırsat yapan açık fon ve özgürlük, güncelleme desteği kesilen cihazlara hala ROM çıkıp, yüklenebilmesiyle karşımıza çıkıyor.

Bu haberimizin başlığını görünce ne ilgi diyeceksiniz. Çünkü Samsung, Galaxy S3 modeline dahi KitKat güncellemesi vermedi. Yani Lollipop'u Galaxy S'e nasıl verecek diyeceksiniz. Zaten bu yazılımı da Samsung hazırlamadı.

5 sene önceye gidelim

Samsung'un Galaxy S ailesinin başlangıç telefonu bulunan Galaxy S, 2010 yılında tanıtıldı. ARM Cortex A8 tabanlı 1 GHz hızında çalışan tek çekirdekli işlemci, 4 inç büyüklüğünde 480 x 800 piksel çözünürlüğünde AMOLED ekran, 512 MB RAM, 8 ve 16 GB dahili bellek alternatifleri ve microSD kart desteği, VGA ön kamera ve 5 Megapiksel ana kamera, 1500 mAh batarya bunun şeklinde teknik özelliklere sahip cihaz, Android 2.1 Eclair sürümüyle gelmişti.

Güncelleme açısından Samsung'un pek de destek bulunmadığı aygıt Android 2.2 Froyo güncellemesini aldı. Fakat global şekilde Android 2.3 Gingerbread'i alamadı. Bazı bölgelere hususi sürümlerde 2.3 güncellemesi verildiği oldu, lakin global şekilde bu güncellemeyi almadı.

Galaxy S, Nexus One'dan sonraki çıkan Nexus S'i esas alıyor. Nexus S ise Android 4.1.2 Jelly Bean güncellemesini Google nedeni ile aldı. Android 4.2 güncellemesini ise bundan sonra alamadı.

Pek çok aşırı cihaz, son sürüm Android'i çalıştırabilecek güçte

XDA Developers'taki bir geliştirici, açık kaynaklı OmniROM projesini Galaxy S I9000 modeline uyarladı ve Galaxy S'e bir nevi Android 5.1 Lollipop güncellemesini de vermiş oldu.

Alpha etabında bulunan yazılım, birtakım hatalara sebebiyet veriyor lakin umumi kullanım olanağı da sunuyor.

Samsung Galaxy S bunun şeklinde yoğun şekilde eski ve düşük donanıma sahip bir cihazın dahi Android Lollipop sürümünü çalıştırabildiği bir gerçek. Belki önceki sürümler kadar süratli olmayabilir fakat, bu donanım resmi olaran Android 4.1.2 güncellemesini almış, sonradan çıkan Nexus portlarıyla Android 4.2 güncellemelerini almıştı. Fakat Samsung tarafında cihaza global şekilde dahi Android 2.3 Gingerbread güncellemesi verilmemişti.

Kısacası bu haber bize Android tertip sürümlerinin üreticiler nedeni ile bir satış stratejisi şekilde sunulduğunu görüyoruz. En çok iki güncelleme piyasa telefona daha çok güncelleme verilmeyip, bu eskidi hissi oluşturulmak isteniyor. O hissi hususi ROM'larla da aşabiliyorsunuz.

:: Telefonunuzda hususi ROM kullanıyor musunuz? hususi ROM'ların orjinale oranla artıları neler?

Yazan: Tolga Cem Küçükyılmaz
SDN - ShiftDelete.Net

Kaynak: SDN

Yorumlar