Mültecilerin rızık kapısı çadır dükkanlar

Es-Selame çadırkentine sığınan meslek sahipleri, ailelerinin geçimini temin için mesleklerini çadır dükkanlarda devam ettiriyor

Google Haberlere Abone ol
Mültecilerin rızık kapısı çadır dükkanlar
Suriye'deki iç savaştan kaçıp Türkiye sınırına yakın es- Selame çadırkentine sığınan Suriyeli meslek sahipleri ailelerinin geçimini kurdukları çadır dükkanlarla sağlıyor.

Rejimin, Rusya'nın, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin ve DAEŞ'in saldırılarından kaçan Suriyeliler, es- Selame sınır kapısı ile Azez yolu üzerinde kurdukları çadırlarda bakkal, berber, lokanta, motosiklet tamirciliği gibi dükkanlar işletiyor.

Arka arkaya dizili çadır dükkanları açan Suriyeliler, çadırkente geldikten bir süre sonra ikametlerinin uzayacağını düşünüp geçimlerini temin için mesleklerini çadırlarda sürdürmeye karar verdiklerini belirtiyor.

PYD saldırı sebebiyle Halep kuzey kırsalındaki Tel Rıfat ilçesinden kaçan Muhammed Bedran, burada kurduğu çadırda lokantacılık yapıyor. Çadır lokantasında daha çok felafel satan Bedran, AA muhabirine çadırkentte hayatın zor olduğunu anlattı.

"Ailemin maişetini temin etmek için çalışmak zorundayım" diyen Bedran, Tel Rıfat'ta da lokantacılık yaptığını söyledi.

Bedran, "Buraya geldiğimde kısıtlı imkanlarla çocuklarımla beraber bu çadır lokantayı kurdum, geçimimi bu şekilde sağlamaya çalışıyorum" dedi.

Son dönemde çok sayıda yardım kuruluşunun güvenlik endişesi nedeniyle bölgeden çekilmesi üzerine kamplarda hayat şartları daha da zorlaşıyor.

RIZIK KAPISI 

Tel Cibbin beldesine yönelik Rus hava saldırılarından kaçan Ali Hayyani de, burada bulabildiği malzemelerle berberlik yapıyor.

Müşterilerine kırık bir ayna karşısında saç ve sakal tıraşı yapan Hayyani, işini satın aldığı ikinci el malzemelerle yaptığını dile getirdi.

Hayyani "İlk geldiğimde yanımda hiçbir şey bulunmuyordu. Birkaç metre kumaş ve birkaç boruyu bir araya getirerek bu çadırı kurup rızık kapısına dönüştürdüm" diye konuştu.

Tel Rıfatlı Ebu Abdo Kabso da Suriye'de durumun gün geçtikçe kötüleştiğini gördükten sonra kebapçılık yapma kararı aldığını ifade etti. Suriye'de savaşın bitmesini ve evlerine dönme temennilerini dile getiren Kabso, kebapçılığın az olsa dahi kendisine gelir sağladığını anlattı.
PYD kontrolündeki Tel Rıfat'tan kaçan Ahmed İbrahim de burada eski mesleği tamirciliği devam ettiriyor.

Elinden bu iş geldiğini belirten İbrahim, "Burada bazen motosiklet tamiri yaparak ve parçalarını satarak dükkanımda çalışanların geçimlerini sağlamasına çalışıyorum" ifadesini kullandı.
Çadır dükkanları işleten Suriyeli meslek sahiplerine çocukları da yardımcı oluyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, geçtiğimiz günlerde Halep'in kuzeyinde yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle Azez ilçesi yakınlarında 165 bin kişinin dar bir alanda sıkışıp kaldığını, yerlerinden edilen sivillerin gıda, su ve sağlık hizmetlerinden yoksun olduğu açıklamasını yapmıştı.

Yorumlar