Suriyeliler 2023'te oy kullanabiliyor mu?

Suriyeliler 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanabiliyor mu sorusu bu aralar özellikle de Millet İttifakı bileşenleri tarafından endişeyle dile getiriliyor ve vatandaş üzerinde mültecilere karşı baskı yaratma aracı olarak kullanılıyor. Peki işin aslı nedir?

Google Haberlere Abone ol
Kara propagandanın yeni argümanı Suriyeliler ve oy

Suriyeliler 2023'te oy kullanabiliyor mu veya önümüzdeki seçimlerde Suriyeliler oy kullanabilecek mi soruları bu aralar moda sorular arasında yer alıyor. Bu konuyu gündeme getirenler de Millet İttifakı bileşenleri ve yandaşları oldu. Ülkelerindeki kanlı savaştan kaçarak en güvenli gördükleri ülke olan Türkiye'ye sığınan Suriyelilere karşı CHP, İyi Parti ve bunlara destek veren medya tarafından başlatılan kara propagandanın son argümanı "Suriyeliler 2023 seçimlerinde oy kullanacak veya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ihtiyacı olan oyu Suriyeliler verecek" şeklinde oluyor. Oysa, işin aslı bambaşka. 

Suriyeliler 2023'te oy kullanabiliyor mu?
Ülkelerindeki kanlı savaştan kaçan Suriyeliler, Türkiye, Lübnan, Ürdün gibi ülkelere sığınmış durumda.

 

Suriyelilerin oy kullanabileceği yaygarasını koparanlardan biri de Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı oldu. Bursalı aylar öncesinden kaleme aldığı bir yazısında Erdoğan’ın 2023 seçimlerinde yüzde 50’yi aşma için Suriyelileri kullanacağını ileri sürdü.

Erdoğan’ın “Bilhassa ülkemizde eğitim görmüş, milletimizle ünsiyet geliştirmiş, Türkiye ile gönül bağı olan insanlara yönelik farklı adımlar atacağız. Değişen şartlara ve ülkemizin ihtiyaçlarına göre göç ve göçmenlerle ilgili politikalarımızı olumlu yönde yenilemeye devam edeceğiz” sözlerinin Suriyelilere vatandaşlık verme politikasının sürdürüleceği anlamına geldiğini savunan Bursalı, Mülteciler Derneği’nin sayılarına göre “18 yaş ve üstünde, yani 2023’te oy kullanabilecek yaştaki Suriyelilerin sayısı ise yaklaşık hesapla 2 milyon” olduğuna dikkat çekti.

Suriyeliler 2023'te oy kullanabiliyor mu?
Türkiye'de yaklaşık 4 milyon Suriyeli olduğu varsayılıyor.

 

“Suriyelilerin herhalde Millet İttifakı’na oy vereceğini kimse düşünmüyordur! Bunlar garanti oylardır. Sadık tebaa” diyen Bursalı, “2023 Haziranı’na kadar Saray, bugünkü koşullarda ihtiyacı olan 3 milyonu aşan oyun yarısına yakınını Suriyelilerle karşılamaya mı gider, yoksa ülkemizin çok yakın gelecekten itibaren yüzde 4.3 azınlıkla birlikte ortaya çıkacak yeni ve ciddi sorunları düşünerek vatandaşlık verilmesine yanaşmaz mı? Ve bize “bu sizin hüsnükuruntunuz” mu der?” Sorusunu paylaştı.

Orhan Bursalı’nın yazısı şu şekilde: Cumhurbaşkanı, şubat ayında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yapılan ve tabii ki esas olarak Suriyelileri kapsayan uluslararası göç ile ilgili toplantıda, vatandaşlık kapılarını iyice açacak işaretini veriyordu. Önceki günkü yazımda yüzde 50 oya ulaşmak için gerekli yüzde 5 oyu (3 milyon aşkın seçmen) nasıl toparlayacak üzerine düşünürken, ülkemizdeki Suriyelilere hızlı vatandaşlık dağıtımının da sepetteki ara çözümlerden biri olduğunu belirtmiş ve “kaç vatandaşlık verdik, iki yıl içinde kaç vatandaşlık daha vermeyi planlıyorlar” diye sormuştum.

RTE, bunun işaretini vermiş, atlamışım:

“Bilhassa ülkemizde eğitim görmüş, milletimizle ünsiyet geliştirmiş, Türkiye ile gönül bağı olan insanlara yönelik farklı adımlar atacağız. Değişen şartlara ve ülkemizin ihtiyaçlarına göre göç ve göçmenlerle ilgili politikalarımızı olumlu yönde yenilemeye devam edeceğiz.”

2018 seçimlerine doğru 80 bin civarında Suriyeliye vatandaşlık verildiği belirtilmişti.

Soylu, Ağustos 2019’da, 92 bin 280 Suriyeliye vatandaşlık verildiğini söylemişti.

Mülteciler.org/tr sitesindeki bilgilere göre Aralık 2019 sonu itibarıyla bu sayı 110 bine ulaştı.

2020 yılı ve bu yılın ilk 3 ayında kaç vatandaşlık daha verildiğini bilmiyoruz.

Ama sayı artışının giderek hızlandığı açık.

Şimdi Cumhurbaşkanı, ülkemize alışmış tabii ağırlık olarak Suriyelilere yönelik politikalarını, ülkeye iyice yerleşmeleri yönünde sürdüreceklerini açıklıyor.

Yine Mülteciler Derneği’nin sitesindeki son bilgilere göre 3 milyon 656 bin Suriyeli var. Nüfusumuzun yüzde 4.3’üne denk geliyor.

18 yaş ve üstünde, yani 2023’te oy kullanabilecek yaştaki Suriyelilerin sayısı ise yaklaşık hesapla 2 milyon.

Bunların hepsine vatandaşlık verirler mi? Olanaksız diyelim, ama Saray’ın ihtiyacı olan oy politikaları gereğince, devletten herhangi bir itiraz gelmeyeceğine göre eğer hızla vatandaşlık verin talimatı verilirse, 1-1.5 milyon daha Suriyeli vatandaşımızın olması mümkün.

Bu sayı da aranan “3 milyon oyun / yüzde beş”in yarısına yakınının bulunabileceği anlamına gelir.

Suriyelilerin herhalde Millet İttifakı’na oy vereceğini kimse düşünmüyordur! Bunlar garanti oylardır. Sadık tebaa.

GERÇEK NE?

Oysa Türkiye'deki Suriyelilerin oy kullanabilmeleri için öncelikle vatandaş olmaları gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmek için ise belirli şartları taşımaları gerekiyor. Bu şartları taşımayanlar kesinlikle vatandaş olamıyor. 

Peki, Türk vatandaşlığı nasıl kazanılır? Genel Hükümlere Göre Türk Vatandaşlığının Kazanılması şu şartlara bağlıdır: 

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 11 inci maddesi uyarınca Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda;

Kendi millî kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak.

Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak.

Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini; Türkiye'de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye'ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmiş olmak veya Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye'de tamamlamak.

Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak.

Toplum içinde birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluk duygusu ile davranarak iyi ahlak sahibi olduğunu göstermek, davranışları ile çevresine güven vermek, toplumca hoş karşılanmayan ve toplum değerlerine aykırı kötü alışkanlığı bulunmamak.

Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabilmek.

Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak.

Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartları aranır.


 

Yorumlar