Yanal: Keşke Türk futbolcularımız da 2014 Dünya Kupası'na olsaydı

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, "2014 Dünya Kupası'nda Türkiye'de oynayan yabancı futbolcuların yanı sıra keşke Türk futbolcularımız da orada olsaydı.

Google Haberlere Abone ol
Yanal: Keşke Türk futbolcularımız da 2014 Dünya Kupası'na olsaydı

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, "2014 Dünya Kupası'nda Türkiye'de oynayan yabancı futbolcuların yanı sıra keşke Türk futbolcularımız da orada olsaydı." dedi.

    Sarı - lacivertli kulübün tecrübeli teknik adamı Ersun Yanal, kulüp televizyonuna sezonun ilk yarısını değerlendirdi. Kendisine sorulan sorulara Yanal şu cevapları verdi:

Soru: Kadroda yer veremediklerinize üzülüyorsunuz. Bir taraftan da transfer sezonu geliyor. Devre arası transferiyle ilgili bir çalışmanız var mı ve ne düşünüyorsunuz?

Ersun Yanal: Bu işi yaptığımdan beri hep zorlandığım kısım burası. Devre arası çok çetrefilli bir iştir. Bir takımdan bir oyuncuyu transfer etmek ya da oyuncuyu yollamak. Yani katar giderken katarın üstündeki yükü değiştirmek çok zordur. Bizim öyle bir planımız yok şu anda. Ama Fenerbahçe gibi büyük bir takımın her zaman böyle bir gücü var. Önemli fırsatların olması gerekiyor, bu önemli fırsatların Fenerbahçe’nin çıkar ve menfaatlerine uygun hale gelmesi gerekiyor. Ama biz şu olsun, bunu planlayalım demedik. Bir scout ekibimiz var, yavaş yavaş araştırmalara başladı, devam da edecek. Şahsi fikrim transferleri giderken değil, biterken yapmaktır, çünkü daha randımanlı. Bu ekonomik koşullarda da bu çok zor. Ama Fenerbahçe’nin çıkar ve menfaatlerine uygun bir şey geldiğinde mutlaka değerlendirir. Ama şu anda bir kadromuz var ve yola devam ediyoruz.

Soru: Oyuncular hepsi milli oyuncular, çoğu da kaptan. Ama siz bazılarını kadroya almamak durumundasınız. Nasıl idare ediyorsunuz? Oyuncu oynamak ister, oynamazsa mutsuzdur, zaten mutsuz olmazsa sorun vardır.

Ersun Yanal: Bu konuya biraz esprili yaklaşacağım. Doğru kim olursa olsun üzülür. Bizim oyuncularımız da çok üzüldü. Çok kariyerli oyuncular. Biz de üzülüyoruz. Ama bu işin bir doğası var. Sonuçta bir takım 25-26 kişiden oluşuyor. Bir taraftan da Fenerbahçe gibi büyük bir takımda olmak ayrıcalıktır. Fenerbahçe’nin içinde olmak da büyük bir ayrıcalıktır. Oynamadıkları için üzülseler de Fenerbahçe’de oldukları için mutlu olduklarını düşünüyorum.

Soru: Ligi de değerlendirir misiniz? Çok zor 2. yarı bekliyor. Nasıl görüyorsunuz?

Ersun Yanal: Ligi kaliteli hale getirmek gerektiğini düşünüyorum. Büyük takımların yer aldığı ligin üst düzeyde kaliteye ulaşması gerekiyor. Mesela, artık Türkiye’de sahaların, zeminlerin futbol oynama şartlarının ve koşullarının çok daha sağlıklı ve iyi bir hale getirilmesi gerekiyor. Türk futboluna ilgi ve alakanın nasıl olduğunu hepimiz biliyoruz. İyi ortamlarda futbola talebin daha fazla olacağını düşünüyorum. Almanya buna güzel bir örnektir. İlk başlayan İngiltere oldu. İtalya bunu başaramadı. Kalitenin arkasında kaldı, yaptığı birçok hataları biz de neredeyse tekrarlamak üzereyiz. İtalya’da bunlar yapıldı çünkü. Gereksiz bir takım şeylerin üzerlerine gidildi ve stat kaliteleri organizasyon kaliteleri bozulmaya başladı, ilgi ve alaka İtalya’dan biraz uzaklaştı. İspanya stat yaptı, yeni organizasyonlar yapmaya başladı.Portekiz aynı şekilde. Almanya bunu yaptı. Bakıyorsunuz futbol daha ateşli ve daha seyircili oynanıyor. Biz de rakiplerimizin güçlenmesini, daha iyi olmasını daha iyi bir ortamla sağlanabileceğini düşünüyorum. Karabük’te mağlup olduk, rakibimizi kutladık. Yönetimimizden de açıklama geldi. Kötü oynadık. Mazereti olamaz. Ama daha güzel bir zeminde daha güzel bir maç olabilirdi. Konya – Eskişehirspor maçını seyrettim, oyuncular zaman zaman zorlanıyorlardı. Ben Eskişehir’de çalışırken yaklaşık 3 aylık bir dönem içinde buzun üstünde antrenman dahi yapamadık. Buzun üstünde oynadık. Hem antrenman hem de maç sahamız buzdu. Buzun üstünde buz pateni yaptık. Futbol artık böyle sahalarda oynanmamalı. Bursa, Eskişehir, Sivas, Antalya stadı bitirecek. Rize’de stat çok güzel. Böyle ortamlarda futbol daha güzel. 2. yarıda da bizi zor şartlar bekliyor. Rakiplerimizin zor şartları kullanması adına sıkıntıya düşeceğimiz maçlar olabilir. Ama biz de buna karşı önlem alıyoruz. Bu deneyim ve tecrübeyi yaşadık, bir daha o hataya düşmeyeceğimizi düşünüyorum.

"PUAN FARKINI GÖZETMEKSİZİN İŞİMİZE BAKACAĞIZ"

Ligdeki her takım problemler yaşayabilir. Bütün rakiplerimizi eşit mesafede görüyoruz. Her rakibi ciddiye alıyoruz, puan farkı ne olursa olsun. Puan farkını gözetmeden işimize bakacağız. Sezon sonunda biz şampiyon olacağız. Biz ipi önde göğüsleyeceğiz. Taraftarlarımıza en başında bu sözü verdik. Üstümüze düşeni yapacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Biz bu konuda çok iştahlı ve istekliyiz. Camiada herkes istekli ve iştahlı. Şampiyon olmak istiyoruz ve bunu gerçekleştireceğiz. Çok doğal ve masum bir istek. Bu tavrı her seferinde sahada gösterdiğimiz düşünüyorum. Son maçta rakip takımın teknik direktörü aynı açıklamayı yaptı. Her söz bizim için bir referans, biz bu iştahımızı taraftarımızın da istediği boyutların da üzerine taşıyarak, onları yeni iştahlarla tanıştırarak yapmak istiyoruz.

"KEŞKE TÜRK OYUNCULARIMIZ DA DÜNYA KUPASI’NDA OLSAYDI"

Soru: Futbolcuları tek tek değerlendirmek istemezsiniz ama fark yaratan belki takımı da iten belki beklentinizin de üstünde performans gösteren birisi ya da birileri var mı?

Ersun Yanal: Hiçbir oyuncumun performansında hayal kırıklığın uğramadım. Performanslarla ilgili bazı kriterlerim vardı, oyuncular zaman zaman düşüp zaman zaman yükseliyorlar. Takım olarak istek ve arzularından son derece mutluyum. Daha iyi olabilir tabii. Oyuncularımızla paylaştığımız şeyler var. Dünya Kupası’na katılacak oyuncularımız var. Webo, Emenike, Kuyt, Raul, Bruno gidecek. Bu oyuncularımızla Dünya Kupası’nda olacağız, keşke Türk oyuncularımız da katılsaydı. Oyuncularımızın o noktaya hazırlıkları da bizim için önemli, bu konuyu da paylaşıyoruz. Buradaki performanslarının oraya olumlu etki edeceğini düşünüyorum. Hepsi de takımlarında oynayan oyuncular, eminim sezon sonunda performanslarını yukarıya çekmiş olacaklar, çünkü böyle bir beklentileri de var.

"GENÇ OYUNCUMUZ ERTEN ÖNEMLİ YERLERE GELECEK"

"Genç ve umudumuz olacak oyuncularımız var. Önemli oyuncular olacak birçok oyuncumuz var. Çok kaliteli kalecilerimiz var. Erten’in Türk futbolunda önemli yerlere gelecek, çok gelişiyor, ciddi bir alt yapısı var, entelektüel alt yapısı da çok zengin."

"SALİH’İN OYUNCULUK KARAKTERİNİN OTURMASI GEREKİYOR"

"Salih için önümüzde bir süre daha var. Salih’in yetenekleri üst düzeyde, oyunculuk karakterinin de oturması gerekiyor. Fenerbahçe’de oynuyor çünkü. Fenerbahçe dışında herhangi bir takımda oynuyor olsa önemli mesafeler de kat edebilirdi, ama Fenerbahçe’nin ağırlığını ve gücünü kaldırmak için daha entelektüel bir yapıya, daha oturaklı bir yapıya sahip olmak zorundasınız. Bu konuda gelişiyor ve kendine zaman ayırıyor. 2. yarı çok daha farklı bir Salih izleyeceğimizi düşünüyorum. Salih’in özgüveni bizi oldukça umutlandırıyor. Özgüvenini çalışmalarıyla daha da öne taşımasını bekliyorum, buna inanıyorum."

"CANER, EMENİKE VE SOW DA GENÇ OYUNCULARIMIZ"

Genç oyuncularımız içerisinde Alper’in çıkışının çok daha yüksek olacağını düşünüyorum, oldukça fazla beklentim var. Caner de genç - 1988 doğumlu - Emenike öyle Sow öyle. Yaşlı da oyuncularımız var ama Kuyt yaşlı en çok performans sağladığımız oyunculardan biri. Webo da öyle. Bizim takım çalışmayı çok seviyor ve yürekli. Hiçbirini ayırmamak lazım. Tekrar hepsini kutluyorum.

"HİÇBİR SAĞLIK PROBLEMİM YOK"

Soru: Futbolcularla olduğu gibi taraftarlarla da özel bir bağınız var. Bunu gösteriyorlar, size ulaşmaya çalışıyorlar. Sağlık durumunuz nasıl?

Ersun Yanal: Sağlık konusunda yaşadığım bir sürprizdi. Chek-up’lar sonucunda yaşanan bir sürprizdi. Hiçbir problemim yok. Gayet sağlıklıyım. Başkanımız Aziz Yıldırım’a çok teşekkür ediyorum, Çünkü kritik bir dönem ve kritik bir karar verilmek üzereydi. Stent mi takılacak, ne yapılsın, ne yapılmasın diye düşünülüyordu. Başkanımız bizzat benle gelerek ne yapılması gerekiyorsa yaptırdı ve bana moral verdi. Onun bu moral ve desteği beni çok mutlu etti. Karşılığında da bende sorumluluk duygusu yarattı. Öncelikle Başkanımıza bundan dolayı çok teşekkür ediyorum. Son kontrollerim de yapıldı, gayet iyiyim. Hiçbir problemim yok, spor da yapıyorum. Tam tersi kendimi çok daha iyi hissediyorum. Bugüne kadar da en ufak bir şikayetim ve problemim olmadı. 2. yarıda sağlıklı bir şekilde takımımla birlikte hedefe koşacağım.

"SAVAŞ VE AÇLIK OLMASIN"

Soru: 2014 için yeni yıl mesajınızı alalım son olarak.

Ersun Yanal: 2014 bütün dünyaya, bütün insanlığa, herkese öncelikle sağlık getirsin. Herkes mutlu olsun, herkes mutluluğu hak ediyor. Yeryüzündeki tüm canlılar mutlu olmayı hak ediyor. Herkes mutlu olur diye umut ediyorum. Ama böyle bir dünyada herkesin mutlu olma şansı çok zayıf. Tabii mutluluk için savaşın, açlığın olmaması gerekiyor. Umarım savaş ve açlık olmaz. Türkiye’nin dostluk, barış içinde, huzurlu, ferah bir ülke olmasını diliyorum. Herkesin mutlu olabileceği bir konsensüsün, anlaşmanın olduğu, ayrımcılığın olmadığı, hukukun, düzenin korunduğu çağdaş bir ülke olmamızı diliyorum. Herkesin gönlünden ne geçiyorsa olsun.
CİHAN

Yorumlar