Türkiye'de kendo yaygınlaşıyor

- Kendo Derneği Başkanı Özyılmaz: "Kendo, daha çok kişinin ilgi duyması ile gelişme gösterdi" - "Japonya'dan gelen ekipman yardımı kulüplerimizi rahatlatacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de kendo yaygınlaşıyor


İSTANBUL (AA) - MEHMET SEVİNÇ - Kendo Derneği Başkanı Mert Özyılmaz, kendo sporunun Türkiye'ye yeni geldiğini ve giderek de yaygınlaştığını söyledi.

Başkan Özyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta büyük illerde olmak üzere Türkiye'de birçok kendo kulübünün olduğunu ifade ederek, 2003 ve 2004 yıllarında yurt dışında eğitim alan dojo eğitmenlerinin çabaları ile altyapı oluşturduklarını kaydetti.

Kendo hakkında bilgi veren Özyılmaz, "Kendo, Japon kılıç sanatı olarak bilinir. Antik Japonya'dan günümüze kadar gelen ve dünya çapında yaygınlaşan bir spor haline geldi. Kılıç dendiğinde insanların aklına vahşi, korkutucu bir takım düşünceler gelebiliyor. Kendo, bambudan bir kılıç olan 'shinai' ve sakatlıkları önlemek için de sporcuların giydiği zırhtan oluşan bir ekipmanı var. Bu spor dalında geçmişten gelen bilgiler ve gelenekler günümüze aktarılıyor. Kendo sporunda siyah kuşak dan seviyesi birden dokuza kadar var. Dünyada siyah kuşak 9 dan sahibi üç kişi var. Bunların dışında 8 dan sahibi erkek sporcu Japonya dışında yok. Türkiye'de maksimum 5 dan seviyesinde sporcular mevcut." dedi.


- "Toplamda 250'ye yakın sporcumuz bulunuyor"


Türkiye'nin kendo sporunda çok genç bir ülke olduğunu dile getiren Özyılmaz, şöyle devam etti:

"Bu spor dalımız, zamanla daha çok kişinin ilgi duyması ile gelişme gösterdi ancak yıllar süren kişisel gelişim üzerinde duran ve biraz da zor bir disiplini olduğu için ülkemizde istediğimiz seviyede yaygınlaşamadı. Toplamda 250'ye yakın sporcumuz bulunuyor. Kendo üniversitelerde daha çok alan bulan bir spor. Uzun soluklu disiplin isteyen bir spor olduğu için üniversiteyi bitiren sporcularımız daha sonra devam etme şansı bulamayabiliyor. Eğitmenlerimizin yaptıkların çalışmaların meyvelerini 10 veya 15 yıl sonra alırız diye ümit ediyoruz."

Milli olan sporculara yeterli desteği veremediklerini anlatan Mert Özyılmaz, "Kendo sporunda yeterli sayıya ulaşamadığımız için milli sporcularımıza da yeterli desteği veremiyoruz. Sadece son 2 yıldır sporcularımıza maddi anlamda bir destek sağlayabildik. Daha önceki dönemde milli olan ve Türkiye'yi Avrupa ve dünyada temsil eden arkadaşlarımız kendi özverileriyle turnuvalara katılmışlardı. En son 2015'de Tokyo'da yapılan Dünya Kendo Şampiyonası ile 2016'da Makedonya Üsküp'te düzenlenen Avrupa Kendo Şampiyonası'nda ülkemizi başarıyla temsil ettiler." ifadelerini kullandı.

Kendo Derneği Başkanı Özyılmaz, herhangi bir federasyona bağlı olmadıklarını ve faaliyetlerini dernek statüsünde sürdüklerini belirterek, "Kendo Derneği olarak ülkemizi Avrupa'da ve dünyada temsil ediyoruz. Avrupa Kendo Federasyonu ve Dünya Kendo Federasyonu tarafından tanınıyoruz. İlk olarak 2015'te Dünya Kendo Şampiyonası'na katılma hakkı kazandık. Kendo sporunun gelişmekte olduğu ülkelerdeki sporculara Japonya Kendo Federasyonu ekipman yardımında bulundu. Ülkemizde bu tarz ürünlerin üretimi talep az olduğu için ne yazık ki yok. Bu malzemeleri yurt dışından tedarik ediyoruz. Malzemeler pahalı olduğu için her öğrencimiz bunun için bütçe ayıramıyor." açıklamasında bulundu.

Özyılmaz, Japonya'nın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen kendo turnuvasının ve Japonya Kendo Federasyonunun hediye ettiği kendo ekipmanlarının kulüplere ve bu spora yeni başlayan öğrencilere çok önemli katkı yapacağına inandığını sözlerine ekledi.


- Kendo


Kendo, kökeni Japonya olan bir Uzak Doğu kılıç kullanma sanatıdır. Kılıç anlamına gelen "ken" ile yol anlamına gelen "do" kelimelerinin birleşimden oluşmuştur.

Kendo zaman içinde kenjutsu tekniklerinin modernize edilip yumuşatılmasıyla günümüzde bir spor olarak yapılmaktadır.

Japonya Kendo Federasyonunun (AJKF) 1975 yılında yayınladığı bildiride belirttiği gibi, "Kendo geleneksel Japon kılıcı katanayı kullanma prensipleri doğrultusunda insan karakterini (tabiatını) kontrol altına alma" prensibine dayanan bir spordur.


Yorumlar