Rus sporcuların Paralimpik Oyunları'ndan men edilmesi

- Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Aydın: "Buradaki en önemli konu, engelli sporcuların normal hayatlarında kullandığı ilaçlar. İlaç konusunda düzenleme yapılmalı" - Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Çetin: "Müsabakaların eşit ve adil bir ortamda olmasını istiyoruz" - Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Uztürk: "Doping kullanan sporcuların olduğu ve devletin bunu gizlemeye çalıştığı tespit edildiyse bunu kabul etmek mümkün değil"

Google Haberlere Abone ol
Rus sporcuların Paralimpik Oyunları'ndan men edilmesi

ANKARA (AA) - Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, Uluslararası Paralimpik Komitesinin (IPC), doping gerekçesiyle Rusya Paralimpik Komitesi'ni, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'ndan men etmesini yanlış bulduğunu söyledi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IPC'nin özellikle doping konusunda Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile ortak karar vermesi gerektiğine inandığını belirterek, "Buradaki en önemli konu, engelli sporcuların normal hayatlarında kullandığı ilaçlar. İlaç konusunda düzenleme yapılmalı." dedi.

Engelli sporcuların spor hayatları dışında rahatsızlıklarıyla ilgili ilaçlar kullandığını ve bu ilaçların bazen doping testlerinin pozitif çıkmasına neden olduğuna dikkati çeken Aydın, "Bu konuda dikkatli davranılması ve düzenleme yapılması gerekiyor. Özellikle zihinsel engelli sporcuların kullandığı ilaçlar bu karışıklığa sebep olabiliyor. Bu konuda gereken hassasiyetin gösterilmesi gerekli. Aksi takdirde sporcuları, masum olmalarına karşın cezalandırabilirsiniz." diye konuştu.

Aydın, IPC'nin Rus sporcuları paralimpik oyunlarından men etmesini doğru bulmadığını vurgulayarak, "IOC ve IPC'nin ortak karar vermesinin gerektiğine inanıyorum. IOC'nin sporculara izin verdiği bir noktada IPC'nin men etmesi doğru değil. Burada büyük bir çelişki var. IPC'nin verdiği kararın yanlış olduğu kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.


- Çetin: "Men kararı 2016 Rio Olimpiyatları'nı da kapsamalıydı"


Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, kararın yerinde olduğunu, ancak IOC'nin de bu yönde karar vermesi gerektiğini dile getirdi.

Dopinge karşı verilen mücadelenin sonuna kadar arkasında olduklarını vurgulayan Çetin, şunları söyledi:

"Men kararı sadece 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na yönelik olmamalıydı. Bir görme engelli olarak hangi ülkeden olursa olsun herhangi bir görme engelli sporcunun spordan uzak kalmasına üzülürüm ama doping gibi lanet bir konuyla da hepimizin mücadele etmesi gerekiyor. Çünkü müsabakaların eşit ve adil bir ortamda olmasını istiyoruz."

Çetin, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde, 7-18 Eylül tarihlerinde düzenlenecek Rio Paralimpik Oyunları'na 31 sporcuyla katılacaklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Rus sporcuların, özellikle devlet eliyle doping yapma olayının ortaya çıkması ve çok yaygın olarak kullanılması aşikar. Böyle bir ülkeye karşı tutum daha farklı olamazdı. Hal böyleyken devam eden olimpiyatlara ilişkin de men kararı olmalıydı. Paralimpik sporcuların doping yaptığına dair net bir bilgi var mı bunu öğrenmek lazım. Dopinge karşı verilecek mücadelenin destekçisiyiz. Çünkü temennimiz eşit koşullarda temiz müsabakalarda yarışmak."


- Uztürk: "Etik bir şekilde yarışan sporcuların haksızlığa uğradığını düşünüyorum"


Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk ise kararın aslını ve içeriğini tam olarak bilmediğini belirterek, "Doping kullanan sporcuların olduğu ve devletin bunu gizlemeye çalıştığı tespit edildiyse bunu kabul etmek mümkün değil." dedi.

Rus devletinin dopingi el altından desteklediği yönünde bir takım haberler aldıklarını dile getiren Uztürk, şöyle konuştu:

"Eğer böyle bir şey söz konusuysa bu kabul edilebilir değil. IOC, Rusya'nın atletizm takımını olimpiyatlardan men etmişti. Ardından da IPC tümüyle Rusya'yı Rio 2016 Paralimpik Oyunları'ndan men etti. Burada doping kullanmayan, hakkıyla mücadele eden sporculara yazık oldu. Her sporcunun hayali paralimpik ve olimpiyat oyunlarında mücadele etmektir. Etik bir şekilde yarışan sporcuların haksızlığa uğradığını düşünüyorum."

Yorumlar