Kazakistan’da uluslararası aşık atma turnuvası

- Aşık atma ve beş taş oyunları turnuvasına Orta Asya ülkelerinden çok sayıda sporcu katıldı

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan’da uluslararası aşık atma turnuvası

ASTANA (AA) - Orta Asya ülkelerinden sporcular Kazakistan’da düzenlenen Uluslararası Altın Saka aşık atma ve beş taş turnuvalarında bir araya geldi.

6 Temmuz Başkent Astana Günü kutlamaları kapsamında Astana Valiliğince Alau Buz Sarayı'nda düzenlenen turnuvaya Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Rusya’dan çok sayıda sporcu katıldı.

Yabancı ve yerel olmak üzere 10 takımdan erkekler aşık atarken, bayanlar da beş taş oyununu oynadı.

Kazakistan Aşık Atma Federasyonu Başkanı Comart Sabırcanov, yaptığı açıklamada, yabancı ve yerel olmak üzere toplam 10 takımın yarışacağını belirterek, “Babalarımızdan kalmış olan aşık atma ve beş taş oyunları bütün Türk halklarında vardır. Asıl amacımız halklar arasında sporun bu türünü yaymaktır.” dedi.

Gençlerin zamanlarının çoğunu tablet bilgisayar, televizyon ve internetin başında geçirdiklerine, bunun sağlığa zararlı olduğuna dikkati çeken Sabırcanov, “Şu an Kazakistan’da 15 bin genç aşık atma oyunu ile ilgileniyor. Açık havada oynanan bu oyun insanlara sabırlı olmayı öğretmenin yanı sıra uzaktan vurma yeteneğini geliştiriyor.” şeklinde konuştu.

Sabırcanov, amaçlarının aşık atma oyununu uluslararası seviyeye çıkartmak olduğuna işaret ederek, Asya birinciliği turnuvasını düzenlemeyi planladıklarına da sözlerine ekledi.

Türk oyunu olan aşık atma, koyun ve keçilerin arka bacalarındaki dört yüzlü kemikle oynanıyor. Kırgızitan, Kazakistan, Moğolistan, Çin gibi Türk halklarının yaşadığı bölgelerde aşık oyunu turnuvaları düzenleniyor.

Beş taş oyunu da genelde bayanlar tarafından oynanıyor.

Yorumlar