İsrail ablukasının zorluklarını "futbolla" unutuyorlar

- Gazzeli Mutavii, İsrail'in uyguladığı ablukanın getirdiği zorlukları unutmak için futbolun kendileri için kaçınılmaz olduğunu belirtiyor

Google Haberlere Abone ol
İsrail ablukasının zorluklarını "futbolla" unutuyorlar

GAZZE (AA) - ULA ATALLAH - Gazze Şeridi'nde İsrail'in yıllardan beri uyguladığı abluka sebebiyle beton, asfalt veya toprak sahalarda spor yapma imkanı bulan Filistinli gençler, son zamanlarda yaygınlaşan halı sahalarla hem daha güvenli futbol oynuyor, hem de ablukanın zorluklarını bir nebze olsun unutuyor.

Filistin Futbol Federasyonu Başkan Yardımcısı İbrahim Ebu Salim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'deki spor kulüplerinin son zamanlarda halı sahaya yönelme fırsatı bulmasının, bölgede futbolun gelişmesine katkı sağlayacağı gibi bu spora meraklı gençlerin de yeteneklerini ortaya koyma imkanı tanıyacağını belirtti.

Gazze'deki spor altyapısının geliştirilmesi ve kulüplere destek çıkılması gerektiğini söyleyen Ebu Salim, "Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FİFA), Gazze'de 20 halı sahaya finans sağladı. Gençlerimiz için gerekli tüm spor malzemeleriyle donatılmış okulların inşa edilmesini umut ediyoruz." dedi.

FİFA, İsrail'in 2014'te gerçekleştirdiği saldırılardan sonra Gazze Şeridi'nde bir milyon dolar değerinde 20 adet halı saha yaptırmıştı.

Hilal Spor Kulübü Müdürü Muayyed Ebu Afeş, Gazze'deki spor kulüplerinin artık halı sahalarda faaliyetlerini sürdürdüklerini belirterek, "İstenilen özelliklerde spor sahaları olmadığı için Gazze Şeridi'nde özellikle yeni başlayanların futbolu profesyonel olarak öğrenmesini sağlayan halı sahalar tercih ediliyor." ifadelerini kullandı.

Gazze Şeridi'nde yaygın olarak beton, asfalt veya toprak zeminlerde futbol oynayan gençlerde yaralanma vakalarının olduğuna işaret eden Ebu Afeş, Filistinlilerin halı sahalarda daha güvenli oynama imkanı bulmaya başladığını kaydetti.

Gazzeli 25 yaşındaki Muhammed el-Mutavii, İsrail'in uyguladığı ablukanın getirdiği zorlukları unutmak için futbolun kendileri için kaçınılmaz olduğuna dikkati çekerek, "Halı sahada topun arkasında koşmaya başladığımızda kendimizi, uluslararası spor arenalarında hissediyoruz." diye konuştu.

Boş zamanlarını arkadaşlarıyla halı sahada maç yapmakla geçirdiğini söyleyen 24 yaşındaki Ahmed Ebu Umeyir ise Gazze'de son zamanlarda yaygınlaşan ve ücretleri uygun olan halı sahalarının hayatlarına renk kattığını aktardı.

Filistinli iş adamları, Gazzeli gençlerin boş zamanlarını değerlendirmeleri amacıyla herkesin bütçesine uygun olan fiyatlarla halı saha hizmetini başlattı.

Gazze Şeridi'nde futbol için kullanılan 5 ana saha bulunurken, bunlarda da İsrail'in bölgeye yönelik saldırıları nedeniyle ciddi hasar meydana gelmişti. Filistin Spor İşleri Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in 2014 saldırılarında kulüp, saha ve spor salonlarından oluşan 30 spor tesisi tamamen kullanılamaz hale geldi.

Resmi veriler, Gazze'ye yönelik son saldırılar nedeniyle spor sektöründe 3 milyon dolar zarar meydana geldiğini gösterirken, spor kulübü ve kuruluşları da İsrail'in söz konusu saldırılarında 32 sporcunun hayatını kaybettiğini aktarıyor.

Filistinli spor yetkilileri, İsrail yönetimini sık sık Gazze'deki spor etkinliklerini engellemekle suçluyor.

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te Gazze'ye başlattığı 51 gün süren saldırılarda, 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 12 binden fazlası da yaralanmıştı. Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen görüşmelerin ardından varılan ateşkes çerçevesinde İsrail, 26 Ağustos 2014'te saldırılarını durdurmuştu.

İsrail, Hamas'ın Haziran 2006'daki seçimlerden başarıyla çıkmasının ardından, Gazze'ye abluka uygulamaya başlamış, 2007 yılı ortasından itibaren de ablukayı daha da şiddetli şekilde uygulamaya devam etmişti.

Yorumlar