Hamza Yerlikaya: Yağlı güreş ile minder güreşi etle tırnak gibi

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, Türk güreşinin altyapısında önemli bir hareketlilik olduğunu söyledi. Yerlikaya, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in yağlı güreş federasyonu kurulması talebine ise sert tepki gösterdi.   &nb

Google Haberlere Abone ol
Hamza Yerlikaya: Yağlı güreş ile minder güreşi etle tırnak gibi

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, Türk güreşinin altyapısında önemli bir hareketlilik olduğunu söyledi. Yerlikaya, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in yağlı güreş federasyonu kurulması talebine ise sert tepki gösterdi.

    Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, geride kalan Tarihi Kırkpınar Güreşleri, minder güreşindeki faaliyetleri anlatırken, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in yağlı güreşin ayrı bir federasyon olma talebine de tepki gösterdi.

    Edirne Valisi Şahin'in ilgi alanına girmeyen bir konuda yorum yaptığını da belirten Başkan Yerlikaya, "Vali bey olmayacak duaya amin dedi kendisi. Ben kendisi ile görüştüm anlattım ve uyardım. Ben nasıl ki valilik makamında birşeye karışmıyorsam güreş makamında bu tür yorumlar yapmayı çok doğru görmedim." dedi. Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

    

    "Ha vali bey kötü niyetle yorum yapmadı iyi niyetle yaptı ama kaçırdıkları bir nokta var. Yağlı güreşin kendi başına göre bir federasyon olabilmesi için uluslararası bir niteliğinin olması lazım. Şuan bu yok. Ayrı federasyon olursa ne olacak geleneksellerde sıradan bir branş olacak. Yani senin vicdanın buna el veriyor mu? Güreş etle tırnak gibidir. Sen nasıl etle tırnağı ayırırsın? Ben sana soruyorum. Memnun olmayan bir kesim var diyorlar. Ama son 20 yılın en iyi güreşleri yapıldı deniliyorsa eee demek birilerinin rantı kesildi."

SON 20 YILIN EN İYİ KIRKPINAR'ININ YAŞANDIĞI SÖYLENİYOR

    Bu yıl 653. düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin çok iyi geçtiğini hatırlatan Başkan, "Mükemmel bir Kırkpınar yaşadık demeyelim de geçmiş yılların hatırasına zarar vermemek için, ama güzel bir Kırkpınar yaşadık." dedi.

    Kırkpınar'ın iyi geçmesinin, kendilerinin şike ve dopingle yaptıkları mücadeleden kaynaklandığına vurgu yapan Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, "Neden güzel bir Kırkpınar yaşadık. Son 20 yılın en iyi Kırkpınar'ı yaşandığı söyleniyor eskiler tarafından. Kalite ortada. Biraz da bu dopingle mücadele, şikeyle mücadeleye biz biraz daha öncelik verince yiğitler er meydanında aslanlar gibi mücadele ediyor. Mücadele eden arkadaşlarımın hepisini kutluyorum. Daha iyi olabilir mi? Evet olabilir. Bunlar zaman istiyor. Böyle kısa vadede olacak birşey değil." diye konuştu.

FİNAL MAÇI SIKTI AMA, ÇEYREK VE YARI FİNAL MAÇLARI ÇOK GÜZELDİ

Kırkpınar deyince akla hep başpehlivanlık güreşlerinin geldiğini, bu nedenle gözlerin hep başpehlivanlık güreşlerinde olduğunu belirten Başkan Yerlikaya, şöyle devam etti:

    "Herkesin en çok üstünde durduğu İsmail Balaban'ın ve Mehmet Yeşil Yeşil'in çeyrek final maçı. 1 saat 53 dakika sürdü. Yetişmek zordu ve tribünler dolu idi. İnsanlar Kırkpınar'a doydu kalite arttı. İrade koyacağız ve buna devam edeceğiz. Er meydanına yakışan mücadeleye orada ortaya koyacak ve daha iyi olacak."

    Seyircinin özellikle ilk iki günde güreşlere gelmediğini, bunun ise çeşitli nedenlerinin olduğunu belirten Başkan Yerlikaya, "Güreşlerin yapıldığı zamanı değiştirebiliriz. Şimdi uygulama yapacağız bu sene birkaç yerde programlar yapacağız. Yağlı güreşlerde deneme yapacağız. Bu sene dörtlü seri başı yapmıştık şimdi seriyi değiştirebiliriz sekizli yapabiliriz. Zamanı biraz daha yukarı çekelim diyoruz yeni teknik oranlar artsın diye. Piyasada bunları deneyip uygulayacağız. Diyorum ya birkaç tane aktivite var bunları bir araya getirebilirsek yağlı güreş daha üste çıkacak." dedi.

    Başkan Hamza Yerlikaya, futbol organizasyonlarının daha az olduğu yazın 'yağlı güreş ligi kurulabilir mi?' sorusuna ise "Olabilir. Şuan bir kanaldan da böyle bir teklif aldık ve görüşüyoruz. Kanal organize edecek sponsorlar bulacak bizlerde işin içine gireceğiz. Birşeyler var ama daha net birşey yok. Bir de yazın değil kışın yapılmalı. Salonlar müsait ve salonda çim yapmakta kolay. Çünkü yağlı güreş altı ay. Bunu nasıl sekiz aya çıkartabiliriz ona bakmak lazım." diye cevap verdi.

'MİNDER GÜREŞİNDE ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR VE BAŞARILAR VAR'

    Yağlı, karakucağı, minderi ve çayırı ile güreşin etle tırnak gibi olduğu sözünü yineleyen Başkan Hamza Yerlikaya, 16 yıl aradan sonra Polanya'da gençlerin takım halinde Avrupa şampiyonu olmasının da önemli olduğunu ifade etti.

    Gençlerin takım halinde gösterdikleri bu başarının, bir başarı çıtası ortaya koyduğunu ve hep hedef yükseltmeleri gerektiğini gösterdiğini belirten Başkan Yerlikaya, sözlerine şöyle devam etti:

    "Bu haftasonu serbest, grekoromen ve bayan takımımız Slovenya'ya gidiyor. Dünya Şampiyonası için. Kısmetse ben de gideceğim. Bir hafta orada olacağız. Sonra geleceğiz ve hemen gençlerde serbest, grekeromen ve bayan takımı şampiyonaya gidecek. Hemen peşinden turnuvalarımız var, organizasyonlar var ve hemen ondan sonra Büyükler Dünya Şampiyonası Özbekistan'da olacak ve tüm gözlerde orada olacak. Umutsuzluk diye birşey yok. Umutsuzluğa yer yok. Orada madalya alabilecek sporcuları bizler oraya koyacağız. Ben inanıyorum ki bu çıkışımız olumlu yansıyacaktır."

    Gençlere ağırlık verdiklerini, kendilerinden önce 10 sene minikler müsabakalarının yapılmadığını belirten Başkan Yerlikaya, "Çeşitli mazeretler ortaya konularak. Biz iki seneden beri miniklerinin müsabakasını yapıyoruz. Keşke bizden biraz önce buna başlansaydı da bize hazır mutfak olurdu." şeklinde konuştu.

BEŞİKTAŞ'IN VAR, FENERBAHÇE VE GALATASARAY'I DA BEKLİYORUZ

Türk sporunun lokomotifi gibi görünen ve amatör branşların bir çoğunda boy gösteren, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi takımların güreşe girmesiyle ilgili olarak ta Başkan Hamza Yerlikaya, sözlerini şöyle tamamladı:

    

"Ben kaç defa bunu kulüp başkanları ile görüştüm. Hepsi olumlu yaklaştı 'olur' dediler ama bir türlü faaliyete geçmedi. Beşiktaş'ın var ama Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un da olması lazım. Ama bakalım yakın zamanda birşey olur. Buna ben inanıyorum. Amatöre gerçekten destek vermek lazım. Herşey futbol değil. Heşey futbol olsaydı bak Almanya, Brezilya'yı maymun etti. Türkiye'de sporu tüm kesime yaymak lazım. Şimdi Fenerbahçe Kulübü'nün kayağı var, boksu var ama güreşi yok. Ben bunda kasıt ararım. Gel arkadaş birde sen koy. Altyapıdan kur sana maliyeti de olmasın. Aynı şekilde Galatasaray'da hakeza aynı durumda."

CİHAN

Yorumlar