"Halterde hedef en az gümüş"

- Halter Federasyonu Başkanı Taşpınar: "31. Rio Olimpiyatları'na üç bayan ve bir erkek sporcu ile katılıyoruz. İddialıyız. En az gümüş madalya bekliyoruz, altını zorlayacağız" "Hiç kimseye göz yummadık ve dopingi sıfıra indirdik" "2015'te elimizde hiç sporcu yokken öyle bir seviyeye geldik ki Polonya'nın ardından Avrupa'nın en iyi ikinci takımı olduk"

Google Haberlere Abone ol
"Halterde hedef en az gümüş"


RIO DE JANEIRO (AA) - DOĞA KIRMIZIOĞLU - Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, 2016 Rio Olimpiyatları'ndan en az gümüş madalyayla döneceklerine inandığını söyledi.

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde devam eden oyunlarda yarışacak milli haltercilerle olimpiyat köyünde bulunan Taşpınar, AA muhabirine sporcuların hedeflerine ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin madalya beklentisi bulunan spor kategorileri arasında yer alan halterde iddialı olduklarını belirten Taşpınar, "31. Rio Olimpiyatları'na üç bayan ve bir erkek sporcu ile katılıyoruz. İddialıyız. En az gümüş madalya bekliyoruz, altını zorlayacağız." dedi.


- "Şehitlere armağan ediyoruz"


Taşpınar, sporcuların antrenörleri eşliğinde yoğun bir tempoda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederek, "İlk olarak Daniyar Ismayilov'un, ardından da kız sporcularımızın yarışmaları var. Buraya katılarak büyük bir başarıya imza attığımızı düşünüyoruz ve bu başarıyı Cumhurbaşkanımıza, 78 milyon Türk milletine ve şehitlerimize armağan ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türk halkının morale ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçtiğini ve az sayıda halterciyle yarışmalarına rağmen madalya kazanarak bunu gerçekleştirmek istediklerini vurgulayan Başkan Taşpınar, olimpiyatlara katılan tüm milli sporculara başarılar diledi.


- "Antrenman saatlerinde sorun yaşıyoruz"


Milli haltercilerin olimpiyat köyünde bazı zorluklar yaşadığını da söyleyen Taşpınar, "Tesislerde pek sıkıntı olmasa da antrenman saatlerinde sorunlar yaşayabiliyoruz. Örneğin, sporcumuzun yarışacağı günkü saatler 7-9 arası ise, ondan önceki antrenman sürecinde de vücudunun hazırlıklı olması için aynı saatlerde çalışması lazım ama buna izin verilmiyor. Biz de, sporcu sayısı eksik olan, nazımızın geçtiği ülkelerden rica ederek onlarla antrenmana katılıyoruz. Bunun gibi geçici çözümler üretiyoruz." diye konuştu.

Başkan Taşpınar, tesislerdeki yemek kalitesi ve kentteki yoğun trafiğin de sporcuları zorladığını belirterek, "Brezilyalıların farklı bir damak tatları var ve sporcularımız bu konuda hiç memnun değil. Oyunların açılışına gitmek için 1,5 saat trafikte kaldık. Avrupa'da dahil dünyanın bir çok yeri ile kıyasladığımızda çok şükür ne kadar kalkınmış bir ülke olduğumuzu görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


- "Dopingi sıfıra indirdik"


Doping konusuna da değinen Taşpınar, Türkiye'nin adının halterde uzun bir dönem olumsuz yönde anılmasına rağmen son yıllarda yaptıkları çalışmalarla bunu engellediklerini kaydederek, şunları kaydetti:

"Türk halteri gırtlağına kadar dopinge bulaşmıştı ve başındaki federasyon başkanı da istifa etmişti. Onun yerine geldim ve amaç dopingi engellemekti. Hükümetin politikası dopinge sıfır toleranstı. Bu şekilde yola çıktık. Kolay olmadı ve çok mücadele ettik. Türkiye'deki tüm yarışmalardan ve kamplardan numune aldık. Hiç kimseye göz yummadık ve dopingi sıfıra indirdik. Basın camiasından tanınmış arkadaşlar, 'Dopingi bırak, elimizde sporcu kalmadı. Sadece yeni sporcu bul, senin heykelini diksinler.' diyorlardı. Biz hem dopingi bitirdik, hem de yeni sporcular çıkardık. Heykel istemiyoruz ve bu başarının mutluluğunu yaşıyoruz."


- "Rio'ya daha fazla sporcuyla gidebilirdik"


Göreve başladıkları dönemde sporcu kalitesindeki azlık nedeniyle zor günler yaşadıklarını anlatan Taşpınar, "Dönemimde ilk Dünya Şampiyonası'na gittiğimizde sporcularımızın en iyi dereceleri bile 13'üncülüktü. 10 puan alabildik ve durum çok kötüydü. Daha sonra Kazakistan'daki Dünya Şampiyonası'nda kota yarışmasında bu kez 68 puan aldık. Elimizde sporcu olsaydı, Rio'ya erkeklerde de üç sporcu ile gidebilirdik." şeklinde görüş belirtti.

Dopingle mücadelenin yanı sıra sportif anlamda Avrupa'nın önde gelen ülkeleri arasına yeniden girdiklerinin altını çizen Taşpınar, "Kötü dönemlerden bugünlere geldik. Spor camiası ve Türk kamuoyunun bizden madalya beklentisi yoktu. 2015'te elimizde hiç sporcu yokken öyle bir seviyeye geldik ki Polonya'nın ardından Avrupa'nın en iyi ikinci takımı olduk." şeklinde konuştu.

Taşpınar, olimpiyatlarda başarılı olmak adına 2015 yılından bu yana projeler ürettiklerini ve ülkeye kazandırdıkları kaliteli sporcuların yardımıyla 2020'de Tokyo'da düzenlenecek olimpiyatlardan birçok madalyayla dönmek istediklerinin altını çizdi.







Yorumlar