Eski hakemlerden meslektaşlarına kırık not

Hakem yorumcuları Muhittin Boşat, Bünyamin Gezer ve eski Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Mustafa Çulcu, sonuna yaklaşılan Spor Toto Süper Lig'de hakemlerin performansını değerlendirdi. Hakem atamalarının adaletli olmadığını belirten Bünyamin...

Google Haberlere Abone ol
Eski hakemlerden meslektaşlarına kırık not

Hakem yorumcuları Muhittin Boşat, Bünyamin Gezer ve eski Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Mustafa Çulcu, sonuna yaklaşılan Spor Toto Süper Lig'de hakemlerin performansını değerlendirdi. Hakem atamalarının adaletli olmadığını belirten Bünyamin Gezer, "Süper ligde maç yönetmemiş çocuklara, ilave hakemlik yaptırmak bana göre cinayettir." derken, Mustafa Çulcu, şuana kadar 279 maçın 204’ünü 13 hakemin yöneltmesini eleştirdi. Eski hakemler, ilave hakemlik uygulamasının hataları azaltmadığını öne sürdü.

    Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Bursa Şubesi tarafından Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Hakem gözüyle antrenör’ konulu panele eski hakem ve futbol yorumcuları Bünyamin Gezer, Mustafa Çulcu ve Muhittin Boşat katıldı. Hakemlerin performansını bir bütün olarak sezon başından beri ele aldığında hakemlerin çok başarılı olduklarını söyleyemeyeceğine dikkat çeken Muhittin Boşat, başarısızlığın altında hakemlerin salt bireysel hatalarının değil, hakemlerin yönetiliş ve atanma tarzlarının yattığını kaydetti.

HAKEMLERDEN ENÇOK AĞZI YANAN TAKIM KAYSERİSPOR OLDU

Sezonda hakem hatalarından en çok Kayseripor’un etkilendiğini öne süren Boşat şunları kaydetti: "Bana göre hakemlere verilen eğitimler doğru değil. Hakem atamaları hakemlerin de kafasını karıştırıyor. Bu da hakemlerin hata yapma oranını yükseltiyor. Hakemlerin hatalarında bir kasıt olduğunu zannetmiyorum. Bursaspor da olduğu gibi birçok kulüp hakem hatalarına kurban gitti. Bana sorarsanız hakem hatalarından en çok hangi kulübün bu işten canı yandı derseniz Kayserispor derim. Bunu net bir şekilde söyleyebilirim. Bursaspor'un da bazı maçlarda çok ciddi şekilde hakem hatalarından canı yanmıştır. Hakem sayısı arttıkça hatalar azalacağı yere daha da arttı. Merkez Hakem Kurulu’ndaki (MHK) arkadaşlarımız 5. 6. hakem uygulamasına balıklama atladılar. Avrupa’daki maçlara baktılar ama örneğin Cüneyt Çakır Avrupa’daki maçlara çıktığı zaman yardımcıları iki deneyimli hakem oluyor. Yani iki tane deneyimli hakem. Oysa Türkiye’de böyle bir şey yok. Bizde çok deneyimsiz hakemler kale arkasında çizgi hakemliği yapmaya başladılar. Paylaşım çoğaldı fakat kimse sorumluluk almıyor. Ben bu uygulamanın yarar getirdiğine inanmıyorum. Merkez Hakem Kurulu başkanının bana göre Kasımpaşa – Beşiktaş maçının futbol federasyonu tarafından resen tekrar kararı alındığı anda Zekeriya Alp’in istifa etmesi lazımdı. Ne yazık ki o tavrı sergilemediler."

    

    Hakem atamalarında adaletsizlik olduğunu savunan Bünyamin Gezer ise şunları söyledi: "Hakemlerin performansına baktığımız zaman sürekli giden iyi bir peryot sergilemediklerini gördük. Genele baktığınızda son derece vahim hataların olduğunu gördük. Kasıt düşünmüyorum, hakemler büyük hata yapıyorlar. Çünkü iyi seçilmiyor. Süleyman Abay, Süper Lig’e benden üç sezon önce çıktı. Ben, 5 sezon hakemlik yaptım, 80 tane büyük maç yönettim. 100’ün üzerinde Süper Lig maçı yönelttim. Süleyman Abay, 10 yıllık hakem, benden 3 sezon önce başlamış hakem. 5 tane üç büyüklerin maçı var. Hakemler çok büyük hatalar yapıyor. Bunun nedeni iyi seçilmemeleridir. Hakemler diyagonel sistemi uygulayamadıkları için, hep arada kaldıkları için istemedi. Hakemler dedi ki; 'Biz normal koşu yerimizde olalım, ama diğer tarafta ilave hakemler olsun.' 'Çok hakem hataları azaltır’ diye bir kaide yok. İlave hakemliği getiren Platini’dir. Yani hakemlik yapmamış bir isim. Önemli bir futbolcu ama hakemlik yapmadığı için çok hakemle az hata olacağını düşünüyor. Türkiye’ye getiren kim Zekeriya Alp."

SÜPER LİGDE MAÇ YÖNETMEYEN HAKEMLERE İLAVE HAKEMLİK YAPTIRMAK CİNAYETTİR

Hakemler birbirleri arasında iletişim kuramadıklarını belirten Bünyamin Gezer şöyle devam etti: "Hakem diyor ki; ‘Ahmet benden daha iyi görüyor o karar versin.’ Ahmet de diyor ki; ‘hakem görüyor o karar versin’. Süper ligde maç yönetmemiş çocuklara, ilave hakemlik yaptırmak bana göre cinayettir. Hakem atamaları maalesef yetersiz. Adaletli bir hakem ataması yok. Anadolu takımlarının aleyhine bir hata olduğu zaman, bunlar da bu ligin takımları. Bir bakıyorsunuz hakem 2 hafta sonra lige dönüyor. Ama Sivasspor-Fenerbahçe maçında olduğu gibi bir büyük takımın aleyhine hata yapıyorsunuz bu sefer 8 hafta bekliyorsunuz. Bursaspor-Beşiktaş maçında yanlış atılan Ersan Gülüm olmuştu, o maçın hakemi 8 hafta ceza yedi. Adaletse her hata için aynı adaletle davranmak lazım. Ceza veriyorsanız takım ayırt etmeksizin vermeniz lazım. Eğer mükafat veriliyorsa aynı şekilde mükafat verilmeli. 31 haftalık periyota baktığımızda Merkez Hakem Kurulu yetersiz kaldı diyebiliriz."

Eski MHK Başkanı Mustafa Çulcu da MHK’yı eleştirdi. Çulcu, "MHK Cüneyt Çakır’ın şemsiyesi altından gölgelenmeden çıkıp gerçekleri görmeli. Gelecek haftalarda lig daha sıkıntılı olacaktır. Önümüzdeki sezon Fenerbahçe ile Galatasaray arasında dördüncü yıldızı kim takacağı stresi ortada. UEFA maçlarına giden 5., 6. Hakemlerde bir hakem bana o kararı o verdi, anlaşabiliyor. Aynı hakemler ihale olduğu zaman aynı şeyi göremiyoruz. Hakem sahanın hakimidir. ‘Günü kurtarma çabası içerisinde, toz kaldırmadan nasıl maçı yönetirim anlayışı’ içerisinde düdük çalıyor." dedi.

204 MAÇI 13 HAKEM YÖNELTTİ, HİÇ MAÇ YÖNETMEYEN HAKEMLER VAR

Spor Toto Süper Lig’de geride kalan 31 haftada 279 maç oynandığını anlatan Mustafa Çulcu, "Türkiye liginde 279 maç oynandı 204 maçı 13 hakem yöneltti. Bunlardan 7’si FIFA kokartlı, 6 tane deneyimli olmak üzere 13 hakem tam 204 maçı yönetti. 13 hakem üzerinde 204 maç var 75 maçı 12 hakem yöneltmiş. 75 maça 12 hakem. Elinizdeki 25 hakem var. Kadroda yer alıp da hiç maç yönetmeyen 15 hakem var. Bazı takımlar hususunda hakemler takımları önemsemediler. Hakemler yaptığı hatalardan ders çıkarmıyorlar. Şu ana kadar MHK’de hakemlere ciddi dersler anlatılan bir düzen oluşturduğuna dair bir duyum almadık. Hakemlere yol gösterebilecek kimse yok. 5-6 yıldır kadroda olmasına rağmen hiç maç yönetmemiş hakemler var. Hakemlere hatalarına rağmen her hafta maç verirseniz daha başarılı olacağına dair söylemler vardı. 6 yıldır görevdesiniz biz hala bir değişme göremedik. Bu söyleminizde hatalısınız. Bu işi beceremiyorsunuz anlamına geliyor. Cüneyt Çakır’ın şemsiyesi altında gölgelenmekten lütfen çıkın. Gerçekleri görün. Gelecek haftalarda daha da sıkıntı olacak. Önümüzdeki sezon 4. yıldızı kim takacak kavgası daha da stres oluşturacaktır. Siz önce buna hazırlanın." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar