DSÖ'den Zika virüsü açıklaması

- Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde ağustos ayında düzenlenecek Rio Olimpiyatları sırasında Zika virüsünün yayılma olasılığının çok düşük olduğu duyuruldu

Google Haberlere Abone ol
DSÖ'den Zika virüsü açıklaması


ANKARA (AA) - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde 5-21 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında Zika virüsünün yayılma olasılığının çok düşük olduğunu açıkladı.

DSÖ'lü uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, oyunların düzenlendiği ağustos ayında Brezilya'da sivrisinek sayısının çok azalacağı ve bu nedenle Zika virüsünün yayılma olasılığının "çok düşük olduğu" belirtildi.

Açıklamada, son dönemde bilim dünyasından gelen uyarılara rağmen oyunların ertelenmesi veya iptal edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı da ifade edildi. Oli̇mpi̇yatlar sırasında 380 bin seyircinin Rio de Janeiro'da olması bekleniyor.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, 2015'in mayıs ayında Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Dünyanın önde gelen 150 bilim insanı ile doktoru, virüsün yeni belirtilerinin ortaya çıkması nedeniyle oyunların başka bir ülkeye alınması veya ertelenmesi yönünde DSÖ'ye açık mektup yazmış ve olumsuz yönde cevap almıştı. DSÖ'nün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yıllarında toplam 44 ülkede görüldü, 33 ülkede ise salgın şeklinde etkili oldu.


Yorumlar