"Dopingli sporcu oranımız sıfır noktasında"

- TAF Başkanı Çintimar: - "3 yıl önce yüzde 12-18'lerle ifade edilen dopingli sporcu oranı şu anda binde birlere geriledi. Sıfır noktasındayız" - "(Rio Olimpiyatlarında) 8 tane final koşabileceğimizi görüyoruz. Bu 8 finalin 8'i de madalya olabilir, hiçbiri de olmayabilir"

Google Haberlere Abone ol
"Dopingli sporcu oranımız sıfır noktasında"

KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Başkanı Fatih Çintimar, "3 yıl önce yüzde 12-18'lerle ifade edilen dopingli sporcu oranı şu anda binde birlere geriledi. Sıfır noktasındayız." dedi.

Çintimar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rio Olimpiyatları'yla ilgili 32 kota aldıklarını belirterek, 27 sporcuyla şu an barajı aştıklarını söyledi.

Rio'da 40 kişiyle mücadele etmeyi hedeflediklerini ifade eden Çintimar, haziran ayı sonuna kadar bunun mücadelesini vereceklerini kaydetti.

Kota alma sınırındaki sporcuların bu dönemde yoğun bir yarış dönemine girdiğini dile getiren Çintimar, "Olimpiyatlarda ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz. Atletizm, 3 yıl önce dopinglerle yerle bir olmuş, 3 kuşağını silmiş, yeni bir oluşum içinde. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın desteğiyle dopingle mücadele edildi. Dopingle Mücadele Ajansımız ve onun başındaki Prof. Dr. Rüştü Bey'in çalışmaları var. Dopingde bundan 3 yıl önce dünya sıralamasında 3'üncüydük ama şu anda dünya sıralamasında listenin içinde olmayan bir ülkeyiz. Bundan gurur duyuyoruz." şeklinde konuştu.

- "Ülkemizi tertemiz temsil etsinler"

Çintimar, dopingle mücadelenin olumlu sonuçlarının alındığını vurguladı.

"3 yıl önce yüzde 12-18'lerle ifade edilen dopingli sporcu oranı şu anda binde birlere geriledi. Sıfır noktasındayız." diyen Çintimar, bundan sonrada hiç taviz vermeden sıfır toleransla sonuna kadar mücadele edeceklerini bildirdi.

Çintimar, bilerek doping yapanların tek amacının ülkeye ihanet olduğunu belirterek, "Onun için hiç kimsenin dopingli olmasını istemiyoruz. Spor yapsınlar, ülkemizi tertemiz temsil etsinler ama birinci değil de 3. olsunlar, kabulümüzdür." ifadesini kullandı.

- "TOHM, ülkemizde sporu bir tık üste çıkardı"

Rio Olimpiyatları için kimseye madalya sözü vermeyeceklerine dikkati çeken Çintimar, şöyle devam etti:

"8 tane final koşabileceğimizi görüyoruz. Bu 8 finalin 8'i de madalya olabilir, hiçbiri de olmayabilir. Finalde 8 kişi yarışıyor, bir anlık adımla birinci de 8'inci de olabilirsiniz. Onun için kimseden de böyle bir söz istemiyoruz. Ülkemizi tertemiz temsil edip bitirdikten sonra göğsümüzü gere gere birinci veya 10'uncu olduk her neyse artık ama göğsümüzü gere gere Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza, Sayın Bakanımıza 'Biz bunu yaptık, bu kadardı.' diyebilelim. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda 100 kişiyle ülkemizi temsil eden atletizm kafilesiyle gitmek için 2 yıl önce kolları sıvadık, şu anda da o hızla devam ediyoruz. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM), ülkemizde sporun bir tık üste çıkmasını sağladı. Elit düzeydeki sporcuları buraya alarak psikolojik, sosyolojik, maddi ve manevi ihtiyaçları gideriliyor. Profesyonel antrenörle çalışıyor, spora ciddi katkısı var. 2020 Tokyo Olimpiyatları kadrosunun yaklaşık yüzde 80'i TOHM'lardan olacak diye tahmin ediyorum."

Çintimar, atletizmde son 2 yılda yıldız ve minikler kategorisinde lisanslı sporcu artışının yüzde 200'ün üzerinde olduğunu, bu alanda uluslararası kota alan sporcu sayısında da artış yaşandığını sözlerine ekledi.

Yorumlar