Burcu Çetinkaya: Trafikte hoşgörülü olabilirsek

Milli Ralli Pilotu Burcu Çetinkaya, trafikte yaşanan bütün aksaklıların temelinde hoşgörünün olduğunu vurguladı. Çetinkaya, "Ters davrananlara karşı gül uzatmak bir anda yapıldığında insanı çok rahatlatan bir şey. Yol vermeyi öğrenmek...

Google Haberlere Abone ol
Burcu Çetinkaya: Trafikte hoşgörülü olabilirsek

Milli Ralli Pilotu Burcu Çetinkaya, trafikte yaşanan bütün aksaklıların temelinde hoşgörünün olduğunu vurguladı. Çetinkaya, "Ters davrananlara karşı gül uzatmak bir anda yapıldığında insanı çok rahatlatan bir şey. Yol vermeyi öğrenmek hepimizin yapabileceği aslında çok da bir şey kaybetmeyeceğimiz bir davranış. Yani 1-2 otomobile yol verince geç kalmıyoruz. Aksine onlarda akan trafiğin akışına katıldıkları için belki evimize ulaşacağımız zaman kısalıyor. Eğer birazcık hoşgörülü olabilirsek." dedi.

Ankara'da düzenlenen '5. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi'ne Milli Ralli Pilotu Burcu Çetinkaya, İETT Genel Müdür Yardımcısı Dr. Maşuk Mete, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, BOSCH Otomotiv Teknolojileri Gökhan Tunçdöken ve davetliler katıldı. Burcu Çetinkaya, davetlilere 'Trafikte Sürücü Davranışları ve Hoşgörü' konulu sunum yaptı.

Kendisi için çok heyecanlı bir konuşma olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Milli Ralli Pilotu Burcu Çetinkaya, "Yaptığım iş heyecan gerektiriyor. Ralli, otomobil sporları biraz gergin gerginliğin içinde sakin olmayı gerektiriyor. Yarışırken otomobil kullanmanın inceliklerini öğrenirken trafik adına da çok şey öğrendim." ifadesinde bulundu.

Çetinkaya, kendinden örnek vererek sürdürdüğü konuşmasında, "Yarışmaya başlamadan önce ehliyet aldığım zamandan yarışmaya başladığım zamana kadar 18 yaşından 24 yaşına kadar 6 sene zarfında maalesef çok kaza yaptım. Üzülerek söylüyorum bunlar irili, ufaklı kazalar. Yarışmaya başlayıp otomobil bilincini edindikten sonra trafik kurallarına dikkat etmenin tadına vardıktan sonra o zamandan bu zamana trafikte yaptığım bir kaza yok. Bana arkadan çarpan otomobil dışında." ifadelerine yer verdi.

Bugün sadece trafikte yaşanan aksaklıklar değil, bütün bu aksaklıkların temelinde önemli bir temel taşı olarak hoşgörü olduğunu belirten Çetinkaya, "Hoşgörüye neden ihtiyacımız var? Türkiye'de yaşanan trafik kazalarından sadece bir tanesi 24 araç birbirine girdi. 5'i ağır 42 kişi yaralandı. Her gün yaklaşık trafik kazalarında 10 kişi ölüyor." açıklamasında bulundu.

AĞIR ARAÇLARIN KÖR NOKTALARI VAR

Ağır araçlar tırlar veya otobüsleri kullanmak normal otomobilleri kullanmaktan çok daha zor olduğunu vurgulayan Çetinkaya, "Onların tarafından baktığımızda otomobil şoförü olarak, aynı zamanda tır ehliyeti olan ve trafikte tır kullanmış biri olarak da yorum yapıyorum. Büyük araçları zararlı görüp onlar benim üzerime sürüyor deyip yorum yapmak çok kolay. Onlarında kör noktaları var." şeklinde konuştu.

'Kör noktalara olan tahammülsüzlük kazaların artmasına sebep oluyor.' diyen Çetinkaya, "Ağır araçlarda yine tahammülsüz oldukları için kendi trafiklerinin seyrine dikkat etmeyip sağ şeritte yer almayıp, sıkışıklıktan sol şeridi işgal edip bu karşılıklı mücadelenin artmasına ve trafikte hiçbir sıkışıklık yokken 5 şeridin bloke olup yolun kapanmasına sebep verebiliyorlar." dedi.

Amerika'daki tırların daha büyük ve korkutucu bir yapılarının olduğunu da belirten Çetinkaya, "Hocam bir şey anlatmıştı. 'Trafikte bir gün tırlar beni sıkıştırıyordu kendimi çok kötü hissetim onlarla kapışmak istedim. Sonra bir anda ruh halimi değiştirebileceğimi hissettim. Otomobilimde komik kuklalar taşımaya başladım. Ne zaman ki trafikte bir etken olsa kuklaları onlara gösteriyorum. Daha sonrasında onlarda güldüler ve yol verdiler. Normalde yaşadığım tecrübenin aksine mutlu bir şekilde evime döndüm.' diye örnek verdi. Bunu hep hatırlıyorum çünkü günümüzde çok önemli. Yolda biri bizi sollamaya kalktığında biz de hemen hızlanıp ona yol vermemeye çalışıyoruz." diye konuştu.

TRAFİKTE BİR GÜLÜMSEME O YOLUN DAHA HIZLI GİTMESİNİ SAĞLIYOR

Trafikte bir gülümseme o yolun daha hızlı gitmesini, olan sonuçların daha iyi sonuçlanmasına yardımcı olduğunu vurgu yapan Çetinkaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ters davrananlara karşı sinirlenmemek, oda elimizde olan bir şey değil aslında özellikle büyükşehir trafiğinde zor bir şey. Karşıdan gelen bir ters tavır bizim de var olan sinirimizi daha çok çıkmasına sebep olabiliyor. Ters davrananlara karşı gül uzatmak bir anda yapıldığında insanı çok rahatlatan bir şey.

Yol vermeyi öğrenmek hepimizin yapabileceği aslında çok da bir şey kaybetmeyeceğimizi yani 1-2 otomobile yol verince geç kalmıyoruz. Aksine onlarda akan trafiğin akışına katıldıkları için belki evimize ulaşacağımız zaman kısalıyor. Eğer birazcık hoşgörülü olabilirsek."

CİHAN

Yorumlar