Ahmet Taşçı: Yağlı güreşin genetiği ile oynuyorlar

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin efsane Başpehlivanı Ahmet Taşçı, yağlı güreşlerin genetiğiyle oynandığını söyledi.Er meydanında 8 kez mutlu sona ulaşan ve iki kez altın kemerin ebedi sahibi olan Ahmet Taşçı 653. Tarihi Kırkpınar...

Google Haberlere Abone ol
Ahmet Taşçı: Yağlı güreşin genetiği ile oynuyorlar

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin efsane Başpehlivanı Ahmet Taşçı, yağlı güreşlerin genetiğiyle oynandığını söyledi.

Er meydanında 8 kez mutlu sona ulaşan ve iki kez altın kemerin ebedi sahibi olan Ahmet Taşçı 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni takip etmek üzere Edirne’ye geldi.

Kırkpınar’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Taşçı, son 10 yıl içerisinde yağlı güreşin oyunlarını göremediklerini kaydetti. Seyircinin bu durumdan muzdarip olduğunu açıklayan Taşçı, şunları söyledi: “Zamanı çok kısalttılar. Kuralları değiştiriyorlar. Bu da güreş seyircisini üzüyor. O yüzden son 10 yıldır yağlı güreşin oyunlarını göremez olduk. Bu üzücüdür aslında. Yağlı güreşin özüne dokunmadan değiştirilmesinden yanayım. Bizim zamanımızda güreşler bir, bir buçuk saat sürerdi. O sürede muhakkak yağlı güreş oyunlarıyla güreşçiler rakiplerini yenebiliyorlardı. Bu da güzel bir seyir sevki veriyordu.”

Sahalarda genelde minder ağırlıklı pehlivanların geldiğini açıklayan Taşçı, “Sahalarımızda onlarında baskısı ile zannediyorum federasyon süreyi kısaltarak sadece puanlamaya gitmeye çalışıyor. Yani 15 dakika peşrev çekerek oyalanarak puanlamaya gitmeye çalışıyorlar. Puanlamayı bekleyip bir puanla maçı bitirmeye çalışıyorlar. Bu yağlı güreş için çok büyük bir kayıptır.” ifadesini kullandı.

'AHIM TUTTUĞUNA BEN BİLE İNANMAYA BAŞLADIM'

Altın kemerin 17 yıl gibi uzun süredir kimseye gitmediğini dile getiren Taşçı, bu durumu sahada yenilen hakkına bağladı. Her birinci çıkanın arkadaşları olduğunu vurgulayan Taşçı, “Ama kemer sahibi olan daha çıkmadı. Uzun bir süre oldu hakikaten 17 yıl oldu. Biraz espri biraz ciddi hakkım yenildi bu sahada. Kemerin aslında bana ait olması lazımdı. Hakemlerin bizi çok yanlış idare etmelerinden, kazandığımız maçı bize vermemelerinden dolayı. Bizim de o atmosferde, o yorgunlukta sinirlenip sahadan ayrılmamız ötürü bu kemer kaldı. Biraz ahımız kaldı herhalde. Halen de kalmaya devam ediyor. Daha sonra bu kemeri hak etmek için mücadele eden Recep Kara, Mehmet Yeşilyeşil son olarak Ali Gürbüz gibi bu çocukların üzerinde hiçbir ah etme gibi bir şey düşünmedim. İstemem de Allah korusun. Uzun süre kalmasından böyle söylentilere neden oldu. Ben bile inanmaya başladım.” dedi.

'ALİ GÜRBÜZ BİR GÖMLEK FAZLAYDI'

Geçen yıl Ali Gürbüz’ün Kırkpınar’dan önce yaptığı maçlardan ötürü favori olduğunu, kemeri alabileceğini gösterdiğini dile getiren Ahmet Taşçı, “O geçen yıl ki, pehlivanlara göre bir gömlek fazlaydı. Ve altın kemeri alabileceğini gösterdi. Bugün aynı şartlarda bir pehlivanımız yok. 8-10 civarında favori görüyorum. Recep Kara, Mehmet Yeşilyeşil, Fatih Atlı, Şaban Yılmaz, Güngör Ekin yine geçen yıl çok büyük performans gösteren İsmail Balaban aynı şekilde bu yıl da en iyi favorilerden. Bunların kendi aralarında karşılaşmadan pazar gününe kalmaları… çok çekişmeli ve ortada bir Kırkpınar olacak. Bu yıl bence en güzel ve çekişmeli Kırkpınarlardan birini yazacağız.” şeklinde konuştu.

'DOPİNG KIRKPINAR’A YAKIŞMADI'

Geçen yıl başta başpehlivan Ali Gürbüz olmak üzere çok sayıda güreşçide doping maddesine rastlanılmasını ata sporu açısından üzücü olarak değerlendiren Taşçı, “Doping ata sporuna yakışmayan, sahalara yakışmayan bir etki. Avrupa’da ve dünyada bunları görüyoruz. Televizyonlarda izliyoruz. Ata sporumuzda böyle şeyler yoktu. Son 10 yıla kadar. Bunun da artık nasıl bu çayırlara girdiğini bilemiyorum. Burada yağlı güreşlerimiz atalarımızdan gördüğümüz oyunlarla sahalara hazırlanıyorlar.” dedi.

'GELECEK YIL ER MEYDANINDAYIM'

Efsane Başpehlivan Ahmet Taşçı, 56 yaşına kadar er meydanında güreşen Kel Aliço’nun rekorunu kıracağını açıkladı. Başına talihsiz bir olayın geldiğini hatırlatan Taşçı, konuşmasını söyle tamamladı: “Onu bir kaza olarak düşünüyorum. Bir iki yıl ara vermek zorunda kaldım. Kel Aliço’nun rekoru olan 56 yaşına kadar güreşme rekorunu ben 57 yaşına kadar kırmak istiyorum. Bu yaşım seneye doluyor. Şu an sağlık durumum iyi. Ama çalışmam eksik. Onu da bu yıl tamamlayıp 2015 Kel Aliço’nun rekorunu kırmak için çimlere çıkacağım.” CİHAN

Yorumlar