43 bin kişilik Bursa stadyumu bu yıl bitecek, sadece 8 dakikada boşaltılacak

Şubat 2011'de ihalesi yapılan ve aynı yılın mayıs ayı başında inşaatına başlanılan Bursa Stadyumu'nun bu yıl içerisinde tamamlanacağı bildirildi. Toplam 43 bin 670 kişilik kapasiteli stadyumun sadece 8 dakika içinde rahatlıkla boşaltabilecek....

Google Haberlere Abone ol
43 bin kişilik Bursa stadyumu bu yıl bitecek, sadece 8 dakikada boşaltılacak

Şubat 2011'de ihalesi yapılan ve aynı yılın mayıs ayı başında inşaatına başlanılan Bursa Stadyumu'nun bu yıl içerisinde tamamlanacağı bildirildi. Toplam 43 bin 670 kişilik kapasiteli stadyumun sadece 8 dakika içinde rahatlıkla boşaltabilecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan yeni stadyum, İnşaat Müteahhitleri ve İşadamları Derneği (İMSİAD) yönetimini ağırladı. Halen çatı montajının sürdüğü stadyumdaki özel localardan birinde düzenlenen kahvaltılı bilgilendirme toplantısında İMSİAD üyelerine stadyumla ilgili bir sunum yapan Başkan Recep Altepe, bu yıl içinde tamamlanması hedeflenen ve halen çatı montajının hızla sürdüğü yeni stadyumun 185 bin metrekarelik inşaat alanı ile Bursa'nın en büyük yapısı olduğunu ifade etti.

Bu tür kompleks yapıları kentlere kazandırmak için bir dönemin yetmediğini, etüt çalışmaları, proje hazırlama ve ihale gibi süreçlerin gelişmiş ülkelerde bile 4 – 5 yıl sürdüğünü dile getiren Başkan Altepe, en büyük sıkıntılarının zaman olduğunu, zamanı en iyi şekilde kullanmak için de üç parça halinde ihaleye çıktıklarını kaydetti. Bu yıl içinde yeni stadyumun tamamlanacağını dile getiren Başkan Altepe, şöyle konuştu:

"1,5 yıl önce FIFA'da U 20 Dünya Kupası kura çekimi için katıldığımız toplantıda mevcut 26 bin kişilik stadımızın bile dünya genelindeki statlar arasında iyi bir noktada olduğunu gördük. Şimdi 45 bin kişilik stadyumumuzu bitirdiğimiz de de Avrupa'daki statların bile yüzde 80'i, bizim stadımızın yanında gece kondu gibi kalacak. Biz ucuza değil, kaliteye talibiz.

Dünya kentlerinde bedavaya hiçbir şey yok. Bunun için tüm malzemelerin en kalitesini kullanıyoruz, dünyanın en iyi firmaları ile çalışıyoruz. İddialı bir kent eserleriyle de iddialı olmalı. Sadece stadyum değil, proje hazırlıkları süren kapalı atletizm pisti, buz hokeyi salonu ve velodromumuz da dünyanın en kalitelisi olacak.

Ayrıca yeni stadyumun, Bursaspor'un başarısına da ivme katacağına inanıyorum. Torino'da Juventus'un yeni yapılan stadını gezdik. 3 yıl önce yapılan stadyumda takım 2 şampiyonluk yaşadı, şimdi de şampiyonluk yolunda. Yani yeni statta 3 yılda 3 şampiyonluk görüyorlar. Böyle bir başarıyı Bursaspor'un da yakalayacağına inanıyorum."

Mimar Hasan Sözüneri de projenin teknik özellikleri hakkında bilgiler verdi. Bu projenin 11 proje arasından seçildiğini ve projede Bursaspor'un simgesi haline gelen timsah figüründen hareket ettiklerini dile getiren Sözüneri, yeni stadyumun yeriyle ilgili tartışmalara dünyadan örnekler vererek nokta koydu.

UEFA ve FIFA kriterlerinde stadyumların ulaşım planlamaları yapılması koşuluyla kent merkezlerinde yapılması gerektiğine dikkat çeken Sözüneri, İspanya, İtalya ve İngiltere'de yeni stadyumların hep kent merkezlerinde projelendirildiğine dikkat çeken Sözüneri şunları kaydetti:

"Bizim liglerimizde sezonda 18 maç oynanıyor, 10 ilave maçlar olsun, hadi 10 da özel müsabakalar olsun 38 maç eder. Yılda 50 maç diyelim. 10'ar saatten 500 saat eder ve bu da stadyumun yılda 20 gün kullanılması anlamına gelir. Oysa bizim stadyumumuz tamamlandığında 4 bin araçlık otoparkı olacak. Raylı sistemin hemen yanında böyle bir otopark kapasitesi çok önemli. İnsanlarını araçlarını buraya bırakıp, raylı sistemle şehrin istediği noktasına gidebilecek.

Yine kurumsal firmalara özel yaptığımız, içinde mutfağı ve özel tuvaletleri bulunan localarda toplantılarını yapabilecekler. Buraları, ofis olarak da kullanabilecekler. Stadyum, 30 bin metrekarelik ticari alanları, bin dönümlük yeşil alanıyla Bursa'nın kentsel kimliğine önemli bir değer katacak."

Statta yer alacak 43 bin 670 koltuğunun UEFA kriterlerine göre konumlandırılacağını ve sahanın neresinde oturulursa oturulsun, tüm korner direkleri ve çizgilerin görülebileceğini belirten Sözüneri, bu açıdan stadyumda kör nokta bulunmadığını kaydetti.

Mevcut stadyumda kale arkası tribün ile kale arasındaki mesafenin 33 metre olduğunu hatırlatan Sözüneri, yeni stadyumda kale arkası tribünler kaleye 9 metre, maraton tribünleri de 7 metre mesafede olacak. Böylelikle seyir sevki daha yüksek bir stadyum ortaya çıkıyor. Sözüneri, 72 locası bulunan stadyumda 84 turnike bulunduğunu ve toplam 43 bin 670 kişinin 8 dakika içinde stadyumu rahatlıkla boşaltabileceğine vurgu yaptı.

Çatı montajını yapan Kazova inşaatın şantiye şefi Yüksek İnşaat Mühendisi Hasan Meral de toplam 7 bin tonluk çatının ilk fazını oluşturan 3200 tonluk çelik malzeme montajının tamamlandığını, halat germe çalışmalarının da hızla devam ettiğini kaydetti.

İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu da 'marka kent' vizyonuyla gerçekleştirilen projelerden birinin de stadyum olduğunu belirterek, "Mimarisi ile dünya çapında ses getirecek bu proje inşaat tekniği ile de görülmeye değer. İMSİAD olarak, kentsel dönüşüm, yatırımlar ve diğer ilgili konularda Büyükşehir Belediyemizle işbirliğine hazırız. İnanıyoruz ki, Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili kurumların yakaladığı güzel sinerji ile Bursa çok daha güzel yarınlara ulaşacaktır." dedi.

Başkan Altepe, toplantının ardından İMSİAD yöneticileri ile birlikte stadyumu gezdi.

Öte yandan hafta sonunu çeşitli etkinliklere katılmak için gittiği Almanya'da geçiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, burada Werder Bremen takımının kullandığı ve yakın bir zamanda yenilenen Bremen Stadyumu'nu da inceledi.

Modernize edilen Bremen stadyumunda kullanılan çatı sisteminden sahanın yapısına, koltuk sisteminden localara kadar tüm detayları inceleyen Başkan Altepe, "Bremen stadyumu gerçekten güzel olmuş fakat Bursa Büyükşehir Stadyumu çok daha modern, çok daha prestijli olacak." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar