Ramazan öncesi yemek yeme tarzı değiştirilmeli

Medicana International Ankara Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Öztürk, "Ramazan ayına girmek üzere olduğumuz bu günlerde yemek yeme tarzımızda değişiklikler yapmalı, günlük daha az kalori alarak tutacağımız oruca uyum sağlamaya çalışmalıyız" dedi

Google Haberlere Abone ol
Ramazan öncesi yemek yeme tarzı değiştirilmeli
Medicana International Ankara Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Öztürk, "Ramazan ayına girmek üzere olduğumuz bu günlerde yemek yeme tarzımızda değişiklikler yapmalı, günlük daha az kalori alarak tutacağımız oruca uyum sağlamaya çalışmalıyız." ifadesini kullandı.

Ramazan ayında oruç tutacaklar için önerilerde bulunan Öztürk, önceden alınacak bazı önlemlerle oruç tutulacak dönemin daha rahat geçirilebileceğini belirtti. Öztürk, şunları kaydetti:
"Ramazana yaklaştığımız bu günlerde yemek yeme tarzımızda değişiklikler yapmalı, günlük daha az kalori alarak, tutacağımız oruca uyum sağlamaya çalışmalıyız. Ramazan öncesi doktor kontrolünden geçmeli, özellikle kan değerlerimizi gözden geçirmeliyiz. İlaç kullanımımız ayrı bir düzen gerektirecektir. Açlık, susuzluk ve sonrasında yoğun yenen yemekler kan şekeri, kolesterol ve tansiyon değerlerimizi önemli derecede etkileyebilir.

Tetkiklerimiz arasında böbrek fonksiyon testlerinin ayrı bir önemi var. Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı nedeniyle zaten etkilenmiş böbreklerin susuzlukta fonksiyonları daha da azalır. Burada üre ve kreatinin değerlerinin yükselmemesi gerekir. Daha önce böbrek sorunu yaşayanlarda bu durum daha çok önem taşır. Bazı ağrı kesici ilaçların kullanımı su alınmaması nedeniyle böbreklere daha fazla zarar verebilir."

Kronik hastalığı olanların Ramazan ayında dikkat etmesi gereken konulara da işaret eden Öztürk, bu kişilerin oruç tutuyorsa gün içerisinde yoğun aktiviteden, güneş ışığına çıkmaktan ve su ihtiyacının artırılmasından kaçınmaları gerektiğini vurguladı.

İftara 2-3 saat kala 1-1,5 saatlik uykunun, kan şekeri başta olmak üzere tüm parametreleri dengede tutmada önemli yarar sağlayacağına dikkati çeken Öztürk, şu ifadeleri kullandı.
"Kontrol altında hipertansiyonu olan hastalar sık tansiyon ölçümleri yaptırarak oruç tutabilirler. Bu ölçümler sık değişiklik gösteriyorsa yeniden değerlendirilmelidir. Kroner anjiyografi sonucunda stent takılma adayı olan hastalarda oruç tutmak sakıncalı olabilir."

Öztürk, oruç tutacakların iftarda yemeği yavaş ve uzun sürede yemeleri, tatlı gıdaları ise yemekten 2-3 saat sonra tüketmeleri gerektiği uyarısında bulundu.

Yorumlar