İstifası istenen belediye başkanları direnirse ne olacak? İşte kulislere yansıyan son iddialar

AK Parti yönetiminin, istifası istenen belediye başkanlarının direnmeleri halinde yeni bir yöntem devreye sokacağı belirtiliyor. Buna göre, istifaya direnecek belediye başkanları partiden ihraç edilmeyecek, bunun yerine İçişleri Bakanlığı aracılığıyla görevden alınacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, istifası istenen belediye başkanlarının direnmesi halinde gereğinin yapılacağını söylemiş ancak nasıl bir yöntem uygulanacağını açıklamamıştı.

Google Haberlere Abone ol
İstifası istenen belediye başkanları direnirse ne olacak? İşte kulislere yansıyan son iddialar

Sonhaberler | Haber Merkezi 

AK Parti yönetimi 2019'da yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ile belediye seçimleri öncesi değişikliklere devam ediyor. Bu kapsamda birçok teşkilat başkanı ile belediye başkanının istifası istendi. Şu ana kadar başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş olmak üzere birçok belediye başkanı ile teşkilat başkanı istifasını sundu. Ancak istifa etmeyerek direnme yoluna gideceği iddia edilen bazı belediye başkanları da bulunuyor. Bunların başında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in olduğu iddia edilse de Gökçek böyle bir kararının olmadığını açıklamıştı. AK Parti yönetiminin istifası istenen ancak direnme yöntemini seçmesi muhtemel başkanlar için yeni bir uygulama düşünüyor. Bu kapsamda iddiaya göre, istifa etmeyip direnme kararı alacak başkanlar İçişleri Bakanlığı üzerinden görevden alınacak. Böylece belediyelerde AK Parti aleyhine faaliyetlerin önüne geçilmiş olacak. 

Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre Erdoğan, bazı belediye başkanlarının istifada direndiğinin hatırlatılması üzerine de net konuşarak "Gereğini yapmayan olursa biz gereğini yaparız" ifadelerini kullandı. Parti kurmayları, "İhraç olursa sadece partiden gitmiş olacak. Ve belediye başkanlığını bağımsız olarak yürütmeye devam edecek. Bizim istediğimiz bu değil. Belediyenin başından gitmesi lazım. Çünkü belediyelerde kalırsa bu isimler partimize zarar verirler" görüşünü dile getirdi.

Bu kapsamda, istifa etmeyen belediye başkanları ile ilgili ihraç mekanizması çalıştırılmayacak. Bunun yerine İçişleri Bakanlığı devreye sokulacak. İlgili başkan ile ilgili inceleme ve ardından soruşturma başlatılacak. Başkanlar bu kapsamda görevden alınacak. AK Parti'de, 2019 seçimlerine 1.5 yıl kala göreve gelen İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yeni başkanların istişareye önem vermesi ve sorun çıkarmaması ve kamuoyundan da destek görmeleri halinde yola devam edip aday gösterilecekleri de konuşuluyor.

MELİH GÖKÇEK, CUMHURBAŞKANI İLE YENİDEN GÖRÜŞME TALEP ETTİ İDDİASI

Kamuoyunda uzun süredir, istifası istenen belediye başkanları arasında ismi zikredilen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in bir kez daha Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan görüşme talep ettiği iddia edildi. 

Milliyet gazetesinden Şebnem Hoşgör'ün iddiasına göre Erdoğan başkanlığındaki son MYK’da, sorunlu başkanlarla ilgili sürecin “ekim sonu, en geç kasım başı”na kadar tamamlanacağı vurgulanmıştı. Erdoğan’ın da, “En geç kasım başına kadar gidecekler” dediği öne sürülmüştü. Bu çerçevede önceki günkü Ak Parti’nin genişletilmiş il başkanları toplantısında gözler katılımcılar arasında yer alan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’daydı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin katılmadığı toplantının ardından Gökçek ve Uğur’un, Erdoğan ile görüşüp görüşmeyeceği merakla beklenirken, kulislere bu iki ismin Genel Başkanlık makamının bulunduğu 8. kata çıktıklarına yönelik bir bilgi yansımadı.

Ancak Gökçek’in, Erdoğan ile görüşmek için Başbakan Binali Yıldırım aracılılığıyla girişimde bulunduğu iddiası konuşulmaya başlandı. Kulislerdeki son iddiaya göre Gökçek’in, “proje sundum” dediği, ancak Erdoğan’ın Sırbistan dönüşü uçakta yaptığı açıklamada, “Bu vesileyle ifade ettiğiniz konulara da girme durumu oldu. Bunları konuştuk, görüştük” bilgisini verdiği görüşmeye Yıldırım da katıldı. Gökçek’in, üç belediye başkanıyla ilgili, “istifa edin” talebini açıkça dillendirdiği açıklamaların ardından Gökçek, Yıldırım aracılığıyla bir kez daha Erdoğan’la görüşmek için yeniden harekete geçti.

Kulislerde Erdoğan’ın kabul etmesi halinde üçlü görüşmenin önümüzdeki hafta gerçekleşebileceği ifade edilirken, parti içinde Erdoğan’ın, “sorunlu” dediği belediye başkanları için geri adım atmayacağı konuşuluyor. Bu çerçevede belediye başkanlarının istifa açıklamaları için “eli kulağında” değerlendirmesi yapılıyor.

İSTİFA ETMEZSE İHRAÇ

Parti kulislerinde Erdoğan’ın net mesajının ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin “direnç” göstermeyeceği, parti yönetiminin “istifa et” talebine direndiği öne sürülen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un ise tavrını değiştirmemesi halinde hakkında “ihraç” sürecinin başlatılacağı konuşuluyor.


 

Yorumlar