Erken seçim için kim, ne dedi?

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin gündeme bomba gibi düşen erken seçim çağrısı Ankara'da siyaset kulislerinin ateşini yükseltti. Çağrıdan sonra hem iktidar hem muhalefet partilerinden yorumlar geldi. AK Parti, CHP, MHP ve İyi Parti'den gelen yorumların hemen hemen hepsinde erken seçime olumlu yaklaşım söz konusuydu. AK Parti, konuyu yetkili kurullarda değerlendireceği yorumunu yaparken, CHP, "biz hazırız" açıklamasında bulundu. HDP ise açıklamanın danışıklı dövüş olduğunu ileri sürdü. Öte yandan CHP'li Özgür Özel ise muhtemel bir erken seçime İyi Parti'nin giremeyeceğini savundu.

Google Haberlere Abone ol
Erken seçim için kim, ne dedi?

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

Erken seçim tartışmaları erken başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Türkiye gündemini bir anda değiştiren erken seçim çağrısı siyaset kulislerini de hareketlendirdi. AK Parti başta olmak üzere hemen hemen bütün partilerden Bahçeli'nin erken seçim çağrısıyla ilgili yorumlar geldi. Peki hangi parti erken seçim konusunda ne dedi? İşte son dakika erken seçim açıklamalarıyla ilgili detaylar: 

AK PARTİ: YETKİLİ KURULLAR DEĞERLENDİRİR

Bahçeli'nin erken seçim çağrısına ilk yorum hükümetten geldi. Hükümet Sözcüsü Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bahçeli'nin açıklamasının hemen ardından yaptığı ilk değerlendirmede, "Partimizin yetkili kurullarında değerlendirilir" dedi. 

Bozdağ'dan sonra AK Parti'den ikinci değerlendirme ise AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli'nin erken seçim çağrısının sorulması üzerine, yorum yapmak istemediğini, Bahçeli ile yarın görüşeceklerini söyledi. 

CHP: BİZ HER ZAMAN HAZIRIZ

Bahçeli'nin çağrısına CHP'den de anında cevaplar geldi. İlk olarak grup Parti Sözcüsü Bülent Tezcan'dan bir yorum geldi. Tezcan, "Biz her zaman hazırız, hodri meydan" dedi. 

Tezcan'dan sonra bir yorum da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'dan geldi. Partisinin grup toplantısında konuya değinen Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı işaret ederek "Ana aktörü bekleyelim" dedi. Kılıçdaroğlu, seçim atmosferine girildiğini belirterek "Seçim' diyorlar, gelecek inşallah" ifadesini kullandı. 

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel ise erken seçim tartışmalarına farklı bir açıdan yaklaşarak yorum yaptı. Özel "Seçim kanunu diyor ki, bir partinin seçime girebilmesi için en az 41 ilde örgütlenmiş olması lazım. Daha sonra büyük kurultayını yapmış olması lazım. Ve büyük kurultayından en az 6 ay geçmiş olması lazım. İyi Parti, 6 ayı 1 Eylül'de dolduruyor. Seçimler 26 Ağustos'ta gerçekleşirse İYİ Parti seçime katılamaz. Devlet Bahçeli 'Biz İYİ Parti olmadan seçime girmek istiyoruz' diyor" ifadelerini kullandı.

MHP: DANIŞIKLI DÖVÜŞ YOK

Bahçeli'nin erken seçim çağrısı bazı kişiler tarafından "danışıklık dövüş" olarak yorumlandı. Bununla ilgili MHP'den bir açıklama geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Erken seçim çağrısı daha önceden AK Parti ile görüşülmüş konu değil. Bu bir danışıklı dövüş değil" dedi.

HDP: HODRİ MEYDAN DİYORUZ

Bahçel'nin erken seçim çağrısıyla ilgili bir yorum da HDP'den geldi. HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Bahçeli'nin çağrısını değerlendirdi. İşte o konuşma: Devlet Bahçeli 26 Ağustos'ta erken seçim yapılma teklifinde bulundu. Kendi açıklaması olarak kimse görmesin. Devlet Bahçeli, Erdoğan'dan habersiz böyle bir kararı açıklayamaz. Erdoğan, tükürdüğünü yalamak istemiyor. Söyleyemeyeceklerini, kankası Bahçeli'ye açıklatıyor. OHAL varken bu ülke demokratik bir biçimde nasıl seçime gidecek. Eğer böyle bir karar aldıysanız, biz de HDP olarak hodri meydan diyoruz. Ve herkese çağrı yapıyorum. Bu ülkede AKP'yi devirmenin zamanı gelmiştir.

İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI AKŞENER: TELAŞLANACAK DURUM YOK!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin İstanbul İl Başkanlığı binasında yapılan toplantısında MHP lideri Devlet Bahçeli'nin erken seçim çağrısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Akşener, "Biraz evvel grup toplantıları yapıldı. Sayın Bahçeli'nin 26 Ağustos ile ilgili seçim talebini hep beraber duyduk. Eminim hepinizin kafasında 'İYİ Parti ne düşünüyor' diye bir soru vardır. Bizim açımızdan telaşlanacak bir durum yoktur" dedi.

Seçimin zamanında ya da erken yapılmasının kendileri açısından bir sorun olmayacağını kaydeden Akşener, "Sarayın büyük ve küçük ortağı neye karar verecek hep beraber göreceğiz" dedi.

SP LİDERİ: ACELE ETMEKTE FAYDA VAR

Saadet Partisi(SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısında yaptı erken seçim çağırsına ilişkin " İktidar partisi içinde yaşadığımız problemlere bir çözüm bulamıyor. Ne iktisadi yönden ne dış politikada. Türkiye’nin bir çıkışa ve değişikliğe ihtiyacı var. Biz de bir an önce o değişikliğin olması için acele etmekte fayda var diye düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

TÜSİAD: Erken seçime karşıyız

Erken seçim tartışmaları sadece siyaset dünyasını hareketlendirmedi. İş dünyasında da yorumlar geldi. İlk yorum TÜSİAD'dan geldi. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, "İş dünyası olarak erken seçimi doğru bulmuyoruz" dedi.

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Bloomberg'e yaptığı açıklamada iş dünyası olarak erken seçimi doğru bulmadıklarını belirterek, "2018 yılının yapısal reformlar ve enflasyonla mücadele yılı olmasını bekliyorduk" dedi.

Bilecik, "Erken seçim yapmak yapısal reform ve enflasyonla mücadele sürecini tamamen ortadan kaldırır. OHAL sürecinde seçim, Türkiye'yi dış dünyada zorda bırakır. Bugüne kadar cumhurbaşkanı, başbakan ve diğer siyasi liderlerden seçimlerin zamanında yapılacağına dair aldığımız mesajları tamamen desteklemiştik" diye konuştu.

MHP LİDERİ BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin gündeme bomba gibi düşen açıklaması bugünkü grup toplantısı sırasında gelmişti. Bahçeli, Ortadoğu'da ve Türkiye'de yaşanan son gelişmeleri hatırlatarak, erken seçimin "milli mecburiyet" haline geldiğini ifade etmişti. İşte Bahçeli'nin gündemi sarsan o konuşması: 

"Türkiye'nin, ABD, Fransa, İngiltere ile ilgili kurulan ilişkileri değişime uğramıştır. Ülkemizin cumhurbaşkanlığı sistemine acilen geçmesi acil bir hal almıştır. 31 Mart Mahalli idareler seçiminden sonra neyle muhattap kalacağı belli değildir. Mahalli idareler seçimlerindeki kutuplaşmaların 3 Kasım'a nasıl yansıyacağı az çok malumunuzdur. Bu riski kaynağında kesmek başlıca amacımızdır. Önümüzde 2 seçim vardır. Ya normal tarihi beklenecek. Ya da Milli mecburiyetten dolayı seçimleri erkene çekilecektir. Bilinmelidir ki gerekli uyum yasalarının çıkarılmasının ardından MHP seçimlerin erkene alınmasından yana takdirini kullanmaktadır. 26 Ağustos'un Malazgirt'in yıl dönümünde yeni bir zafer ruhu ile Cumhurbaşkanını seçmeli ve en makul ve mantıklı yoldur. Seçimse isteğiniz hodri meydan. Sandık er meydanıdır, mertliğin kaynağıdır. Biz meydandan kaçmadık. Türkiye'ye pusu kuranları pususunda bozalım. Tercih büyük Türk Milleti'ne aittir. Ne istiyorsak Türk Milleti içindir. Ne amaçlıyorsak Türk Milleti'nin lehinedir."

Yorumlar