Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'da

"Şimdi restorasyon zamanıdır, yaraları tamir etme günüdür. Şimdi birlik, beraberlik zamanıdır. Nasıl bu meydanda hep berabersek, Türkiye'yi yeniden inşa etme ve bu darbe girişiminin kalıntılarını temizleme, büyük Türkiye ve hedeflerine ulaşan bir Türkiye yapmak için her zamankinden fazla, gece gündüz çalışmamız lazım"

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şimdi Türkiye'yi yeniden inşa etme ve darbe girişiminin kalıntılarını temizleme zamanı olduğunu belirterek, "Sadece Türkiye'de değil, dünyanın neresinde olursa olsun bu hainlerin peşini bırakmayacağız, oralardaki ihanet yuvalarını da kapatacağız, kapattıracağız." dedi.

Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda, 15 Temmuz akşamından bu yana vatandaşların sürdürdüğü "demokrasi" nöbetine, Bakan Çavuşoğlu, Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti Antalya milletvekilleri de katıldı.

Bakan Çavuşoğlu ve beraberindekiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ATV ve A Haber'de canlı yayınlanan açıklamalarını izledi. Çavuşoğlu, ardından İl Emniyet Müdürlüğüne ait polis helikopteri, meydanın üzerinden alçak uçuş gerçekleştirerek, katılımcıları selamladı.

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türk ve Rus bayraklarıyla meydandaki demokrasi nöbetine katılan Ruslara teşekkür ederek, Rusların darbe girişiminden bugün ellerinde bayraklarıyla vatandaşlara destek verdiğini söyledi.

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak düşürme hadisesinden sonra yaşanan kriz zamanında da Rus vatandaşları ziyaret ederek, her şeyin güzel olacağını, yoluna gireceğini söylediğini anlatan Çavuşoğlu, Avrupalıların, Batılıların çifte standardına, iki yüzlülüğüne ilişkin, akıl vermeye çalışanların, Türkiye'nin patronu gibi davranmaya kalkışanların, Türkiye'yi ikinci sınıf bir ülke gibi görmeye çalışanların hepsine gereken cevabı verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye'yi ve Türk milletini kimseye ezdirmeyiz, bu büyük milletin, onların verdiği destekle sizlerin dualarıyla göğsümüzü gere gere her yerde savunuruz. Daha önce uçak düşürme hadisesinden önce, 'Rusya ile ilişkilerinizi neden bozdunuz, düzeltmeniz de fayda var' diyordu. Şimdi ise aynı kişiler, 'Türkiye, Rusya ile ilişkilerini düzeltti, Türkiye Batı'ya sırtını mı çeviriyor, acaba yön mü değiştiriyor?' Kardeşim sana hesap mı vereceğim, ben istediğim ülkeyle ilişkilerimi düzeltirim. Hangi ülkeyle hangi uluslararası örgütle ilişkilerimi nasıl, hangi düzeyde geliştireceğimi sana mı soracağım? Sen benim patronum musun? Türkiye, özgür bağımsız bir ülkedir, her politikasında olduğu gibi dış politikasını da hür iradesiyle belirler. Adam olursan seninle de iyi ilişkiler kurarız ama hainleri desteklersen, Türkiye'deki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyarsan, bu milletin büyüklüğünden ve dirayetinden rahatsız olursan, o zaman seninle ilişkilerimiz de farklı olur. Bu kadar açık, net konuşuyoruz."

9 Ağustos'ta Saint Peterburg'a gideceklerini ve Rusya ile ikili zirveyi gerçekleştireceklerinin altını çizen Çavuşoğlu, daha fazla Rus misafiri Antalya'da ağırlamak için çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

Çavuşoğlu, o gece darbeyi püskürttüklerini vurgulayarak, "Şimdi restorasyon zamanıdır, yaraları tamir etme günüdür. Şimdi birlik, beraberlik zamanıdır. Nasıl bu meydanda hep berabersek, Türkiye'yi yeniden inşa etme ve bu darbe girişiminin kalıntılarını temizleme, büyük Türkiye ve hedeflerine ulaşan bir Türkiye yapmak için her zamankinden fazla, gece gündüz çalışmamız lazım." dedi.

Ankara'daki siyasi partilerin arasındaki uyumun herkesin arzu ettiği bir tablo olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, bunu fırsata, enerjiye, sinerjiye çevirmek, ekonomik büyümeye, istikrara ve sosyal dayanışmaya, kalkınan bir Türkiye'ye çevirmek gerektiğini söyledi.

- "Uzaktan bize ders vermeye çalışmayın"

Çavuşoğlu, darbenin başarısız olmasına üzülenlerin Türkiye'ye nasıl başka darbe vurabiliz hesabını yaptıklarını dile getirerek, "Onlara bir bir tavsiyem var. Sakın Türk milletini nasıl sindirebiliriz çalışmalarını yapmayın çünkü bu millet korkmaz, sinmez. Tankın karşısına göğsünü geren, paletlerin altına yatan ve acımasız saldırılara karşı 'şehit oluyorum' diye meydanlara koşan Türk milletini hiçbir güç, hiçbir oyun sindiremez, boşuna bunun hebasını yapmayın." diye konuştu.

Hiçbir gücün Türk milletini yolundan çeviremeyeceğini belirten Çavuşoğlu, önümüzdeki süreçte atacakları adımlar olduğunu, ordudan, askeriyeden, yargıdan, Dışişleri Bakanlığından hainleri temizleyeceklerini, kanunlar çerçevesinde, hukukun üstünlüğünde ne gerekiyorsa onun yapılacağını söyledi.

En ağır şekilde darbe girişiminin hesabını soracaklarını anlatan Çavuşoğlu, "Bunu sorarken de AB imiş, Avrupa Konseyiymiş, yok Birleşmiş Milletlermiş, yok diğer örgütlermiş, onlara şunu söylüyoruz. Bir sorunuz varsa sorun, bir bilgi almak istiyorsanız buyurun, gelip ziyaret etmek istiyorsanız buyurun ama uzaktan ahkam kesmeyin, uzaktan bize ders vermeye çalışmayın, bizi engellemeye çalışmayın. Siz ne derseniz deyin bunların hesabını soracağız." dedi.

- "Her gün değişik bir ülkeden haberler geliyor"

Çavuşoğlu, yarın Almanya'da, Köln'de, Avrupa'da yaşayan vatandaşların Türkiye'ye, milletine ve demokrasisine sahip çıktığını göstereceğini ifade etti. 80 milyon Türk milletinin dünyadaki bütün mazlumların umudu olduğuna değinen Çavuşoğlu, o yüzden vatanı milleti demokrasiye sahip çıkarken, mazlumlara nasıl sahip çıktıklarını, sorumluluklarını unutmayacaklarını belirtti.

Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nin de FETÖ'yü terör örgütü olarak ilan ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Oradaki faaliyetlerin tamamını kapatıyor. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın neresinde olursa olsun bu hainlerin peşini bırakmayacağız, oralardaki ihanet yuvalarını da kapatacağız, kapattıracağız. Afrika'da birçok ülke bunların faaliyetlerini tek tek durduruyor, sınır dışı ediyor. Her gün değişik bir ülkeden haberler geliyor, 'ihaneti gördük, bu teröristleri kendi ülkemizde barındırmayız, çünkü bunlar bizim dost kardeş ülke Türkiye'ye ihanet ettiler, biz bunları ülkemizden atıyoruz' diyorlar." şeklinde konuştu.

- Kırgızistan'a mesaj

Çavuşoğlu, bazı ülkeleri de kendilerinin uyardığını belirterek, "Mesela Kırgızistan, geçen de bir açıklama gelmiş, 'biz özgür bağımsız bir ülkeyiz' doğru, biz de sizin kardeşiniziz, kardeşinizin milletine kasteden bu hainleri orada barındırırsanız, ister istemez bizim de bakışımız eskisi gibi olmaz. Bu tehdit değil, içimizden gelen bir duygu. Uyarıyoruz sizi, üstelik bu hainler size de darbe yapabilir ve yapacaktır da eğer bunun tedbirini almazlarsa. Çünkü çok güçlüler, devletin içine sızmışlar aynı bizde olduğu gibi." değerlendirmesinde bulundu.

Kardeş Kırgızistan'ın güvenliğine katkı sağladıklarını, her zaman güçlü olmasını istediklerini belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Gördüğümüz bir tehlikeyi de söylememiz lazım. Çünkü bunların arkasındaki üst akıl, bunların tüm dünyadaki bu teröristlerine her türlü aklı vermiştir, her türlü eğitimi yapmıştır ve her türlü teknik dinleme, işte istediği yere istediği tuzakları kurma dahil her türlü teknik eğitimi, desteği vermiştir. Okullarına da ajanlarını yerleştirmiştir, çok açık söylüyorum buradan. Bunlar bizim bildiğimiz, gördüğümüz gerçekler. O nedenle bulundukları ülkeler için de tehdittir ve bunun tehdit olduğunu söylemek bizim görevimizdir."

- "Bulgaristan'a bir heyet gönderiyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı öldürmek için Marmaris'e giden hainlerin kaçmaya çalıştığını ancak kaçamayacağını anlatan Çavuşoğlu, askerin, polisin, vatandaşlar da dahil herkesin her yerde didik didik hainleri aradığını söyledi. Hangi ine girdilerse o inden çıkaracaklarını belirten Çavuşoğlu, "Onların da hesabını soracağız, Ankara'da hukuka teslim edeceğiz. Yurt dışına kaçanları da geri getireceğiz, Bulgaristan'a bir heyet gönderiyoruz, orada bir hain var, daha önce gitmişti onu da getireceğiz." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'deki darbe girişimini kimin yaptığını tüm dünyanın bildiğini, o nedenle ABD'nin terörist başı FETÖ'yü iade etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bakan Çavuşoğlu, Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara bağlanarak, Antalya'dan selamlarını iletti.



































 

Yorumlar