AK Parti'nin, "Cinsel istismar" suçuna ilişkin önergesi

- CHP Muğla Milletvekili Aldan: - "Bunun Türkiye'de hem yasal düzenlemenin teknik içeriği hem de toplumsal yansımaları açısından vahim bir düzenleme olduğunu görmemiz, bilmemiz gerekir. 60 yaşında bir adam, 10-11 yaşında bir kızı kandırıp, cinsel istismarda bulunursa, bu evlenmenin de yolu açılmaktadır"

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'nin, "Cinsel istismar" suçuna ilişkin önergesi

TBMM (AA) - CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, AK Parti'nin "Cinsel istismar" suçuna ilişkin önergesine ilişkin, "Bunun Türkiye'de hem yasal düzenlemenin teknik içeriği hem de toplumsal yansımaları açısından vahim bir düzenleme olduğunu görmemiz, bilmemiz gerekir. 60 yaşında bir adam, 10-11 yaşında bir kızı kandırıp, cinsel istismarda bulunursa, bu evlenmenin de yolu açılmaktadır." dedi.

Aldan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren önergeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de evlenme yaşının 17 olduğunu, istisna olarak hakim kararıyla 16 yaşında da evlenilebileceğini belirten Aldan, cinsel istismarın da 15 yaşından küçük çocukları kapsadığını bildirdi.

"Dün akşam Genel Kurulda istenen değişikliğin temelinde 15 yaşından küçük çocuğun rızasıyla ırzına geçilmesi olayı vardır." diyen Aldan, düzenlemeye ilişkin, "Tecavüzcüleri kapsamıyor" demenin de yanlış olduğunu kaydetti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, düzenlemeden yararlanacak kişi sayısını "4 bin dolayında" olarak açıkladığını anımsatan Altan, "Kesinlikle bunun 4 bin civarında olmadığını düşünüyoruz. Bu sayının çok çok az olduğunu düşünüyoruz. Birinci şüphemiz, bunun adrese teslim bir düzenleme olduğudur. Bu düzenlemeden belki 100 kişi yararlanacak. Bizim merak ettiğimiz bu 100 kişi kim, bu 100 kişiden bir kişi kim? Adalet Bakanı'na 'çok büyük tepki verilecek ama katlanacağım' dedirten kim? Adalet Bakanı'nın üstünde bir üst akıl mı var? Başbakan, hemen salı günü grubuna emir versin ve değişiklik önergesini AKP grubu geri çeksin. Yoksa bütün sorumluluk Sayın Başbakan'da olacaktır." diye konuştu.

Düzenlemeyi Adalet Komisyonunda görüştüklerini, kadın milletvekillerinin duyarlılık gösterdiğini, böyle bir düzenlemenin yasalaşmaması gerektiğini söylediklerini, kendisinin de Adalet Bakanı Bozdağ ile görüştüğünü aktaran CHP'li Aldan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Değişiklik önerisinin çıkış noktası Adalet Bakanı'nın kendisi. Kendisiyle görüştük, öneriler getirdik ama kabul etmedi, geri adım atmadı. Cinsel taciz suçlarına ilişkin yeni bir çalıştay yapalım dedik, bunu benimsedi ama buna rağmen klasik AKP forumu işledi. Gecenin bir yarısında sanki çok uyumlu düzenleme yapıyormuş gibi, bizim bazı önerilerimizi göstermelik kabul ederek, arkasından bunun önümüze getirilmesi son derece anlamlı.

İşin tekniği, '16.11.2016 tarihine kadar olan suçlarda' diyor. Evlilik henüz yok, çocuk 15 yaşında, ona tecavüz eden cezaevinde. Şimdi bütün aileye baskı yapacak. Yasa yürürlüğe girerse, kişiler cezaevinden kurtulmak için kız çocuğunun ailesine baskı yapacak. Zaten çocuğunun istismarı nedeniyle kötü olan aile bir de istismarı gerçekleştiren kişinin evlenme baskısı, tehdidiyle baş başa kalacak, toplumsal barış bozulacak. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin madde, basit bir hapis cezası alan kişiye devlet şans versin, bir daha suç işlerse onu çeksin der ve 2 yıla kadar hapisleri kapsar. Bu düzenlemeyle tam 27 sene hapis cezası almış kişi hakkında bu karar verilecek. Bu düzenleme geçerse ağırlaştırılmış müebbet hapis alan kişi hakkında da bu karar verilebilir."

Aldan, Anayasa Mahkemesinin düzenlemeyi eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal edeceğini belirterek, düzenlemenin çocuk yaşta evliliğin, resmi nikah olmadan evlenmenin yolunu açacağını savundu.

Söz konusu değişiklik önergesinin AK Parti'li 165 milletvekilinin oyuyla kabul edildiğini, Salı günü sadece yasanın tümünün oylanacağını bildiren Aldan, "Bunun Türkiye'de hem yasal düzenlemenin teknik içeriği hem de toplumsal yansımaları açısından vahim bir düzenleme olduğunu görmemiz, bilmemiz gerekir. 60 yaşında bir adam, 10-11 yaşında bir kızı kandırıp cinsel istismarda bulunursa bu evlenmenin de yolu açılmaktadır." dedi.

Cumhuriyet savcısı olarak çalıştığı dönemde tanık olduğu ve müdahale ettiği bir olayı anlatan Aldan, "Çok zengin, itibarlı 65 yaşında bir adam, 12 yaşından küçük çocuklarla beraber olmaktan hoşlanıyor. Sokakta gezerken gördüğü kızların peşine düşüyor, ailesine para, ev vererek o çocuğu alıyor ve en fazla 2 yıl kullanıyor. Bir kıza gelinliği giydirip düğün yaptığı zaman, ırza geçme eylemi gerçekleşirse cezası çok ağır, ama 'bir çocuğun hayallerini babasının, annesinin 3 kuruşluk menfaatine bozamam' diyerek düğün yerine baskın yaptırdım. Annenin, babanın, çocuğun dramatik hallerini hala unutamıyorum. Çünkü baba 'Ben sana kıyamam, fakat geride 4 kardeşin var. Bu adam sana bir ev verecek demiş ve 11 yaşındaki çocuk bunu kabul etmiş." diye konuştu.

Aldan, "Kocası hapiste, kadın çocuklarla mağdur oluyor" denildiğini, düzenlemeye makul bir çerçeve çizilmeye çalışıldığını ifade ederek, "Türkiye güçlü bir ülkedir. İktidar partisi de bunu söylemiyor mu? Bu ülkenin yardımlaşma fonu yok mu? Devlet, evdeki bakıma muhtaçlara yardım etmiyor mu? O adam cezaevindeyse evdeki kadına bakacak bir devlet vardır. Bu işi masumane aktarmak doğru değil." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti'li kadın ve kız çocuğu sahibi milletvekillerinin düzenlemeyi tekrar gözden geçirmesini isteyen Aldan, konuya ilişkin mücadelelerinin süreceğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da düzenlemeyi geri çevirmesi yönünde çaba içinde olacaklarını anlattı.

Ömer Süha Aldan, "12 yaşından küçük çocuk ile rızayla cinsel ilişkiye giren birinin cezası 18 yıldan başlıyor, eğer bu velisiyse, vasiyse, üvey babaysa, ceza yarı oranında artıyor yani 27 yıl cezaevinde yatacak. O üvey baba, kendi karısından boşanıp üvey kızıyla evlenmenin yoluna bakacak. Bunlar Türkiye'nin gerçeklerinde vardır. Ailelerin kendi iç dinamiklerini bozacaklar." diye konuştu.

Türkiye'de 2015 yılında 16 bin 15 yaşından küçük çocuğa istismar yapıldığının kayıtlarda yer aldığını aktaran Aldan, şunları söyledi:

"Adalet Bakanı açıklama yapsın, isim isim hangi dosya bilelim. Bu işten yararlanacak olanları görmek istiyoruz. Düzenleme önümüzdeki hafta Genel Kurula gelecekti ama birden perşembe günü getirmeye karar verdiler. Bu kadar önemli konuyu gecenin bir vakti önümüze getirdiler. Hassasiyet gösterip, konuya eğilmesek yasalaşıp, geçmişti. Neden gizliyorsunuz arkadaş? Neden buna gerek duyuyorsunuz? Eğer son dakika önümüze getirirseniz masum değilsiniz demektir."

Yorumlar