Yemen'de taraflar arasında esir takası

Yemen'de Husiler ile Hadi yanlıları arasında 194 kişilik esir takası yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de taraflar arasında esir takası
Yemen'in Taiz kentinde Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'ye bağlı Halk Direnişi Güçleri (HDG) ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı militanlar arasında 194 esir takas edildi.

Husiler ve Salih'e bağlı militanlardan 118'inin HDG tarafından serbest bırakılıp Husilerin de 76 HDG üyesini bıraktığı ifade edilirken, tarafların temsilcilerinin yanı sıra ara buluculuk yapmak üzere bazı aşiret üyelerinin katıldığı da bildirildi.

Serbest bırakılanların çoğunun Taiz'de geçen yılın başında başlayan çatışmalarda esir alındığı biliniyor.

Yemen'de hala devam eden iç savaşta üç taraf ve bunlara bağlı destekçiler bulunuyor;

-Yemen Devrimciler Komitesi: Husiler, Ali Abdullah Salih destekli Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin bir kısmı, Yemen Cumhuriyet Muhafızları bu grubun başını çekiyor. Bazı iddialara göre İran, Hizbullah, Kuzey Kore ve Eritre tarafından destekleniyor, Çin (silah desteği) ve Rusya'nın desteği ise biliniyor.

-Yemen (Hadi Hükümeti): Yemen Güvenlik Güçleri, aşiret savaşçıları, bazı halk komiteleri bu grubun başını çekiyor. Güney Koalisyonu olarak Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Fas, Katar, Senegal, Sudan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından destekleniyorlar. Koalisyon Pakistan, Somali, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri tarafından destek görmektedir.

-Ensar el-Şeriat (Yemen El Kaidesi) ve San'a bölgesinde DAEŞ.

Yorumlar