Uluslar arası örgütler hemfikir: Rusya suç işledi

Rusya'nın Suriye'de savaş suçları işlediğini açıklayan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden sonra Uluslararası Af Örgütü de benzer açıklamalarda bulundu

Google Haberlere Abone ol
Uluslar arası örgütler hemfikir: Rusya suç işledi

Son Haberler Logo

Rusya'nın Suriye'deki iç savaşta savaş suçu işlediği bütün dünyada kabul görmeye başladı. Dünyanın önde gelen insan hakları örgütleri, Rusya'nın savaş suçu işlediği konusunda birleşti.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) yaptığı açıklamada, Rusya'nın savaş suçları işlediğini duyurdu. Benzer açıklama daha önce de Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW)'den gelmişti. 

Uluslararası Af Örgütü'nün Kriz Müdahale Programı Yöneticisi Tirana Hassan, Sky News televizyon kanalında yaptığı değerlendirmede, Rusya'nın son yıllarda işlenen en korkunç savaş suçlarından bazılarından sorumlu olduğunu belirtti.


Rusya Suriye'de sivil alanları bilinçli bir şekilde hedef aldı. Hastaneler ve okullar bilinçli bir şekilde hedef seçildi. 

Hassan, Rus savaş uçaklarının son haftalarda Suriye'de kasten sivil yerleşim yerleri ve kurtarma görevlilerini vurduğunu ve okul, hastane ve sivillerin evlerini hedef alan bu saldırıların hala sürdüğünü kaydetti.

Hassan, bu ülkelerin ayrıca ölü ve yaralıları tahliye etmeye çalışan yardımsever ve sivillerin hayatını kaybettiği ikinci bombardımanlar gerçekleştirdiğine işaret etti.

 

Moskova, sivil yerleşim yerlerini, hastaneleri ve okulları vurduğunu inkar etse de Suriye'deki insani yardım ve kurtarma görevlilerinin beyanları ve saldırılar sonrası görüntüler, Rusya'nın işlediği savaş suçlarını gözler önüne seriyor.

Rusya, Suriye'de yaklaşık 4 aydır düzenlediği hava saldırılarında ılımlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde bulunan 27 okulu ve 27 sağlık merkezini vurdu.

HRW DE BENZER AÇIKLAMALAR YAPMIŞTI

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) geçen hafta Rusya ve Suriye rejimine, okulları ve hastaneleri hedef alan, misket bombalarının da kullanıldığı gelişigüzel saldırılarını ve nüfusun yoğun olduğu yerlerde balistik füze gibi etki alanı geniş patlayıcı silahların kullanımını durdurma çağrısı yapılmıştı.

Yorumlar