PYD'yi vurmada üç gerekçe

Türkiye, PYD'nin neden vurulduğu konusunda batılı ülkelere üç gerekçe bildirdi. Buna göre, IŞİD'in bulunmadığı bölgelere saldıran PYD yeni göç dalgalarına neden oluyor

Google Haberlere Abone ol
PYD'yi vurmada üç gerekçe

Türkiye’nin Suriye’de Azez’in güneyindeki YPG mevzilerini fırtına obüsleriyle bombalaması, dünyanın bir numaralı gündemi oldu. Türkiye, YPG'yi neden vurduğuna dair ABD ve Almanya'ya üç gerekçe sundu.

Hürriyet Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek'in analizine göre, durumla ilgili değişik yorumlar yapılıyor. Türkiye de ABD ve AB ülkelerini bilgilendiriyor. Ankara’da devletin zirvesine dağıtılan raporlarda yer alan ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a, Alman Şansölyesi Angela Merkel’e verilen bilgilere göre Fırtına obüslerinin taarruzunun 3 gerekçesi şöyle:

1- PYD ve Esad güçleri, Azez’e doğru ilerleyerek Türkiye’ye doğru yeni bir göç dalgası yaratmak istiyor. Çünkü Azez ile Kilis arasındaki 8 kilometrelik bölgede 10 mülteci kampı var ve Azez PYD’nin ya da Esad’ın eline geçerse bu kamplarda kalan insanlar Türkiye’ye akın edecek. O nedenle Azez’in muhaliflerde kalması hayati önem taşıyor.

2- Operasyon IŞİD’le mücadele kapsamında değil. Çünkü PYD’nin saldırdığı bölgelerde IŞİD yok. PYD, IŞİD ile savaşan ve doğuya doğru ilerlemesi istenen muhalif güçlere saldırıyor. Miniğ Havaalanı, PYD’den önce muhaliflerin elindeydi.

3- PYD toprak alma amacını da güdüyor. Daha önce Tel Abyad’da yapılanın Azez etrafında yapılması hedefleniyor. Tel Abyad PYD’nin kontrolüne geçtiğinde 24 bin kişi Türkiye’ye göç etmişti. 4 bin Kürt döndü ama 20 bin Arap Türkiye’de kaldı. Bu da Tel Abyad’ın demografik (nüfus) yapısını değiştirdi.

Yorumlar