Mısır'da darbe sonrası 30 İhvan lideri öldü

Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Mısır'da bir kısmı hapishanelerde lider kadrosundan 30 ismi 3 yıl içinde kaybetti.

Google Haberlere Abone ol
Mısır'da darbe sonrası 30 İhvan lideri öldü
Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) darbenin gerçekleştiği 2013 yılından bu yana, hapishanelerdeki tıbbi ihmal ve güvenlik güçlerinin sebep olduğu ölüm vakaları nedeniyle lider kadrolarından 30 kişiyi kaybetti.

Mısır'da demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevden uzaklaştırılmasından sonra darbe karşıtı duruş sergileyen İhvan mal varlıklarına el konulması, terör örgütü ilan edilmesi gibi birtakım zorluklarla karşı karşıya kaldı.
İhvan, bir kısmı hapishanelerde maruz kaldıkları kötü muamele ve tıbbi ihmal nedeniyle bir kısmı da doğrudan güvenlik güçleri eliyle olmak üzere lider kadrosundan 30 ismi de bu 3 yıl içinde kaybetti.

Lider kadrolarından hayatını kaybeden isimler, ölüm nedenleri ve tarihleri ise şöyle:
- 27 Eylül 2013
İhvan yöneticilerinden ve ülkenin önde gelen sendikacılarından Safvet Halil, 24 Ağustos'ta darbe karşıtı yürüyüşlerde yer aldığı gerekçesiyle tutuklandı. Ailesi, kanser hastası olan Halil'in hapishanede maruz bırakıldığı tıbbi ihmal sebebiyle hayatını kaybettiğini açıkladı.
- 12 Kasım 2014
İhvan üyesi ve Ayn Şems Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Tarık el-Gandur, yemek borusundaki kanama sebebiyle tutuklu bulunduğu Şebin el-Kum Hapishanesi'ne bağlı hastanede hayatını kaybetti. Gandur'un ailesi İçişleri Bakanlığını "tıbbi ihmalle" suçlarken, Bakanlık ise ölümün herhangi bir ihmalden kaynaklanmadığını savundu.
- 14 Kasım 2014
İhvan'ın üst düzey isimlerinden 46 yaşındaki Ebu Bekir el-Kadi, Kana ilinde tutuklu bulunduğu hapishanede hayatını kaybetti.
İhvan tarafından yapılan açıklamada Ocak 2014'te tutuklanan Kadi'nin mide kanserine yakalandığı ve cezaevindeyken tıbbi ihmal sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, güvenlik güçleri, kanser hastalığının yayılması ve aşırı kilo kaybına rağmen Kadi'yi hastaneye götürmemekle suçlandı.
- 13 Mayıs 2015
İhvan liderlerinden 58 yaşındaki Ferid İsmail Abdulhalim, darbe karşıtı davalarda 7 yıl hapse mahkum edildi. Karaciğerindeki hastalık sebebiyle ciddi sağlık sorunları yaşayan Abdulhalim Manial Üniversitesi Hastanesinde hayatını kaybetti.
- 25 Mayıs 2015
İhvan'ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi milletvekillerinden Fellahci (58), Dimyat'taki Camsa Hapishanesi'nde, "tedavisi yapılmadığı" için yaşamını yitirdi.
Dimyat'taki İhvan Mensuplarını Savunma Kurulu kaynakları, 2014'te çıkarılan bir kararla feshedilen parlamentonun üyelerinden Fellahci'nin, 8 Nisan'da safra kesesi iltihabı ve böbrek taşı şikayetiyle Dimyat Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını, burada yapılan kontrollerin ardından yeniden hapishaneye gönderilen Fellahci'nin 25 Mayıs sabahı hayatını kaybettiğini belirtti.
- 1 Temmuz 2015
Mısır güvenlik güçlerinin 6 Ekim Mahallesi'nde bir eve düzenlediği baskında toplantı halindeki İhvan liderleri hedef alındı. Baskında, Öldürülen ve Yaralanan İhvan Üyelerinin Ailelerine Destekleme Komitesinden 13 İhvan lideri öldürüldü.
- 3 Temmuz 2015
İhvan yöneticilerinden Tarık Halil'in işkenceyle öldürüldüğü iddia edildi. Tarık Halil'in oğlu Muhammed Halil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Üç hafta önce gözaltına alındıktan sonra babamdan haber alamamıştık. Daha sonra hastane personelinin telefonu üzerine cesedinin hastanenin morgunda olduğunu öğrendik. Babamın cesedine baktığımda üzerinde işkence izleri vardı." dedi.
- 1 Ekim 2015
Güvenlik güçlerinin İskenderiye kentindeki bir eve düzenlediği baskında, şiddet olaylarına karışmakla suçlanan 4 İhvan mensubu yaşamını yitirdi.
- 25 Ocak 2016
"Terör hücresi lideri" olduğu iddia edilen 24 yaşındaki Muhammed Hamdan Ala, Beni Suveyf kentinde Mısır polisi tarafından vuruldu.
- 12 Haziran 2016
Tora Hapishanesi'nde tutuklu bulunan 35 yaşındaki Macid el-Hanefi Ahmed Ali el-Cevheri "tıbbi ihmal" nedeniyle hayatını kaybetti.
- 14 Haziran 2016
İhvan, 59 yaşındaki Zaglul el-Cebeli'nin Tora Hapishanesi'nde "tıbbi ihmal" nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.
- 15 Temmuz 2016
İhvan liderlerinden Abdulfettah Hadar, Tora Hapishanesi'nde "tıbbi ihmal" nedeniyle hayatını kaybetti.
- 2 Eylül 2016
İhvan, üyelerinden Subhi Arabi'nin gördüğü işkence ve tıbbi ihmal sebebiyle kaldığı hapishanede vefat ettiğini açıkladı.
- 3 Ekim 2016
İhvan Rehberlik Konseyi üyesi Muhammed Kemal ile beraberindeki Yasir Şehhate, Mısır güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. Mısır İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, başkent Kahire'nin güneyindeki Bustan bölgesinde bir daireye düzenlenen baskında, güvenlik güçlerine ateş açıldığı, çıkan çatışmada İhvan yöneticilerinden Muhammed Kemal ve beraberindeki Yasir Şehhate'nin öldürüldüğü belirtildi.
İhvan'ın üst düzey isimlerinden Muhammed Sudan ise konuya dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kemal'in ölümünün şüpheli olduğunu savundu.
Kemal'in önce gözaltı ardından ölüm haberinin Mısır medyasında yer aldığını vurgulayan Sudan, "Mecdi Abdulgaffar'ın (İçişleri Bakanı) üslubu bu. Çünkü o Habib el-Adli'nin (Hüsnü Mübarek döneminin son içişleri bakanı) öğrencisi. Kemal ve Şehhate'nin öldürülme haberi, rejime yakın basın organlarının, onların gözaltına alındıkları yönündeki haberlerinin ardından geldi. Bu, ikisinin de direnmeden tasfiye edildikleri anlamına geliyor." dedi.

Yorumlar

ihsan sisininde tez zamanda ölüm haberi gelir inşaAllah