Kürt yönetiminden Bağdat'a 'kârlı' teklif

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Kerkük petrolünü İran üzerinden satmaya çalışan ancak beklediği verimi alamayan Bağdat yönetimine 'kârlı' teklifte bulundu. Erbil yönetimi, Kerkük petrolünün hazır halde bulunan borularla Türkiye üzerinden satılmasını önerdiklerini, bu yolla herkesin kazançlı çıkacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Kürt yönetiminden Bağdat'a 'kârlı' teklif

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

Irak'ın kuzeyindeki tartışmalı referandumdan en çok olumsuz etkilenen Kürt Bölgesel Yönetimi olmuştu. Ancak Kerkük petrollerini ele geçiren Bağdat hükümeti de buradan beklediği kazancı elde edemiyor. Çünkü petroller eskiden olduğu gibi Erbil ve Türkiye üzerinden satılmak yerine tankerlerle İran'a gönderiliyor. Buradan da beklenen gelir elde edilemiyor. Bu durumun farkında olan Kürt yönetimi Bağdat yönetimine önemli bir teklifte bulunuyor. Petrollerin yenidenden Erbil ve Türkiye üzerinden borularla ihraç edilmesini öneren Kürt yönetimi bu yöntemle herkesin kazançlı çıkacağını savunuyor.

Bölgesel Hükümet Sözcüsü Sefin Dizeyi, Erbil ve Bağdat arasında sorunların çözümüne yönelik görüşmelerin devam ettiğini ancak Bağdat’ın somut herhangi bir adım atmadığını söyledi. Dizeyi ayrıca Bağdat kontrolünde olan Kerkük petrolünün, doğrudan İran üzerinden ihraç edilmesi yerine Bölgesel Yönetim üzerinden Türkiye’ye buradan da dünya pazarına sunulmasının Erbil ve Bağdat açısından daha kazançlı olacağını söyledi.

Dizeyi, Bağdat’ın Kerkük petrolünü Türkiye üzerinden ihraç etmesinin hem Bağdat hem de Erbil’in yararına olacağını söyledi.  Bağdat kontrolünde olan Kerkük petrolünün karayolları üzerinden İran’a ihraç edildiğini hatırlatan Dizeyi, “Bağdat, bu petrolden günlük yaklaşık 40-50 bin varilini tankerlerle İran’a aktarıyor ve geri kalanı yerinde kalıyor. Bu durum, Bağdat’ın Kerkük petrolünden gerekli geliri elde edemediğini gösteriyor. Bu petrolün Kürdistan’dan geçen boru hatları ile Türkiye üzerinden ihraç edilmesi her iki taraf için daha yararlı olacak” dedi.

Yorumlar