Kerkük'te dün gece korkulan olmadı, işte son durum!

Irak'ta statüsü en çok tartışılan bölgelerden Kerkük'te dün gece muhtemel bir çatışmanın eşiğinden dönüldü. Irak ordusu Haşdi Şabi desteğiyle Kerkük'ün güneyinden şehri kuşatma altına alarak Peşmerge'ye mevzileri terk etmesi için süre verdi. Ancak gece bittikten sonra korkulan olmadı. Gece boyunca herhangi bir çatışma yaşanmadı. Gece saatlerinde Kerkük semalarında savaş jetleri alçak uçuş yapsa da herhangi bir bombalama olayı yaşanmadı. Peşmerge ile Haşdi Şabi arasındaki mesafenin metrelere indiği belirtiliyor. Irak merkezi yönetimi Peşmerge'ye bu gece yarasına kadar süre tanıdı. Peşmerge'nin stratejik noktaları teslim etmemesi halinde ise çatışma çıkacağı belirtiliyor. Öte yandan Iraklı bazı siyasetçiler tarafları diyaloğa davet etmeye çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Kerkük'te dün gece korkulan olmadı, işte son durum!

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Kerkük'te dün gece çatışmanın eşiğine gelen taraflar arasında korkulan olmadı. Peşmergeye şafaktan önce mevzileri terk etmesi ültimatomu veren Irak yönetimi, Peşmergenin geri adım atmamasına rağmen harekete geçmeti. Bölgedeki gergin bekleyiş ise hala sürüyor.

Irak'ın kuzeyindeki tartışmalı referandumun etkileri giderek daha kötüleşiyor. Bağdat yönetimi ile Erbil arasındaki Kerkük kavgası her an çatışmaya dönüşebilir. Irak ordusu Haşdi Şabi desteğiye Kerkük'e yığınak yaptı. Peşmerge'ye çekilmes için önce saat 01.00'a kadar daha sonra da şafak sökmeden önceye kadar süre tanındı. Ancak Peşmerge yaptığı açıklamada bölgeden çekilmeyeceğini ilan etti. Sabaha kadar gergin bekleyiş devam ederken, herhangi bir çatışma yaşanmadı. 

PKK VE ABD DESTEĞİ 

Öte yandan Peşmerge ile PKK ortaklığıyla tahrik dozunun her geçen gün artırıldığı Kerkük’e Barzani’ye bağlı özel birlikler ile birlikte terör örgütü PKK’nın sevkiyatı devam ediyor. Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum’un Selahaddin vilayetine karşılıklı müzakere amaçlı ziyaretiyle birlikte Kuzey’de gerginlik zirveye çıktı.

PKK militanları ve Peşmerge birlikleri Tuzhurmatu merkezi Dedegaib bölgesine saldırdı. Ağır silahların da kullanıldığı çatışmalar gece boyu devam etti. Tuzhurmatu’da çatışmalar karşılıklı devam ederken Barzani yönetimi Erbil’de Kerkük’e onlarca araçlık konvoy sevk etti. Peşmerge’nin ağır silahlarla girdiği Kerkük’te stratejik noktalara çatışma amaçlı mevzilendiği görüldü.

Tuzhurmatu’da çatışmaların devam ettiği saatlerde Erbil Hevler ABD askeri üssüne helikopterle özel birliklere bağlı 70 ABD askeri indirildi.

ABD 70 ASKER İNDİRDİ

Tuzhurmatu da çatışmaların devam ettiği saatlerde Erbil Hevler ABD askeri üssüne helikopterle özel birliklere bağlı 70 ABD askeri indirildi. Referandum sürecinde Duhok, Musul, Kerkük ve Mahmur da bulunan birliklerine takviye asker, silah ve cephane gönderen ABD’nin Kerkük’ü yönelik muhtemel bir Irak ordusu operasyonunu önlemek için güvenli bölge ilan etmeye hazırlandığı bildiriliyor. Kerkük’teki varlığı ısrarla gizlenen terör örgütü PKK militanları 13 Eylül gecesi Kerkük’te sokaklara indi.

PKK’nın Kerkük’te Türkmen ve Araplara yönelik provokasyonları gündüz saatlerinde de devam etti. 200 PKK’lı yeni militanın giriş yaptığı Kerkük’te teröristler silahlarız ile Peşmerge ye ait kontrol noktalarında görüntülendi. Gündüz saatlerinde ise aynı milattanlar önce araçlarla konvoy oluşturarak daha sonra da Kerkük şehir merkezinde yaptıkları yürüyüşle tahriklerine devam ettiler. Terör örgütü mensuplarının Öcalan posterleri ve PKK paçavraları ile yaptıkları gösteriler esnasında yer yer gerginlikler yaşandı.

"ŞAFAKTAN ÖNCE MEVZİLERİ TERK ET" ÜLTİMATOMU

Bağdat’ın, Peşmerge’ye petrol zengini tartışmalı bölge olan Kerkük’teki mevzileri Pazar günü şafaktan önce terk etmesi için ültimatom verdiği bildirildi. Irak merkezi yönetiminin Peşmergeye verdiği ültimatomun binlerce kişiden oluşan Irak ortak askeri gücünün Kerkük’e yaklaşmasından sonra geldiği kaydedildi. Bağdat’ın Peşmerge’ye 6 Haziran 2014 tarihindeki sınırlara geri çekilme ültimatomu verdiği kaydedildi. Kendisi de Kürt olan Irak Devlet Başkanı Fuad Masum’un konu ile ilgili olarak IKBY’nin liderleriyle Süleymaniye’de görüştüğü belirtildi. Cuma günü Kerkük’ün güneyinde Peşmergenin elinde bulunan Şii Türkmen kasabası Taza Hurmatu’daki mevzilerini Irak ordusuna terk ettiği bildirildi. 2014 Haziran’ında DEAŞ güçleri Bağdat’ın kuzey ve doğusundaki geniş bir alanı ele geçirmişti.

Kerkük'ün Havice ilçesinin terör örgütü DAEŞ'tan geri alınmasının ardından, Irak ordusu, Haşdi Şabi ve federal polis güçlerinin bölgeye yönelik askeri sevkiyatlarını artırarak Peşmergeye karşı konuşlanması, gerginliğin en üst  seviyeye çıkmasına neden odu. Peşmerge güçleri, özellikle kent merkezindeki  havalimanı ve K1 Askeri Üssü ile Irak Kürt Bölgesel Yöentimi'nin (IKBY) elinde tuttuğu petrol kuyusu çevresindeki güvenlik önlemlerini arttırmış durumda.

İki taraf arasındaki temas hattını oluşturan Beşiri ve Tazehurmatu  kasabalarından Peşmerge geri çekilirken, Kerkük kent merkezinin güney, güneybatı ve batısındaki kilometrelerce uzunluktaki mevzileri güçlendirmeye yönelik sürekli  Peşmerge takviyesi yapılıyor. Şimdiye kadar Erbil’e bağlı Kürt güçleri ve Bağdat’a bağlı Şii milisler arasında sadece hafif çatışmalar yaşandı. Taraflar, aralarındaki mesafenin 10 metreye kadar düştüğü noktalarda hendekler kazarak mevzilerini güçlendiriyor. 

ARADAKİ MESAFE 10 METREYE KADAR İNDİ

Gerginlik devam ederken, yer yer taraflar arasındaki mesafenin 10 metreye kadar düştüğü, karşılıklı hendeklerin kazıldığı belirtiliyor. Kerkük'ün Havice ilçesinin terör örgütü DEAŞ'tan geri alınmasının ardından, Irak ordusu, Haşdi Şabi ve federal polis güçlerinin bölgeye yönelik askeri sevkiyatlarını artırarak Peşmergeye karşı konuşlanması, gerginliğin en üst seviyeye çıkmasına neden odu. Peşmerge güçleri özellikle kent merkezindeki havalimanı ve K1 Askeri Üssü ile Irak Kürt Bölgesel Yöentimi'nin (IKBY) elinde tuttuğu petrol kuyusu çevresindeki güvenlik önlemlerini arttırmış durumda.

İki taraf arasındaki temas hattını oluşturan Beşiri ve Tazehurmatu kasabalarından Peşmerge geri çekilirken, Kerkük kent merkezinin güney, güneybatı ve batısındaki kilometrelerce uzunluktaki mevzileri güçlendirmeye yönelik sürekli Peşmerge takviyesi yapılıyor. Kerkük'ün batısındaki Mekteb Halid Cephesi'nin Peşmerge komutanlarından Albay Behçet Ömer Selim, "Bazı bölgelerde Haşdi Şabi ile aramızdaki mesafe 10 metreye kadar düşüyor." dedi.

Haşdi Şabi'nin olası operasyonuna karşı güçlü bir savunma göstermek için DEAŞ döneminde kazdıkları hendekleri 7 metre genişletip, 3 metre derinleştirdiklerini ve devamlı şekilde mevzileri kum torbalarıyla desteklediklerini ifade etti.

"HAŞDİ ŞABİ ÜÇ KOLDAN SALDIRABİLİR"

Haşdi Şabi'nin Kerkük kent merkezinde denetimini ele geçirmek istediği bazı bölgelerle, petrol kuyuları olduğunu iddia eden Selim, olası bir çatışmada "Haşdi Şabi'nin üç koldan saldırabileceğini" dile getirdi. Selim, "Çatışmaların başlaması halinde Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün batısındaki Mekteb Halid, güneybatıdaki Tazehurmatu ve Beşir kasabalarıyla güneyindeki Meyrem Beg cephesinden kent merkezine ilerleyebileceğini değerlendiriyoruz." diye konuştu.

PEŞMERGE SEVKİYATI YAPILIYOR

Çevre bölgelerin dışında Erbil, Duhok ve Süleymaniye kentlerinden de binlerce Peşmerge'nin Kerkük kent merkezinde konuşlandırıldığının altını çizen Selim, Mekteb Halid'de 6 bin, 5'inci Batı Cephesi'nde 2 bin, kent içerisinde 3 bin, güneyindeki Tazehurmatu ve Beşir'e giden yol istikametinde ise 4 ila 10 bin Peşmergenin hazır beklediğini ileri sürdü. Haşdi Şabi'nin iki gün önce Kerkük-Bağdat karayolunu kontrol altına almasından sonra, Salahaddin'in Tuzhurmatu ilçesindeki Peşmergelerle bağlantı kurmak için kendilerine özel askeri yol açtıklarını aktaran Selim, Tuzhurmatu'da ise bin 500 Peşmergenin bulunduğunu iddia etti.

PEŞMERGE SON KARARINI VERDİ

Kerkük'ün batısındaki 5'inci Cephe Peşmerge Komutanı Kemal Kerküki ise Haşdi Şabi ve ona destek veren güçlerin kente saldırması halinde "çok büyük tarihi bir hata" yapacaklarını ileri sürdü. Düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kerküki, 2014 yılında Irak orusunun bıraktığı havalimanı, stratejik askeri noktalar ve petrol kuyuları gibi bölgelerden çekilmeyeceklerini yineledi.

Kerküki, "Her türlü hazırlığımızı yaptık. Elbette savaş çıkmasını istemiyoruz. Çünkü böylesi bir durumdan her iki taraf da zararlı çıkacaktır." şeklinde konuştu. Kerkük'te "İran ve Lübnanlı askeri danışmanların olduğu" iddiasına ilişkin ise Kerküki, "Evet bu iddia doğrudur. Haşdi Şabi içerisinde bir çok el var." cevabını verdi.

ALLAVİ'DEN DİYALOG ÇAĞRISI

Öte yandan, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi, Bağdat ile Erbil arasındaki krizin çözülmesi için "acil toplantı" çağrısında bulundu. Allavi, yaptığı yazılı açıklamasında, "Irak Kürdistanı Başkanı Mesut Barzani'nin diyalog çağrıları ve Başbakan Haydar el-İbadi'nin krizin çözümü için güç kullanılmasını reddetmesi üzerine ikili diyaloğun başlaması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Tartışmalı bölgelerin durumunun anayasaya göre belirlenmesi ve gerginliğin bertaraf edilip acil çözüme kavuşuluması gerektiğini belirten Allavi, şunları kaydetti: "Irak'taki siyasetin geleceğiyle ilgili yol haritasının belirlenmesi için Bağdat ile Erbil arasında ulusal ve acil bir toplantının gerekli olduğunu düşünüyoruz."

ÇOK TARTIŞILACAK 

Irak ordusuna karşı hazırlıklar yapan Peşmerge cephesinden sosyal medyaya düşen bir fotoğraf karesi ise dikkat çekti. Peşmerge'ye yakın kaynaklar tarafından paylaşılan karede, Peşmerge ve ABD askerleri yanyana ellerinde IKBY bayrağı ve ABD bayrağı poz veriyor. İşte çok tartışılacak o kare: 

- Irak'ın kuzeyinden bugün gelen kare

Yorumlar

ser turkiye ve arab ulkeöeri 100 senedir amarikaye usaklik yapiyor onu niye yazmiyorsunuz sizin ne diniz nede kabiliyetiniz var