İtalya ile Mısır arasındaki kriz büyüyor

İtalya, Mısır’da öldürülen İtalyan öğrenci Regeni’nin cinayeti için işbirliği yapmamakla suçladığı Mısır’a F-16 yedek malzemesi satışını askıya aldı

Google Haberlere Abone ol
İtalya ile Mısır arasındaki kriz büyüyor
İtalyan Senatosu, geçen ocak ayında Kahire’de faili meçhul cinayete kurban giden İtalyan öğrenci Giulio Regeni'nin ölümünün açıklığa kavuşması için işbirliği yapmayan Mısır’a F-16 yedek malzemesi satışını durdurdu.

İtalya’da parlamentonun üst kanadı Senato’da dün 55'e karşı 159 oyla kabul edilen ve kamuoyunda öldürülen genç araştırma görevlisi Regeni’nin adıyla anılan öneriyle, İtalya, Mısır Arap Cumhuriyeti’ne F16 uçakları için yedek malzeme satışını askıya aldı.

Yaptırıma gerekçe olarak Mısır’ın, Regeni cinayetinin aydınlatılmasında yeterli işbirliği yapmaması gösterildi.

Kahire'de 25 Ocak devriminin 5. yıl dönümünde kaybolan Cambridge Üniversitesi öğrencisi 28 yaşındaki İtalyan Giulio Regeni, Kahire-İskenderiye yolunda ölü bulunmuştu. İtalya'nın Kahire Büyükelçisi Massari, gencin vücudunda işkence gördüğünü doğrulayacak nitelikte çok sayıda darp izi ve yanma belirtileri bulunduğunu bildirmişti.

Ocak ayından bu yana İtalya-Mısır ilişkilerinin dönem dönem gerilmesine yol açan süreçte son olarak, İtalya’da Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, hafta başında parlamentoda yaptığı konuşmada Mısırlı savcıların Roma ziyaretinin içinin dolu olması gerektiği vurgulamış, aksi takdirde yaptırımların hazır olduğunu belirtmiş, Mısır’dan ise bunun süreci daha da karmaşık hale getireceği uyarısı gelmişti.

İki ülkenin adli yetkilileri arasında gerçekleşen görüşmelerin nisan ayında başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından İtalya'nın Mısır Büyükelçisi istişareler için geri çağrılmıştı.

Yorumlar